Vilhelmina
11 °C
28 °C

Kiszavazták Keller Lászlót a polgármesteri székből

2007.10.25. 17:36
Délután egykor kezdődött ülésén önmaga feloszlatásáról döntött a törökbálinti képviselő-testület. A szocialista vezetésű, de ellenzéki többségű önkormányzat az elmúlt évben nem tudott hatékonyan működni.

Mint ahogy azt az Index szerdán megelőlegezte, csütörtök délután a tíz képviselő által jegyzett sürgősségi indítvány eredményeként feloszlatta magát a Pest megyei Törökbálint képviselő-testülete. Ezzel a napirendi aktussal mind a testület, mind pedig Keller László szocialista polgármester megbízatása lejárt.

A sürgősségi indítványt a nyolc fideszes képviselő mellett a Szent Flórián Törökbálintért Egyesület által delegált két képviselő is támogatta. Az indoklás szerint a testület az elmúlt egy évben nem tudott hatékonyan működni. A lejárt megbízatású testület és a polgármester az előrehozott választásig teljes jogkörrel a helyén marad.

Patthelyzet és árulás

A 2006-os önkormányzati választáson az MSZP jelöltje, Keller László szerezte meg a polgármesteri posztot, az önkormányzatban azonban az ellenzék került többségbe. A képviselő-testületben a Fidesz-KDNP frakciójának nyolc tagja, az MSZP és a Civil Fórum Egyesület közös frakciójának négy tagja, a Szent Flórián Törökbálintért Egyesületnek pedig két tagja van.

A szocialista polgármester helyetteseit a testületben kialakult patthelyzet miatt csak szeptember közepén sikerült megválasztani: közülük egy az MSZP-t, egy a Szent Flórián Egyesületet, egy pedig a Fidesz-KDNP-t képviselte. Ez utóbbi volt Pekk József, akit a Fidesz és az KDNP önkormányzati képviselői viszont kizártak soraiból, arra hivatkozva, hogy "áruló tevékenységet" folytatott, amikor az alpolgármesteri poszt ellenében átállt Keller oldalára. Pekk József ellen a történtek miatt a Fidesz etikai vizsgálatot indított, és a lemondását követelte.

Oktalan és felelőtlen

A délután egy órakor kezdődött ülésről hat képviselő felhívást juttatott ki a város polgáraihoz, amelyben közlik, hogy feloszlott a település képviselő-testülete, de ehhez hozzáteszik, hogy ez a "település történetében példátlan esemény" megítélésük szerint "oktalanul és felelőtlenül veszélyezteti" városuk fejlődését és működését.

A felhívást a város három alpolgármestere közül kettő, a szocialista Papp Béla, valamint a Fidesz és a KDNP színeiben megválasztott, a frakcióból azonban már kizárt Pekk József is aláírta. Pekk Józsefen kívül a felhívás összes aláírója - Papp Béla, Pénzes Józsefné, Káldi György, Fürész János és Keller László - az MSZP és a Civil Fórum Egyesület közös frakciójának tagja.

A törvény által előírt határidők betartásával három hónapon belül, előreláthatóan januárban időközi választás lesz Törökbálinton. Ezt követően kezdheti meg munkáját az új polgármester és az új testület.