Alfréd
-2 °C
2 °C

,,Mancs jelzett életet a romok alatt"

2001.02.02. 13:27
Hazatért csütörtök este Magyarországra az a háromfős mentőcsoport (Lehoczky László, Manga Mihály, Kertész Gábor)és Mancs, akik a Salvador után Indiába utaztak embereket menteni. Lehoczky László, a miskolci Spider mentőcsoport tagjának Indexnek adott interjúja szerint furcsa volt, hogy a kutya jelzett életet a romok alatt, de gépek hiányában nem lehetett a túlélőket kimenteni a romok alól.

- A salvadori földrengés után rögtön utaztak Indiába...

- Elég fárasztó volt, hiszen a salvadori mentés után, itthon is akadt elég munka, pihenni nem tudtunk, és kimerülten indultunk Indiába, hisz késlekedni nem lehetett. A közalapítványnál végzett karitatív munka kezd egyfajta főállássá kialakulni.

-Mennyi ideig voltak Indiában?

- Öt napot töltöttünk saját szabadságunkból, egy közalapítvány terhére Indiában. A kiutazásnál a budapesti indiai követség segítségére szorultunk, ők soron kívül, szombaton is kinyitottak, hogy vízumot tudjanak adni nekünk. A követségről a vízumon kívül, egy olyan utazási dokumentummal is elláttak, melynek segítségével mindenfelé, korlátok nélkül tudtunk utazni.

- Hol dolgoztak?

- Indiába érkezésünkkor felkerestük a magyar követséget, és ott tájékozódtunk a helyzetről. Pár óra elteltével Ahmedabad városába szállítottak, ahol elkezdtünk a mentést. Az utakon közlekedni lehetetlen volt, minket is egy-egy segélyszállítmánnyal megrakott terepjáró vagy helikopter vitt el a mentési helyszínekre, otthagytak, és nekünk kellett gondoskodni a ,,vissza fuvarról".

- Ha jól tudom, nem találtak túlélőket...

- A kutya, Mancs, jelzett életet a romok alatt, de nem voltak gépek, amivel a súlyos tömböket el lehetett volna takarítani. Sajnos, mi csak annyit tehettünk, hogy megjelöltük az élők és holtak helyét, és folytattuk tovább a kutatást. Furcsa volt. Mikor az indiai kormány kijelentette, hogy nem lehet tovább kutatni túlélők után, tudtuk, hogy munkánk véget ért. A főszerepet az orvosok vették át.

- Hogy élnek a térségben az emberek?

- Nehezen. Kezdetleges, fóliával takart építmények alatt laknak, nehéz az ellátásuk friss vízzel, étellel. A szerencsétlenségben az a szerencse, hogy jó az időjárás, 12 fok körüli a hőmérséklet, és hogy nem esett az eső.

- Mekkora pusztítást végzett a földrengés?

- A földrengés egy Magyarországnyi területet érintett, 300 kilométeres átmérőjű körben a házak 90 százaléka elpusztult, a még lábon maradtak pedig életveszélyesek, néhányta az utórengések ledöntöttek. Nincs áram, nincs víz, közlekedni szinte lehetetlen. Miután a kormány elrendelte a mentési munkálatok végét, beláttuk, hogy ide minél több orvosra, segélyre van szükség.