Bezárt a Lehel piac

2000.03.24. 22:50
Február 29-től, keddtől most már igazán bezár a Lehel piac a tervek szerint. A december óta húzódó ügy végére határozottan pontot készül tenni a XIII. kerületi önkormányzat és a Csarnok Kft., jóllehet a Dévai-Kassák utca mellett kialakított ideiglenes piac még mindig nem készült el. A kereskedők egy része demonstrál, más része költözik, miközben fölröppent a hír: nem indulhat meg a Lehel piac átépítése, mert a területen egykor izraelita temető volt. A beruházó szerint két utcával följebb volt a temető, az önkormányzat szerint volt temető, de nem izraelita és nem ott.

A kofáknak pedig költözni kell.
A kofáknak keddig kellene az átépítés előtt álló vásárterületet elhagyniuk, és a Kassák Lajos utcai pavilonsorra költözniük. A hajdani köszörűgépgyár épületében 250 millió forint költséggel kialakított átmeneti árusítóhely azonban egyelőre nem készült el.

Kuruc László, az ideiglenes piacot építő és a készülő Lehel téri csarnokot kivitelező Csarnok Kft igazgatója szerint kizárólag a kereskedőkön múlik, mikor nyitnak. Az igazgató szerint az átmeneti csarnok száz százalékig elkészült, és a Csarnok Kft. Már két héttel ezelőtt levélben téjékoztatott minden kereskedőt arról, hogy a Lehel téri piacon el kell hagyniok. Volt olyan kereskedő, aki eleget tett a felszólításnak - mondta Kuruc László-, és volt, aki nem.

A Csarnok Kft. Igazgatója úgy látja, hogy néhányan lemaradtak a munkákkal, a legtöbben azonban készen vannak. Kuruc László hangsúlyozta: a volt Élmunkás téri piacot kedden mindenképpen bezárják.

A XIII. kerületi önkormányzat és az új csarnokot építő kft. vezetőnek tájékoztatóján elhangzott: a kétszázmillió forint költséggel építtetett ideiglenes piac megnyitásához már minden szakhatósági engedéllyel rendelkeznek. Bejelentették, hogy az érintett kereskedőknek nagy részével már megegyeztek az átköltözési feltételekről. Ők az ideiglenes csarnokban negyven százalékkal kevesebb bérleti díjat fizetnek majd, mint jelenleg, és az új csarnokban pedig 25 százalékkal olcsóbban vehették meg leendő árusító helyeiket, mint a külső jelentkezők.

Az átmeneti csarnok még nem készült el.
Ámde az átmeneti csarnok legföljebb ha kilencven százalékban készült el. Emellett az engedélyek is csak a csarnokra vonatkoznak, a kereskedőknek maguknak kell a saját üzletükre a szakhatósági engedélyeket beszerezni, ugyanúgy, mintha új üzletet nyitnának. ÁNTSZ-engedélyt, polgármesteri hivatali engedélyt, építési engedélyt, APEH-engedélyt, cégbírósági bejegyzést, ez pedig igencsak hosszadalmas folyamat. Kedden azonban a leghatározottabb tervek szerint bezár a Lehel téri piac, tehát a régi hűtőházakat sem használhatják a kereskedők ezentúl. Kérdés, hová kerül az áru, hiszen az új csarnokban még folyik az építkezés, ott még legalább két hét kell ahhoz, hogy megindulhasson a kereskedés.

A megromló árukészlet miatti kár és amelett, hogy a műszaki állapot miatt nem indulhat meg a kereskedés, tehát kiesik a forgalom, további költségek adódnak abból is, hogy például a hűtőpultok aggregátorait zárt térben lehetetlen használni. Az ideiglenes piacon lévő stand berendezése után másfél évvel elméletileg költözhetnek tovább az új csarnokba - ahol újra be kell rendeznie mindent - sokmillióért. A Csarnok Kft. Álláspontja szerint a húsárusoknak sem lehet problémája, hiszen a kft. már két hete megírta körlevelét, miszerint február 29-ével bezár a Lehel piac, és megkezdődik a Lehel téri csarnok építése.

A leendő csarnok a tervek szerint 5,6 milliárd forintba kerül majd. Ebből a kerület hárommilliárdot vállalt, a többit a kereskedőktől beszedett bérleti díjakból teremtik elő. A jelenlegi piac kereskedőit úgy 350 millió forinttal kártalanítják tulajdonaik elvesztéséért, az érintett kereskedők emellett összesen háromszázmillió forint területvásárlási kedvezményt is kapnak a beruházótól. A munkálatok várhatóan 2001 júniusáig tartanak.

Kérdéses, megmarad-e a piac.
A Magyar Nemzet értesülése szerint azonban meghiúsulhat a Lehel térre tervezett vásárcsarnok építése, ugyanis izraelita temetô fekszik a területen. Az építkezés a régi sírkert teljes felbolygatásával járna, a zsidó vallási hagyomány értelmében azonban temetôt megbolygatni semmilyen indokkal sem szabad. Folyik a levéltári kutatás, s amennyiben bizonyítást nyer a temetô léte, a Lehel térre tervezett vásárcsarnok nem épülhet fel a zsidó kegyeleti szokások súlyos megsértése nélkül.

Kuruc László szerint a zsidó temető sem a Lehel téri piac alatt volt, hanem két utcával följebb, tehát az építkezést március elsejével megkezdik. A XIII, kerületi önkormányzat sajtóreferense úgy tudja, hogy a jelenlegi XIII. kerületben korábban két izraelita temető volt, úgy 150 évvel ezelőtt. Az egyik a mai Westend helyén, a másik pedig a Dózsa György út - Taksony utca között működött 1790 és 1840 között. Az 1850-es években számolták föl ezeket - hangsúlyozta Gellért Lajos. Mint mondta, a '48-as szabadságharc után még temettek oda elesetteket, de nem izraelita temető volt ott, hanem egy olyan temető, amibe temettek keresztényeket és zsidókat is, csak a zsidó terület el volt kerítve. A temető a Taksony - Aréna (mai Dózsa György út) környékén volt - tette hozzá Gellért Lajos, tehát nem érinti a Lehel tér területét.

Kérdéses, megmarad-e a Lehel térről a Kassák utcába költöző piac, illetve a későbbi csarnok a város legolcsóbb piacának. Az ideiglenes piacon ugyan az eddigi bérleti díjak hatvan százalékát kell a kereskedőknek kifizetni, de a költségek nagyobb hányadát az üzemeltetési költségek teszik ki . A piaci kereskedők szerint az új csarnokban is drágák lesznek az elárusító helyek, s ezt szerintük végül a vásárlók fizetnek majd meg.

A régi és az új piac