Kovács Tamás katonai főügyész lehet a legfőbb ügyész

2006.09.18. 13:02
A köztársasági elnök az öt parlamenti párt frakcióvezetőjének jelenlétében jelentette be, hogy az 1990 óta a legfőbb ügyész helyetteseként dolgozó Kovács Tamás katonai főügyészt jelöli legfőbb ügyésznek. Sólyom László korábban Horányi Miklóst jelölte a posztra, őt azonban az országgyűlés nem választotta meg.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában, az öt parlamenti párt frakcióvezetőjének jelenlétében jelentette be, hogy Kovács Tamás altábornagyot, katonai főügyészt jelöli legfőbb ügyésznek. Kovács Tamás 1990 óta a legfőbb ügyész helyettese.

A kötársasági elnök meg van győződve, hogy Kovács Tamás alkalmas arra, hogy a legfőbb ügyészi tisztséget ellássa. Hozzátette, a katonai főügyész vitathatatlan vezetői képességekkel rendelkezik. "Az ő személyében garanciát látok arra, hogy biztosítani fogja az ügyészség pártatlanságát és hitelességét" - közölte az államfő.

Sólyom László kiemelte, hogy a jelölt személyéről egyeztetett az Ügyészek Országos Egyesületével. Ennek az egyesületnek az ügyészek túlnyomó többsége a tagja, az egyesület pedig "fenntartás nélkül támogatta ezt a jelölést", tette hozzá az államfő.


Nézze meg képeinket!

A Sándor-palotában megjelent Lendvai Ildikó, az MSZP, Navracsics Tibor a Fidesz, Kuncze Gábor, az SZDSZ, Herényi Károly, az MDF, valamint Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője. Az öt parlamenti frakció vezetője támogatólag terjeszti képviselőcsoportja elé az államfő javaslatát, hogy Kovács Tamás altábornagy legyen a legfőbb ügyész, közölték a frakcióvezetők.

A pártok elégedettnek tűnnek

Az MSZP képviselőcsoportját vezető Lendvai Ildikó az államfővel történt megbeszélés után újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a jelöltről a frakció dönt, de "a köztársasági elnök úr meggyőző érvei és a jelölt életútja jelentős segítséget ad ehhez a döntéshez". Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP frakciószövetség nevében közölte, a két képviselőcsoport "nagy valószínűséggel támogatni tudja a jelöltet". Kuncze Gábor SZDSZ-es frakcióvezető azt mondta, támogatólag terjeszti a frakció elé a jelölést, az MDF képviselőcsoportját vezető Herényi Károly kijelentette, örül a jelölésnek, pártja frakciója "az Alkotmány ismeretében ahogy kell, úgy fog eljárni".

Amióta a korábbi legfőbb ügyész, Polt Péter hatéves mandátuma május 16-án lejárt, a köztársasági elnök most másodszor állít jelöltet a posztra. Első alkalommal Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét jelölte a tisztségre, akit azonban az Országgyűlés - amelynek frakcióival az államfő előzetesen nem egyeztetett a jelölt személyéről - július 3-án nem választott meg, az MSZP és az SZDSZ támogatásának hiányában.

Kovács Tamás altábornagy

Kovács Tamás 1940 december 13-án született Nagykónyiban, Tolna megyében. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát, 1965-ben került a hadsereg hivatásos állományába, 1968-ban nevezték ki katonai ügyésszé. 1990-ben lett a legfőbb ügyész helyettese.

Kovács Tamás katonai főügyészként széles körű nemzetközi kapcsolatokat épített ki, és először az úgynevezett visegrádi országok, majd az USA és a többi NATO-tagország és néhány tengerentúli ország katonai igazságszolgáltatásáról szerzett tapasztalatokat. 1998-ban a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntette ki. Az aktív ügyészek közül elsőként nyerte el 2001-ben az Ügyészek Országos Egyesülete által alapított Finkey-díjat. Nős, három gyermeke és öt unokája van.  • Hírek
  • Bankszámla