Lemondott Pepó Pál

2000.06.15. 20:36
Pepó Pál környezetvédelmi miniszter csütörtök este lemondott hivataláról. Döntését nem indokolta meg. A Miniszterelnöki Hivatal kommunikációért felelős politikai államtitkára közölte, hogy a miniszter lemondását a miniszterelnök elfogadta.
A kormányszóvivő tájékoztatása szerint Orbán Viktor pénteken nevezi meg Pepó Pál utódját, aki az MTV1 Híradója szerint Ligetvári Ferenc, a szarvasi Tessedik Sámuel Mezőgazdasági Főiskola főigazgatója, az MTA professzora lesz.

Torgyán József csütörtök délután már egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel Pepó Pál utódjáról.

Kisgazda körökből származó információ szerint ezt követően a pártelnök-miniszter három olyan személyiséggel - Ligetvári Ferenccel, Skultéty Sándorral és Kávássy Sándorral - találkozott, akinek neve a közelmúlt sajtóinformációiban Pepó Pál esetleges utódaként merült fel, vagy a környezetvédelmi tárcánál ma is fontos pozíciót töltenek be.

Borókai Gábornak, a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációért felelős politikai államtitkárának közleménye szerint Orbán Viktor az Országgyűlés elnökénél kezdeményezi az illetékes parlamenti bizottság hétfői összehívását.

Orbán Viktor pénteken nevezi meg Pepó Pál utódját
A Híradó tudósítása szerint a testület kisgazda elnöke kifogásolta, hogy a minisztérium esetenként akár egy évig is "ül" bizonyos pályázatokon. Székely Zoltán szerint a települések a pénzhiány miatt nehéz helyzetbe kerültek, sok helyütt abbamaradtak a beruházások. A politikus elmondta: a környezetvédelmi miniszter több alkalommal úgy ítélte oda a támogatást, hogy azt a társtárcák elutasították.

Székely Zoltán szerint a tárca 2,3 milliárd forintot feleslegesen utalt ki, mert a többi minisztérium pénze nélkül az önkormányzatok nem tudják befejezni a beruházást.

A környezetvédelmi miniszter visszautasította a kritikákat. "Úgy gondolom, hogy a koordínáció az egyes tárcák között megfelelő. Mi a magunk részéről soha nem adtunk olyan jellegű támogatást, amely a BM, vagy a PM támogatásásával ne rendelkezett volna."

Pepó Pál elmondta: a pályázatok elbírálásának, a pénzek odaítélésének időtartalma nem rajta múlik, hiszen neki csak alá kell irnia a javaslatokat. Székely Zoltán elfogada a szakminiszter válaszát, de továbbra is fenntartja kifogásait.

A bizottsági meghallgatás délután fél kettőkor ért véget. Pepó Pál este közleményben tudatta, hogy megválik hivatalától. Állítólag távozik a tárcától Kávássy Sándor államtitkár is.

Kovács László véleménye

Tiszteletre méltónak és követendőnek tartom, ha egy miniszter belátja, hogy nem alkalmas annak a tárcának az irányítására, amellyel megbízták, és lemond tisztségéről - reagált Kovács László szocialista pártelnök-frakcióvezető Pepó lemondásának hírére.

Az MSZP-s politikus szerint a lemondás ténye Pepó Pál erkölcsi bátorságát dicséri.

Remélem, hogy utódját nagyobb körültekintéssel választják ki a koalíciós partnerek - tette hozzá Kovács László.

A Fidesz-frakció reakciója

A Fidesz-frakció érdemben nem kívánja kommentálni a környezetvédelmi miniszter lemondását - nyilatkozta Halász János, a legnagyobb kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője. Halász János elmondta: a képviselőcsoport a lemondást a kormány, illetve a koalíciós partner belügyének tekinti és várja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken megnevezze az új környezetvédelmi minisztert.

Fodor Gábor Pepóról

Pepó Pál lemondásának már régen be kellett volna következnie, a környezetvédelmi tárca vezetője ugyanis kinevezése pillanatától botrányt botrányra halmozott - nyilatkozta Fodor Gábor szabad demokrata ügyvivő, a miniszter távozására reagálva. Megfogalmazása szerint Pepó Pál hátráltatta az ország európai uniós integrációját, jó szakembereket üldözött el a minisztériumból, és háborúba keveredett a civil szférával is.

Fodor Gábor ugyanakkor úgy látja: ezért a távozó miniszter csak harmadsorban felelős, nagyobb felelősség terheli a kormányt, amelynek tudtával és beleegyezésével tevékenykedett a miniszter, valamint a kisgazdapártot, amelyik eddig ragaszkodott személyéhez. Az ügyvivő közlése szerint az SZDSZ-nek nincsenek személyi prioritásai Pepó Pál utódját illetően, olyan minisztert tartanak kívánatosnak, aki nemes értelemben vett szolgálatnak, és nem a kormány vagy egy ideológia, hanem az egész ország szolgálatának tekinti a miniszteri megbízatást.

A kisgazdák kitértek

Sem Bánk Attila frakcióvezető, sem Horváth Béla, a kisgazda képviselőcsoport szóvivője nem kívánt reagálni Pepó Pál környezetvédelmi miniszter lemondásának hírére. A kabinet összetételével kapcsolatos kérdések sem kormányalakításkor, sem minisztercsere idején nem tartoznak a frakció kompetenciájába - fogalmazott Horváth Béla. Mint mondta, az ilyen ügyek a koalíciós szerződést aláíró Torgyán József és Orbán Viktor hatáskörébe tartoznak. Horváth Béla - aki az FKGP elnöki kabinetfőnöke is - kitérő választ adott azon kérdésére, hogy történtek-e már a pártban előkészületek Pepó Pál utódjának kiválasztására.

Ezeket az ügyeket ezekben a napokban, ezekben az órákban is a pártelnök hozza nyilvánosságra - fogalmazott Horváth Béla.

Illés Zoltán az utóddal is együttműködik

Kezdettől fogva igyekeztem szakmai és szakmapolitikai téren együttműködni Pepó Pál miniszter úrral és ugyanezzel a nyíltsággal viszonyulok majd az utódjához is, akivel remélem, hogy sikerül jó kapcsolatot kialakítani - reagált Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes elnöke a szaktárca vezetője lemondásának hírére. Illés Zoltán reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban "magasabb fokozatra kapcsol a minisztérium" és az európai uniós integrációval összefüggésben felértékelődik a környezet- és természetvédelem ügye  • Tippek
  • Biztosítás