Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Debil a Kossuth téren szerzett tekintélyt a harcolók között

2006.11.03. 18:09
Az október 23-i utcai összecsapások idején folytatott telefonbeszélgetései miatt azonnal, még a zavargások idején őrizetbe vették a titkosszolgálati anyagokban D-ként jelölt dunaharaszti vállalkozót, aki mobilján irányította a Kossuth tériek élcsapatát. Doborvics József az Indexnek azt mondta, hogy a csoport tagjai a Kossuth téren szerzett tekintélye miatt hallgattak rá. Dobrovics tagadja, hogy az Astoriához akarta húzatni társaival a rendőröket, azt állítja, hogy a Duna felé irányította őket.

Egy magát autodidakta közgazdásznak tekintő dunaharaszti vállalkozó mobilbeszélgetése (Itt hallgathatja meg a felvételt) került a nagypolitika középpontjába. A kancellária a csütörtökön közzétett lehallgatási jegyzőkönyvvel és hanganyaggal kívánta igazolni, hogy a tüntetők egy része húzta a rendőröket a Fidesz nagygyűlése felé.

D. beszélt

A titkosszolgálatoktól szerzett információk alapján egy D.-ként jelölt, a leiratban Debil néven emlegetett férfi adott utasításokat a zavargások első soraiban lévőknek, hogy merre menjenek. A nyilvánosságra hozott szöveg szerint D. többször egyértelműen fogalmaz: "húzzátok magatokkal (a rendőröket is) az Astoria felé!".

Szakmákat halmoz

"Nem ért meglepetésként, hogy a telefonbeszélgetései megjelentek, engem a telefonbeszélgetések miatt vettek őrizetbe még a zavargások idején" - mondta az Indexnek D., azaz Dobrovics József. A telefonszerelő, siklóernyős, robogószervizes Dobrovicsot a lehallgatások következtében még október 23-án előállították, mint mondta, neki semmi köze nem volt a tényleges csatározásokhoz.

Jókat mondott a Kossuth téren

A dunaharaszti vállalkozó szerint beszélgetőtársai, akik a hangfelvételek tanúsága szerint viszont a rendőrökkel szemben fellépő csoportokban tevékenykedtek, azért hallgattak rá, mert október 23. előtt folyamatosan kint volt a Kossuth téren és ott "jókat mondott". Akik megfogadták tanácsait, azokat is a Kossuth térről ismerte, olyanokkal beszélt, akik szintén végig részesei voltak a parlament előtti demonstrációknak - állította Dobrovics.

Gyurcsányt is hívták

A lehallgatott és közzétett beszélgetés azonban az ex-Kossuth téri férfi szerint félrevezető. "Ez már a sokadik hívás volt" - jelentette ki Dobrovics, azt állítva, hogy a többi beszélgetésbe nemcsak az Astoriát jelölte meg a tüntetők céljaként, hanem azt próbálta elérni, hogy a többiek a Duna felé tereljék az embereket. (A beszélgetésben elhangzik, hogy a "harcvonal" még a Bajcsy-Zsilinszky úton az Arany János utca környékén húzódott.) Dobrovics szerint azt a rendőrkordon miatt nem tudták véghezvinni. A férfi azt mondja, a telefonbeszélgetései idején Kőrösi Imre állt mellette, aki folyamatosan hívta a rendőrség vezetőit, sőt Gyurcsány Ferencet is, hogy elintézzék a fegyverletételt, de a miniszterelnök nem vette fel mobilját.

Repcebiznisz

Dobrovics magát politikailag középen állónak tekinti, a jobboldal kísérleteiből is elege van, és csak lelkileg szocialista, egyetlen pártba sem lépett be. A jelenlegi kormányfőt viszont azzal vádolja, hogy megfúrta azt a magyar gazdaságot fellendíteni képes tervét, amelyet már hónapokkal ezelőtt beadványban ismertetett vele. Dobrovics számításai szerint a repceolajüzlettel Magyarországon ki lehetne váltani az orosz gáztól való függést, és a megszorítások helyett a munkaerőhiánnyal kellene küzdeni.