Csak teherszállító gépek használhatják légterünket

2003.03.17. 22:01
Kővári László repülési szakértő szerint csak teherszállító repülőgépek használják majd a magyar légteret az esetleges Irak elleni katonai fellépés keretében. A szakértő annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy a kormány március 16-án vasárnap, úgy foglalt állást: tudomásul veszi, hogy "az érvényben lévő parlamenti felhatalmazás alapján az illetékes hatóságok engedélyezik a magyar légtér és a kijelölt repülőterek igénybevételét az ENSZ határozatainak végrehajtása érdekében".
Kővári László elmondta, hogy Magyarország légterének igénybe vételét a Magyar Légügyi Hatóság engedélyezi. Közlése szerint a kérelmet általában elfogadják, csak akkor nem engedélyezik az átrepülést, ha az jogszabályba ütközik, vagy más akadálya van. Magyarország fölött bőven van hely - fogalmazott a szakértő. Emlékeztetett arra, hogy a koszovói válság idején rendkívül zsúfolt volt a magyar légtér, mert a Jugoszláviát elkerülő utasszállítók is itt repültek át, mégsem volt fennakadás a katonai forgalomban.

Kővári László szerint mivel a kormány kinyilvánította, hogy érvényben van az Irak felé induló gépek átrepülésének engedélyezése, "rutin feladat lesz" a légtér átengedése. A szakértő szerint csak szállítógépek használják majd a magyar légteret, a bombázók és a vadászgépek ugyanis elkerülik Európa sűrűn lakott területeit.

Emlékeztetett: a koszovói és a korábbi iraki válság idején a nagy-britanniai támaszpontról felszálló B-52-es nehézbombázók is Gibraltárt megkerülve jutottak el céljukhoz. Hozzátette, hogy Taszár és Ferihegy jöhet szóba olyan repülőtérként, amelyet az akcióban résztvevő gépek igénybe vehetnek, bár szerinte nem valószínű, hogy erre szükség lesz.  • Hírek
  • Hitelkártya