Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Mégis az Erzsébet térre megy a Lelkiismeret 88

2004.05.23. 12:06
A bíróság nem engedélyezte a szervezet gojtalálkozóját, a csoport mégis az Erzsébet térre megy, csak más rendezvényt tart a meghírdetett helyen.
A Lelkiismeret ,88 csoport tudomásul veszi, hogy a bíróság is megtiltotta a szervezet vasárnapra tervezett fővárosi találkozóját, ezért a megjelölt időpontban és helyen "más rendezvényt" tart a meghirdetett helyett - tudatta vasárnap közleményben Kocsis Imre, a csoport vezetője az MTI-vel.

"Értékelésünk szerint a Fővárosi Bíróság súlyosan jogszabálysértő végzéssel utasította el a Lelkiismeret ,88 azon kérelmét, amelyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyülekezési joggal ellentétes határozatának megsemmisítését kértük" - írja a szervezet elnöke.

Hozzáteszi: mivel a jogorvoslat Magyarországon tovább nem lehetséges a meghozott bírósági döntéssel szemben, ezért ezen jogsérelem miatt a Lelkiismeret ,88 csoport a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fog fordulni.

Közli azt is, hogy a rendőrség, s a bíróság eljárása nemcsak a hatályos magyar jogszabály, a gyülekezési törvény, hanem a magyar jogrend részét képező Európai Emberjogi Egyezmény gyülekezési szabadságjogot biztosító rendelkezéseinek a megsértését is jelenti.

Ezekről az Európai Unió ombudsmanját és a magyar jogvédelemmel foglalkozó hatóságokat és szervezeteket is tájékoztatni fogjuk - közli Kocsis Imre.

A Fővárosi Bíróság szombaton elutasította a Lelkiismeret ,88 szervezet demonstrációra vonatkozó kérelmét, mivel egy másik, Budapesten vasárnapra előre bejelentett rendezvénnyel egy időben tervezték megtartani - közölte a bíróság szóvivője az MTI-vel.

A Fővárosi Bíróságnak a kérelmet elutasító végzése ellen nincs helye fellebbezésnek - tette hozzá a szóvivő.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton közleményben hangsúlyozta, hogy a Lelkiismeret ,88-nak nincs törvényes lehetősége a demonstráció megtartására, miután a Fővárosi Bíróság jogerős végzésében helyben hagyta a tiltó határozatot.

Kocsis Imre pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy "zsidó szervezet" által bejelentett rendezvénnyel egy időben akarják megtartani az V. kerület Erzsébet téren a "II. fővárosi goj-találkozót".

Kocsis Imre akkor úgy fogalmazott: "Felháborítónak tartjuk, hogy a független magyar rendőrség budapesti vezetője szerint az előre jelzett, több mint ezer hazai és külföldi zsidó mellett nem férhet el már ötven goj sem".

A hagyományos zsidó szemében a goj (gojim) a keresztény európait jelenti.

Az Erzsébet téren vasárnap zsidó szervezetek előre bejelentett rendezvény keretében szolidaritási napot tartanak Izrael Állam függetlenségének 56. évfordulója alkalmából.

A BRFK tájékoztatása szerint Gergényi Péter a Lelkiismeret ,88 rendezvényét megtiltó pénteki határozatát arra alapozta, hogy a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna.