A kormány átengedi a magyar légteret

2003.03.16. 18:22
A nemzetbniztonsági kabinet után a kormány is úgy foglalt állást: újabb parlamenti döntés nélkül is átengedhető - brit-amerikai kérésre - a magyar légtér. A Fidesz szerint a hivatkozott parlamenti határozat meghozatalakor még más volt a helyzet, mivel volt az ENSZ-BT-nek érvényes, Irakkal kapcsolatos határozata.
Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a magyar légtér és a kijelölt repülőterek átengedését kérte szombaton Magyarországtól, hogy kikényszeríthesse az ENSZ Irakkal kapcsolatos határozatainak végrehajtását. A kormány vasárnap esti ülésén úgy döntött, parlamenti jóváhagyás nélkül is tejesíthető a kérés. Előzőleg a parlamenti pártok párközi egyeztetést tartottak a kérésről, melyen a Fidesz nem képviseltette magát.

A kormány tudomásul veszi a parlament korábbi döntését

A kabinet vasárnap nyilatkozatot tett közzé döntésével kapcsolatosan. E szerint a kormány tudomásul veszi, hogy "az érvényben lévő parlamenti felhatalmazás alapján az illetékes hatóságok engedélyezik a magyar légtér és a kijelölt repülőterek igénybevételét az ENSZ határozatainak végrehajtása érdekében". A törvényhozás még 1998-ban utalta a kormány hatáskörébe a légtér használat engedélyezését azon országok számára, amelyek az Irakkal kapcsolatos ENSZ-határozatok végrehajtása érdekében lépnek fel.

Kevés a nem

A kabinet nyilatkozatában emlékeztet arra, hogy az Európai Unió és a NATO tagállamainak jelentős része, valamint a csatlakozó országok döntő többsége támogatja az amerikai, a brit és a spanyol kormánynak az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok végrehajtása érdekében tett lépéseit. Még a katonai megoldással szembeni aggályaikat hangoztató Franciaország és Németország sem akadályozzák, hogy szövetségeseik érvényt szerezzenek az ENSZ-határozatoknak - áll a dokumentumban.

Egyeztettek a pártok

Előzőleg Kovács László külügyminiszter sajtótájékoztatót tartott, azt követően, hogy pártközi megbeszélést tartottak az amerikai-brit kérésről. A külügyminiszter közölte, hogy a nemzetbiztonsági kabinet álláspontja szerint a légtér átengedéshez nincs szükség parlamenti határozatra, arról a kabinet saját hatáskörében is dönthet. Hozzátette, hogy a testület állásfoglalását a két kormánypárt teljesen, az MDF pedig lényegében támogatta. A demokrata fórum képviselői egyetértőleg nyilatkoztak annak kapcsán, hogy ez kormányhatáskör - szögezte le a külügyminiszter.

Az MDF nem támogatja a légtér átengedést, de nem is akadályozza meg

A Magyar Demokrata Fórum nem ért egyet semmilyen Irak elleni háborús cselekménnyel, így nem támogat olyan csapatmozgást, beleértve a magyarországi légtérhasználatot, amely kapcsolódik egy esetleges iraki háborúhoz - közölte Ékes József frakcióvezető-helyettes, aki szerint a kormány által hivatkozott határozat nem kötődik határidőhöz, és azóta senki nem vonta vissza, így feljogosítja a jelenlegi kormányt arra, hogy parlamenti jóváhagyás nélkül meghozza a döntést.

A Fidesz kérdései

A Fidesz továbbra is NATO- vagy uniós felhatalmazást tart szükségesnek a magyar légtér és utak átengedéséhez egy esetleges iraki akcióval összefüggésben - közölte vasárnapi rendkívüli tájékoztatóján Áder János. A Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy 1998-ban, amikor az Országgyűlés általános felhatalmazást adott a légtér átengedésére az Irak ellen fellépő államoknak, volt ENSZ biztonsági tanácsi határozat is ebben az ügyben. Most nincs ilyen határozat - szögezte le. Áder János kíváncsi arra, hogy ha ilyen egyszerű a megoldás a kabinet szerint, akkor miért volt szükség országgyűlési határozati javaslatra néhány héttel ezelőtt Törökország esetében.

"Mire ez a nagy igyekezet?"

A politikus idézte Kovács László egy néhány nappal korábbi nyilatkozatát, amelyben a külügyminiszter leszögezte: Magyarország nem tervezi hozzájárulását egy Irak elleni katonai akcióhoz azon túlmenően, hogy az amerikai hadsereg rendelkezésére bocsátotta a taszári támaszpontot iraki ellenzékiek kiképzésére. Áder János kíváncsi arra: "mire ez a nagy igyekezet a magyar kormány részéről".

Hiszen, nem lehet tudni arról, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa bármilyen döntést hozott volna a hét végén - tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Belgium ENSZ-felhatalmazás nélkül nem engedi át az amerikai erőket, Szlovénia is hasonló döntést hozott, és Olaszország sem vesz részt katonákkal az Irakkal szembeni esetleges háborúban.

Kovács: Változatlan az álláspont Irak-ügyben

Nem változott a kormány álláspontja Irak ügyében, kezdettől fogva azt mondtuk, hogy a taszári bázis rendelkezésre bocsátása mellett legfeljebb a légtér átengedésérol lehet még szó - mondta Kovács László vasárnap este az MTI-nek. Hangsúlyozta: a kormány nem látott okot arra, hogy a magyar légtér átengedéséhez ne járuljon hozzá, mivel a NATO és az unió tagállamainak jelentős része, a csatlakozni vágyók döntő többsége átengedi az amerikai és a brit repülőgépeket légterén.

Biankó felhatalmazás

A nemzetközi jogász álláspontja szerint az Országgyűlés gyakorlatilag biankó felhatalmazást adott 1998-ban azzal a döntéssel, amellyel lehetővé tette az Irak elleni ENSZ-határozatok végrehajtásához a magyar légtér használatát. Valki László elmondta, hogy az öt évvel ezelőtti döntés értelmében az Irakkal kapcsolatos ENSZ-határozatok érvényesítése céljából katonai és szállítógépek használhatják Magyarország légterét, valamint le is szállhatnak a kijelölt repülőtereket. Hozzátette, hogy a légtérhasználattal összefüggő kérdéseket minden állam maga szabályozza, Magyarországon az Országgyűlés dönt ilyen ügyben.  • Hírek
  • Hitelkártya