Mátyás
1 °C
15 °C

Kendervita a sportminisztériumban

2003.05.21. 13:55
A Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium beszélgetést szervezett, amelyen a marihuánafogyasztásról vitatkoztak szakemberek, a Kendermag Egyesület és a Szabad Magyarországért Mozgalom. Abban mindenki egyetértett, hogy a büntetésnek csak a legutolsó eszköznek kellene lennie.
Gyurcsány Ferenc újdonsült sportminiszter szerdán megnyitotta a minisztérium, a Kendermag Egyesület, a Szabad Magyarországért Mozgalom és néhány szakértő részvételével rendezett beszélgetést, majd távozott. Előtte még elmondta: szeretné, ha a témáról normális párbeszéd alakulna ki, és hogy ha nem az utcán vitatnák meg az ellenérdekeltek a drogkérdést.

Kapudrog elmélet

A megbeszélésen Nagy Gábor, a rendőrség kábítószerügyi osztályától - saját tapasztalatára hagyatkozva - az úgynevezett kapudrog elmélet mellett érvelt. Csakúgy, mint Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalomtól, aki szerint a füvesekből heroinosták lesznek és bűnözők.

A Kendermag Egyesülettől Juhász Péter, az ELTE Pszichológiai Intézettől pedig Demetrovics Zsolt megkérdőjelezte az elméletet, amely szerint a marihuána-fogyasztókból szükségszerűen heroin-fogyasztók lesznek. Juhász felhívta a figyelmet, hogy a WHO, az ENSZ Egészségügyi Szervezete már évekkel ezelőtt arra jutott: a kapudrog elmélet nem bizonyítható, Demetrovics szerint pedig a psziochológia 30 éve elvetette az elméletet. Juhász szerint ennek ellenkezője igaz, a legtöbb keménydrog-fogyasztó legális kábítószerekkel kezdi.

A gyorstesztek megbízhatatlanok

Szó volt továbbá arról, hogy milyen megbízhatóak a marihuána-fogyasztást is kimutató gyorstesztek. A jelenlegi tesztek ugyanis nem alkalmasak arra, hogy belőlük kiderüljön: a sofőr szervezetében esetleg kimutatott marihuánát az autóvezető hetekkel korábban szívta-e, vagy közvetlenül azelőtt, hogy a kormány mögé ült volna.

A Szabad Magyarországért Mozgalom szerint abban az esetben is meg kell büntetni az autóst, ha három hete szívott marihuánát, mert befolyásolhatja a vezetőt a korábbi fogyasztás is.

A Szabad Magyarországért Mozgalom szerint egyébként azon is el kell gondolkodni, hogy a világon szigorítás-párti tendencia terjedt el, utalt Takács az Egyesült Államokra, ahol tudomása szerint éppen ennek a virágkorát éljük. Ezzel szemben azonban a szakértők azt hozták fel érvként, hogy a világon mindenhol inkább a liberalizáció szelleme terjed, nemcsak Hollandiában, de Belgiumban, Svájcban, Nagy-Britaniában, Kanadában is nemrégiben enyhítették a jogszabályokat.

Topolánszky Ákos, a GYISM kábítószer-koordinációs helyettes-államtitkára záróbeszédében összefoglalta, miben értenek egyet az ellenzők, és a fogyasztás büntethetőségének eltörléséért harcolók: a büntetésnek a legutolsó eszköznek kell lennie, és nagyobb energiát kell fordítani a prevencióra, megelőzésre.