Auguszta
-7 °C
0 °C

Kiszavazták Keller Lászlót a polgármesteri székből

2007.10.25. 17:36
Délután egykor kezdődött ülésén önmaga feloszlatásáról döntött a törökbálinti képviselő-testület. A szocialista vezetésű, de ellenzéki többségű önkormányzat az elmúlt évben nem tudott hatékonyan működni.

Mint ahogy azt az Index szerdán megelőlegezte, csütörtök délután a tíz képviselő által jegyzett sürgősségi indítvány eredményeként feloszlatta magát a Pest megyei Törökbálint képviselő-testülete. Ezzel a napirendi aktussal mind a testület, mind pedig Keller László szocialista polgármester megbízatása lejárt.

A sürgősségi indítványt a nyolc fideszes képviselő mellett a Szent Flórián Törökbálintért Egyesület által delegált két képviselő is támogatta. Az indoklás szerint a testület az elmúlt egy évben nem tudott hatékonyan működni. A lejárt megbízatású testület és a polgármester az előrehozott választásig teljes jogkörrel a helyén marad.

Patthelyzet és árulás

A 2006-os önkormányzati választáson az MSZP jelöltje, Keller László szerezte meg a polgármesteri posztot, az önkormányzatban azonban az ellenzék került többségbe. A képviselő-testületben a Fidesz-KDNP frakciójának nyolc tagja, az MSZP és a Civil Fórum Egyesület közös frakciójának négy tagja, a Szent Flórián Törökbálintért Egyesületnek pedig két tagja van.

A szocialista polgármester helyetteseit a testületben kialakult patthelyzet miatt csak szeptember közepén sikerült megválasztani: közülük egy az MSZP-t, egy a Szent Flórián Egyesületet, egy pedig a Fidesz-KDNP-t képviselte. Ez utóbbi volt Pekk József, akit a Fidesz és az KDNP önkormányzati képviselői viszont kizártak soraiból, arra hivatkozva, hogy "áruló tevékenységet" folytatott, amikor az alpolgármesteri poszt ellenében átállt Keller oldalára. Pekk József ellen a történtek miatt a Fidesz etikai vizsgálatot indított, és a lemondását követelte.

Oktalan és felelőtlen

A délután egy órakor kezdődött ülésről hat képviselő felhívást juttatott ki a város polgáraihoz, amelyben közlik, hogy feloszlott a település képviselő-testülete, de ehhez hozzáteszik, hogy ez a "település történetében példátlan esemény" megítélésük szerint "oktalanul és felelőtlenül veszélyezteti" városuk fejlődését és működését.

A felhívást a város három alpolgármestere közül kettő, a szocialista Papp Béla, valamint a Fidesz és a KDNP színeiben megválasztott, a frakcióból azonban már kizárt Pekk József is aláírta. Pekk Józsefen kívül a felhívás összes aláírója - Papp Béla, Pénzes Józsefné, Káldi György, Fürész János és Keller László - az MSZP és a Civil Fórum Egyesület közös frakciójának tagja.

A törvény által előírt határidők betartásával három hónapon belül, előreláthatóan januárban időközi választás lesz Törökbálinton. Ezt követően kezdheti meg munkáját az új polgármester és az új testület.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!