Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondott mandátumáról Várhegyi Attila

2002.10.08. 13:05
Lemondott parlamenti mandátumáról Várhegyi Attila, a Fidesz pártigazgatója, akit a bíróság hétfőn jogerősen felfüggesztett börtönbűntetésre ítélt. Várhegyi politikai ellenfeleinek hajtóvadászatával magyarázta lépését, de úgy érzi, lelkiismerete tiszta, nem okozott kárt polgármesteri tevékenységével. Várhegyi mandátumáról pártja az önkormányzati választások után dönt, a politikus pártigazgatói posztját megtartja.
Lemondott parlamenti mandátumáról Várhegyi Attila, a Fidesz pártigazgatója. Az Orbán-kormány egykori államtitkárát folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyon hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt hétfőn ítélte, felfüggesztett egyéves börtönbüntetésre a Pest Megyei Bíróság. Várhegyi vagyonkezelői kötelezettségét megszegve 154 millió forintos kárt okozott Szolnok önkormányzatának.

A jogerős ítélet mellékbüntetéseként Várhegyinek félmillió forintot kell fizetnie. A szövevényes ügyben a hatóságok a Várhegyi 1994-95-ös szolnoki polgármestersége idején történteket vizsgálták.

A lemondás okai

Várhegyi a szocialisták és a szabad demokraták ellene indított "hajtóvadászatával" indokolta keddi közleményében lemondását. A politikus közleményében úgy fogalmaz: meglepte a másodfokú ítélet, mert az első fokú eljárásban éppen a bíró hívta fel az ügyészség figyelmét, hogy nincs elegendő bizonyíték a hűtlen kezelés megállapításához.

Tiszta a lelkismeretem

"Szeretném a közvéleményt tájékoztatni, hogy lelkiismeretem tiszta. Polgármesteri tevékenységemmel semmilyen kárt nem okoztam ezért élni kívánok a rendkívüli jogorvoslat lehetőségével és felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz fordulok" - szögezi le közleményében Várhegyi Attila. Szerinte ezzel tartozik családjának, gyermekeinek, magának, munkatársainak. "Mindazoknak, akik bíztak, és bíznak bennem."

Politikai ellenfelei miatt mondott le Várhegyi

Leszögezi: megvárhatta volna, amíg a parlament elnöke megkapja az írásos ítéletet, de látva a szocialisták és a szabad demokraták "hajtóvadászatát" a lemondás mellett döntött, mert úgy érzi: politikai ellenfelei személyén keresztül ez idő alatt mindent elkövetnének az általa képviselt értékek, valamint a Fidesz-Magyar Polgári Párt lejáratására, besározására.

Várhegyi pártigazgató marad

Az Index úgy tudja: Várhegyi Attilának meg sem fordult a fejében, hogy pártigazgatói tisztségéről lemondjon, így ezt a posztot továbbra is ő kívánja betölteni. A politikus lemondásával megüresedő parlamnti mandátumról a Fidesz országos elnöksége határoz az önkormányzati választások után - tudtuk meg a Fidesz sajtóosztályától.

Várhegyi megelőzte, hogy szavazzanak mandátuma sorsáról
Azzal, hogy Várhegyi Attila lemondott mandátumáról, az Országgyűlésre semmilyen feladat sem hárul az ügyben. Amennyiben a fideszes honatya nem tette volna meg ezt a lépést, akkor a bíróság írásba foglalt jogerős ítéletének kézhez vétele után, a Tisztelt Ház szavazott volna a mandátum sorsáról. Az ügyben a legutolsó szót mindenesetre még nem mondták ki. Várhegyi Attilának az a bejelentése, hogy élni kíván a rendkívüli jogorvoslat lehetőségével a felülvizsgálati kérelem benyújtását jelenti. Ennek lényege, hogy az arra jogosultak kezdeményezhetik a jogerős ítélet felülvizsgálatát a Legfelsőbb Bíróságtól. Erre - jogszabálysértésre hivatkozva - a fél, a beavatkozó, az ügyész, valamint - a rendelkezés reá vonatkozó része ellen - az kérheti, akire a határozat rendelkezést tartalmaz. Minden jogosult ugyanabban az ügyben csak egy alkalommal élhet felülvizsgálati kérelemmel.