Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kisegyházak lelkészei is akarnak állami fizetést

2002.01.10. 08:11
A magyarországi unitárius, metodista és baptista egyház bízik abban, hogy a keresztény nagyegyházakhoz hasonlóan állami jövedelempótlékot kaphatnak vidéken szolgáló lelkészei - derült ki az egyházi vezetők MTI-nek adott nyilatkozatából.
A kormány képviselői tavaly decemberben írtak alá megállapodást a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetőivel arról, hogy az ötezer lélekszám alatti településeken dolgozó egyházi szolgálattevők január 1-jétől állami jövedelempótlékban részesülnek.

Az egyezmény értelmében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vidéki temetői fenntartására kap ugyanezen keretből állami támogatást. Az aláíráskor elhangzott: az állam a jövedelempótlék ügyében felvette a kapcsolatot az unitárius, a baptista, a metodista és az öt ortodox egyházzal is.

Kevesen vannak

Rázmány Csaba unitárius püspök az MTI-nek elmondta, hogy mindössze egyetlen egyházközségük működik kistelepülésen. Tájékoztatása szerint a megkeresésre küldött válaszlevelükben kérték, hogy az esetleges támogatást az állam terjessze ki más egyházközségeikre is.

Csernák István metodista szuperintendens közölte, hogy egyházuk feltehetően nem felel meg a folyósítás törvényi feltételeinek. Lelkészeik ugyanis többnyire városokból koordinálják vidéki gyülekezeteiket is, így a vonatkozó kitételtől eltérően nem laknak az adott kistelepülésen. Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy találnak megoldást, s jelezte: elképzelhetőnek tartja, hogy az unitárius és a baptista egyházzal közösen találkozót kezdeményeznek az illetékes állami vezetőkkel.

Mészáros Kálmán baptista egyházelnök tájékoztatása szerint 350 lelkészük közül csak 16 felel meg a feltételeknek, azaz lakik kistelepülésen. E helységekben azonban összességében harminc-harmincöt baptista lelkészük dolgozik, ezért kérték, hogy valamennyiükre terjesszék ki a jövedelempótlás lehetőségét.

Havi 20-30 ezer forint

A katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a Mazsihisz várhatóan a napokban kapja meg a megállapodásban foglalt éves keret első havi összegét. Az állami jövedelempótlék legfeljebb a minimálbér 60 százaléka, azaz személyenként havi 20-30 ezer forint. A pénzt a lelkészek egyházuk közvetítésével kapják kézhez. Az ez évi keret összesen 1 milliárd 350 millió forint: a Magyar Katolikus Egyház 980 millió, a református egyház 273 millió, az evangélikus egyház 46 millió forint, a Mazsihisz pedig - vidéki temetői fenntartására - 35 millió forint hozzájárulásban részesül.