Judit
2 °C
7 °C

Kicsi a rakás, de nagyot kíván

2002.05.15. 14:15
A Lelkiismeret'88 Csoport Nemzeti Ellenállás Napot szervezett május 15-én, a Kossuth téren, a Rákóczi szobornál. A megmozdulás reggel kilenc órakor kezdődött, és estig tart. Délben mintegy 300 fő vett részt a rendezvényen.

A tér oldalán ácsorgó idősebb férfi csúnyákat mutatott a MIÉP-es zászlót tartó embernek. - Mit mutogatsz, trottyos komcsi? Gyere ide, leszedem azt a kopasz kugli fejedet!

A csoport vezetője, Kocsis Imre elmondta, az egész napos megmozdulás célja, hogy "tiltakozzanak az április 7. választások során elkövetett csalások ellen, melyeket több mint százezer kérelem ellenére sem vizsgáltak ki, és a számtalan beismert jogtalanság ellenére sem rendeltek el kézi újraszámlálást".

Kisvirág a bogáncsok közt

Szól a népies elemekkel cizellált nemzeti rock. A többségben lévő idősödő korosztály láthatóan nem rajong a metálnépdalokért, de tűrik, hiszen a nacionalista szövegek között fel-felbukkannak olyan bájos motívumok is, melyek a bogáncsok között szomorkodó kisvirágról szólnak.

- A magyarságot ért súlyos jogtipráson felül ráadásul a köztársasági elnök egy hatósági eljárás alatt álló, "nem feddhetetlen" személyt jelölt ki miniszterelnöknek - hangoztatta Kocsis Imre.

Pannon, fű, szitok

Árusok a tér füvén. Nemzeti jelképek, jobboldali szellemiségű könyvek a kínálatban. Egy másik pavilonnál két fiatal aláírásokat kér a "Pannon Rádió megszűntetése ellen". Nemzeti majális-hangulat, a résztvevők heverésznek a fűben, közben átszellemülten szidják a rendszert.

- Felháborítónak és erkölcstelennek, a nemzet kigúnyolásának tartjuk, hogy még mindig nem hoztak törvényt, amely a III/III-as múlttal rendelkezőket egyhangúlag kizárja az országgyűlési képviselők sorából!

Takarodj akkor innen!

Hirtelen tumultus, kiabálás. Egy fotóriportert zárnak közre a demonstrálók, és arra buzdítják, hogy húzzon el, de gyorsan. Az elégedetlenkedők szerint fennhangon gúnyolódott, miközben fényképezte az embereket. Biztos ami biztos, a hangoskodó azért ismeretlenül is le fidesz-bérencezi az Index tudósítóját. Megjelenik a csoport vezetője, beszél a fotóssal, aki ezután elmegy.

A csoport tagja és szimpatizánsai követelték a törvény azonnali bevezetését, és bejelentették azt is, hogy folytatják az aláírások gyűjtését az újraszámlálás elvégzéséért. A céljuk, hogy egymillió aláírást gyűjtsenek össze.

Aki nem Teleki

Bejátszott felvételről hallani a lelkiismeret szóvirágait. A hang azt tanácsolja az új honatyáknak, hogy hallgassanak lelkiismeretükre, és adják vissza mandátumukat, ha az igaz ügy érdekében nem lennének képesek golyót röpíteni saját fejükbe, ahogyan Teleki Pál.

- Ha nem hoz gyakorlati eredményt kezdeményezésünk, úgy országos méretű engedetlenségi mozgalmat szervezünk - mondta az Indexnek Kocsis Imre.

Célkeresztben a lelkiismeret

A csoport vezetője délben bejeleni, hogy adományokat, anyagi támogatást várnak ahhoz, hogy meg tudják szervezni a polgári engedetlenségi mozgalmukat. Ezután megkezdődött a délutáni műsor, melyben a például volt a résztvevők úgy mondtak közös imákat és zsolozsmákat, hogy közben a Parlamentre szegezték tekintetüket, "megcélozva a képviselők lelkiismeretét".

A Lelkiismereti Csoport
A Lelkiismereti Csoport - saját meghatározása szerint - pártoktól független, pártok felett álló társadalmi érdeket képviselő összefogás. Mindenki tagja lehet a csoportnak, aki társadalmi igazságtalanságok ellen kíván tenni. A Lelkiismeret Csoport működésének lényege, hogy mindig egy-egy konkrét igazságtalan, élet- vagy nemzetellenes esemény, történés, folyamat ellen irányul. A csoport tagjai céljuk elérése érdekében olyan törvényes és alkotmányos eszközöket használnak, amelyekkel ez a cél a leghatékonyabban megvalósítható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?