Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Zöld út a szegedi fürdőfejlesztésnek

2008.05.27. 20:55
Lakossági fórumon népszerűsítette a szegedi fürdőfejlesztést a város alpolgármestere, illetve a Leisztinger Tamás vállalkozó többségi tulajdonában álló Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója, miután jogerőssé vált a fejlesztést lehetővé tevő építési engedély. A beruházó szerint a fejlesztés nem térül meg önmagában, de a mellette lévő szálloda komoly nyereséggel kecsegtet.

Kedden megkapta a jogerős építési engedélyét a szegedi fürdő beruházás - jelentette be Solymos László (MSZP), Szeged várospolitikai alpolgármestere azon a lakossági fórumon, melyet a projektről szerveztek kedden az önkormányzat beruházó partnerével.

Bevezetőjében Solymos László a több mint száz érdeklődő előtt elmondta: Szegednek régi vágya, hogy fürdővárossá váljon, a létesítmény jelenlegi szinten tartása azonban évente 200 millió forintba kerül, amit az adófizetők állnak. A város azonban a szinten tartás mellett fejleszteni akar, hisz 21. századi fürdőre van szükség, ehhez találtak partnerre a Hungest Hotels Zrt.-ben, amely a Ligetfürdő melletti szállodát is üzemelteti.

A nagy fürdők az országban mindenhol veszteségesek, így nem azok üzemeltetői termelik meg a hasznot, hanem a környező vállalkozások, illetve szállodák - részletezte az alpolgármester. Ezért született a megoldás, hogy a város a Hungest Hotels Zrt.-vel kötött megállapodást a beruházásra, mely hárommilliárd forint uniós pénzből és hárommilliárd, a Hungest Hotels Zrt. által felvett banki hitelből valósul meg. Ezzel nem a várost terhelik a fenntartási költségek, 30-40 új munkahely jön létre, és az adóból is jelentős haszon marad majd Szegeden - mondta Solymos László.

Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója elmondta: óriási ténybeli tévedések láttak napvilágot az utóbbi hetekben, napokban. A vezérigazgató cáfolta a Magyar Hírlap közelmúltban írt állítását, hogy akkor, amikor már eladható a beruházás a spanyoloknak adnák át. Emellett nem igazak azok a számítások, melyeket hétfőn a Fidesz szegedi szervezete tárt a nyilvánosság elé. A beruházás valós értéke ugyanis nem 7,3 milliárd forint, miután annak egy része, 3 milliárd forint, hitel lesz, ezért azt vissza kell majd fizetni, így 4,3 milliárd forint az érték.

Emellett elmondta azt is, hogy hibás volt az ellenzéki párt azon állítása is, hogy már 2013-ban kiárusíthatják a komplexumot, ugyanis a szerződés azt is tartalmazza, hogy leghamarabb 2015 szeptemberében, az átadást, azaz 2009 végét, illetve 2010 elejét követően öt évvel lehet eladni.

Az az összeg pedig, amit a fideszes politikusok vételárként említettek, csak az alsó limit ár, amennyit mindenképp fizetnie kell a Hungestnek, ez pedig egy biztosíték az önkormányzat részére - mondta Hülvely István. Hozzátette: a szerződés tartalmazza, hogy csak a valós áron és nyilvános pályázaton lehet értékesíteni a fürdőkomplexumot és a legmagasabb vételárat kell elfogadni.

A szakember szerint, nem térül meg számukra a beruházás, de a mellette levő szálloda komoly nyereséget hoz majd a számítások szerint.