Valér
4 °C
8 °C

A rendőrség előállította a Lelkiismeret '88 vezetőjét

2004.05.23. 15:42
Kocsis Imrét négy aktivistával együtt őrizetbe vette a rendőrség, mivel a többszöri felszólítás ellenére sem hagyták el az Erzsébet teret.
A rendőrség előállította Kocsis Imrét, a Lelkiismeret ,88 Csoport vezetőjét, valamint két férfit, illetve két nőt, amikor a szervezet mintegy tucatnyi aktivistája vasárnap délután a rendőrségi és a bírósági megtiltás ellenére megjelent a fővárosi Erzsébet téren, hogy megtartsa a csoport rendezvényét.

Kocsis Imre,
a Lelkiismeret '88 Csoport vezetője
Kocsis Imre, a szervezet vezetője vasárnap délelőtt arról tájékoztatta közleményben az MTI-t, a Lelkiismeret '88 csoport tudomásul veszi, hogy a bíróság is megtiltotta a szervezet tervezett fővárosi találkozóját, ezért a megjelölt időpontban és helyen "más rendezvényt" tart a meghirdetett helyett.

A fővárosi Erzsébet teret a rendőrség kordonnal vonta körül vasárnapra, amelyet úgy húztak fel, hogy a járda is a kordonon belülre került.

Az Erzsébet téren a kordonnal lezárt terület előtt megjelent délután 2 órakor Kocsis Imre és a Lelkiismeret '88 Csoport több aktivistája. A rendőrség közölte Kocsis Imrével, hogy rendezvényét a rendőrség, majd a bíróság is megtiltotta és felszólították, hogy hagyja el a helyszínt.

A felszólításnak Kocsis nem tett eleget és a kordon mögött zajló rendezvény után érdeklődött a biztonsági szolgálat embereinél. Azt a tájékoztatást kapta, hogy a rendezvényre csak meghívóval érkezetteket engednek be. Az Index munkatársa a helyszínen azt tapasztalta, hogy a rendezők nem kérnek mindenkitől meghívót.

Az Erzsébet téren zsidó szervezetek tartanak előre bejelentett rendezvény keretében szolidaritási napot Izrael Állam függetlenségének 56. évfordulója alkalmából.

A rendőrség ismételten felszólította Kocsis Imrét, hogy hagyja el a helyszínt, ennek a csoport vezetője nem tett eleget, ezért a rendőrség előállította.

A rendőrség szintén előállított egy férfit és két nőt, akik hangosító berendezéssel érkeztek az Erzsébet térre. A nők előállításánál kisebb dulakodás alakult ki.

Több tüntető az előállítás után is a helyszínen maradt, őket a rendőrök néha odébb terelik, hogy ne állják el a térre vezető bejáratot.

Kozák László alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére azt közölte, azért állították elő a négy embert, mert olyan felszereléssel érkeztek, amely a demonstráció megtartásának szándékára utalt és többszöri felszólítás ellenére sem hagyták el a helyszínt.

Lelkiismeret '88 Csoport vasárnap a "II. fővárosi goj-találkozót" akarta megtartani a fővárosi Erzsébet téren. Kocsis Imre, a szervezet vezetője szerint ez egy kulturális rendezvény lett volna, ahol be akarták mutatni "markánsan a goj és más kultúrák közötti különbségeket" azért, hogy szimpátiát keltsenek "a magyarságban a goj-kultúra iránt".

A hagyományos zsidó szemében a goj (gojim) a keresztény európait jelenti.

A rendezvényt a budapesti rendőrfőkapitány pénteken arra hivatkozva tiltotta meg, hogy a jelzett időszakban és helyszínen a rendezvény megtartása más, előbb bejelentett rendezvény lebonyolításában fennakadást okozna és a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna.

A Lelkiismeret '88 jogorvoslat miatt a Fővárosi Bírósághoz fordult, ahol szombaton elutasították a demonstrációra vonatkozó kérelmet, a bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye.