Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

A repülési szabályokat sértette meg az amerikai légierő

2003.04.01. 13:49
A Külügyminisztérium álláspontja szerint nem a légteret, hanem a magyar repülési szabályokat sértette meg az amerikai légierő egyik repülőgépe és hat harci helikoptere február 20-án, amikor Ferihegy érintésével átrepültek az ország felett.
Nem valós indokok alapján kiadott engedéllyel repültek át az amerikai gépek, és ezzel megsértették Magyarország szabályait - közölte Bródi Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának keddi, budapesti ülésén.

Emlékeztetett arra, hogy február 28-án az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének illetékese szóbeli jegyzékben fejezte ki sajnálatát, hogy a repülőeszközök nem az eredetileg megjelölt afganisztáni műveletben vettek részt, hanem a romániai Constantában, egy katonai bázison "más műveletben" láttak el feladatot.

"Össze-vissza repkednek"

Mint arról az Index korábban beszámolt, az ország szuverenitását sértette az a hat helikopter, amelyek az eredeti felhatalmazástól eltérő céllal használták a légteret. Magyarország kemény hangú szóbeli jegyzékben kérte, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló eset. Simicskó István fideszes képviselő úgy vélekedett, hogy ha nincs rossz idő, és a gépek az eredeti tervek szerint Taszáron landolnak, fel sem tűnt volna, hogy külföldi repülőeszközök "az ország légterében össze-vissza repkednek".

Nem vizsgálták, korábban történt-e szabálysértés

A tárca illetékese ellenzéki képviselői kérdésekre válaszolva elmondta: a minisztériumnál nem vizsgálták, hogy február 20. előtt milyen átrepülések voltak a Magyar Köztársaság légterében. Elmondta: a repülései engedélyeket bizalmi elv alapján adják ki, de szükség esetén lehetőség van az átrepülések ellenőrzésére is.