Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Nemzeti sport a politikusok fenyegetése

2004.01.20. 16:38
A rendszerváltás óta országosan ismert hazai politikust még nem ért fizikai atrocitás, ennek ellenére különösen a választások környékén rendszeresen megszaporodnak a fenyegetésekről szóló hírek. Az MDF egyik szervezetének leltárja szerint 1990. óta mintegy 300, főként akasztással fenyegető levelet kapott a párt. Az üzeneteket egy ideig bejelentettek, de ma már csak gyűjtik őket. Az Indexnek nyilatkozó szocialista és SZDSZ-es politikusok is havi két-három gyalázkodó levélről számoltak be, de egyikük sem gondolja, hogy a hatóságokhoz kellene fordulnia.
Néhány önkormányzati képviselőn kívül a rendszerváltás óta Magyarországon csupán Szász Károly PSZÁF-elnököt érte fizikai támadás. A sajtóban gyakran megszellőztetett fenyegetések ellenére eddig országosan ismert magyar politikus nem esett utcai erőszak áldozatává.

Furkósbot mégsem volt

Az elmúlt tizenhárom évben különösen a választások idején váltak gyakorivá az életveszélyes fenyegetésekről szóló beszámolók. 1998-ban a Fidesz és az FKGP vezető személyiségeinek lakásánál történtek robbantások, amelyeket az érintettek politikai megfélemlítésként írtak az ellenfelek számlájára. A robbantások tetteseit azóta sem találták meg. 2002-ben pedig egy MIÉP-es képviselőjelölt elleni baseballütős támadást vettek nagyon komolyan: a zavaros hátterű verekedés után ismét a Fidesz érezte fenyegetve magát. A párt három vezetője közös sajtótájékoztatóján viszont már azt állította, hogy az MSZP hirdetett pártjuk ellen "furkósbotkampányt", amely akár családjuk ellen is fordulhat.

Mindenki sorra kerül

Az elmúlt napokban Medgyessy Péter miniszterelnök kapott fenyegető levelet és emaileket, amelyeket a rendőrség vizsgál. Korábban Lendvai Ildikó, MSZP-s frakcióvezető is életveszélyes fenyegetést kapott egy hajnali telefonhívás során, és Gusztos Péter, SZDSZ-es képviselőnek is címeztek egy elektronikus üzenetet, amelyben agyonlövést ígértek neki, amennyiben februárig nem hagyja el az országot. Orbán Viktor tavaly tavasszal kapott telefonos fenyegetést. A rendőrség azonban máig hiába kereste a hívót, aki a pártszékház recepciósának állította: ha Orbán Viktor nem állítja félre Áder Jánost, úgy fog járni, mint a szerb miniszterelnök, Zoran Djindjics.

Gyászos leltár

Az országgyűlési képviselők hatalmas mennyiségben kapnak fenyegető leveleket. Az MDF szegedi csoportja 1990. óta mintegy 300, főként akasztással fenyegető levelet kapott a párt. Balogh László, MDF-es képviselő elmondta, hogy az elején még tettek feljelentést, ám évek óta már csak gyűjtik a többségében akasztást emlegető leveleket. Balogh bővebb lajstrommal rendelkezik: az olajbizottság idején is rengeteg levelet kapott, a Medgyessy-bizottság elnökeként pedig egy éjszaka személyesen is megfenyegették, egy alkalommal pedig lövedéket talált a lezárt képviselői szobában. Balogh szerint egyébként az MSZP és a média akkoriban "elbagatelizálta" a történteket, és a rendőrség sem találta meg a lövedék küldőjét.

Bő listát tudhat magáénak Mécs Imre is. Ő havonta két-három névtelen levelet kap. Az egykor halálraítélt SZDSZ-es honatya az Indexnek nyilatkozva azt mondta: a névtelen gyalázkodók általában sajnálkoznak, hogy nem végezték ki. Mécsnek sokszor kívánják azt is, hogy "dögöljön meg". A liberális politikus szerint azonban ez a magyar politikai folklór része, és konkrét életveszélyes fenyegetést nem szokott kapni.

A szocialista Juhász Gábor levelei között is felbukkan havonta egy-két névtelen és gyalázkodó. Ezek többnyire "mocskos kommunistáznak", és burkoltan fenyegetőznek is, mi minden történik majd, ha "visszajön a jobboldal". Juhász azért nem szokott hatósági segítséget kérni, mert konkrétan nem fenyegették meg, például azzal, hogy "levágják a fülét".

Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke az Indexnek úgy nyilatkozott: havonta néhány gyalázkodó levelet a fideszes politikusok is kapnak, ám eddig csak a tavalyi telefonos fenyegetés ügyben fordultak a hatóságokhoz. Mint mondta: a leveleket nem kell komolyan venni, mert általában helyesírási hibáktól hemzsegnek. Azt azonban megérti, hogy a miniszterelnök biztonságára ügyelők komolyan vették a fenyegetést.

  • Szeged legszebb lakásai az Otthontérképen!
  • Több ezer eladó lakás közül válogathatsz a térképről.
  • Válaszd ki a legszebb lakást a több ezer kiadó ingatlan közül az Otthontérképen