Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Kovács Tamás katonai főügyész lehet a legfőbb ügyész

2006.09.18. 13:02
A köztársasági elnök az öt parlamenti párt frakcióvezetőjének jelenlétében jelentette be, hogy az 1990 óta a legfőbb ügyész helyetteseként dolgozó Kovács Tamás katonai főügyészt jelöli legfőbb ügyésznek. Sólyom László korábban Horányi Miklóst jelölte a posztra, őt azonban az országgyűlés nem választotta meg.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában, az öt parlamenti párt frakcióvezetőjének jelenlétében jelentette be, hogy Kovács Tamás altábornagyot, katonai főügyészt jelöli legfőbb ügyésznek. Kovács Tamás 1990 óta a legfőbb ügyész helyettese.

A kötársasági elnök meg van győződve, hogy Kovács Tamás alkalmas arra, hogy a legfőbb ügyészi tisztséget ellássa. Hozzátette, a katonai főügyész vitathatatlan vezetői képességekkel rendelkezik. "Az ő személyében garanciát látok arra, hogy biztosítani fogja az ügyészség pártatlanságát és hitelességét" - közölte az államfő.

Sólyom László kiemelte, hogy a jelölt személyéről egyeztetett az Ügyészek Országos Egyesületével. Ennek az egyesületnek az ügyészek túlnyomó többsége a tagja, az egyesület pedig "fenntartás nélkül támogatta ezt a jelölést", tette hozzá az államfő.


Nézze meg képeinket!

A Sándor-palotában megjelent Lendvai Ildikó, az MSZP, Navracsics Tibor a Fidesz, Kuncze Gábor, az SZDSZ, Herényi Károly, az MDF, valamint Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője. Az öt parlamenti frakció vezetője támogatólag terjeszti képviselőcsoportja elé az államfő javaslatát, hogy Kovács Tamás altábornagy legyen a legfőbb ügyész, közölték a frakcióvezetők.

A pártok elégedettnek tűnnek

Az MSZP képviselőcsoportját vezető Lendvai Ildikó az államfővel történt megbeszélés után újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a jelöltről a frakció dönt, de "a köztársasági elnök úr meggyőző érvei és a jelölt életútja jelentős segítséget ad ehhez a döntéshez". Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP frakciószövetség nevében közölte, a két képviselőcsoport "nagy valószínűséggel támogatni tudja a jelöltet". Kuncze Gábor SZDSZ-es frakcióvezető azt mondta, támogatólag terjeszti a frakció elé a jelölést, az MDF képviselőcsoportját vezető Herényi Károly kijelentette, örül a jelölésnek, pártja frakciója "az Alkotmány ismeretében ahogy kell, úgy fog eljárni".

Amióta a korábbi legfőbb ügyész, Polt Péter hatéves mandátuma május 16-án lejárt, a köztársasági elnök most másodszor állít jelöltet a posztra. Első alkalommal Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét jelölte a tisztségre, akit azonban az Országgyűlés - amelynek frakcióival az államfő előzetesen nem egyeztetett a jelölt személyéről - július 3-án nem választott meg, az MSZP és az SZDSZ támogatásának hiányában.

Kovács Tamás altábornagy

Kovács Tamás 1940 december 13-án született Nagykónyiban, Tolna megyében. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát, 1965-ben került a hadsereg hivatásos állományába, 1968-ban nevezték ki katonai ügyésszé. 1990-ben lett a legfőbb ügyész helyettese.

Kovács Tamás katonai főügyészként széles körű nemzetközi kapcsolatokat épített ki, és először az úgynevezett visegrádi országok, majd az USA és a többi NATO-tagország és néhány tengerentúli ország katonai igazságszolgáltatásáról szerzett tapasztalatokat. 1998-ban a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntette ki. Az aktív ügyészek közül elsőként nyerte el 2001-ben az Ügyészek Országos Egyesülete által alapított Finkey-díjat. Nős, három gyermeke és öt unokája van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?