Árpád
-2 °C
4 °C

A Hír TV bejegyzése késleltette Körmendy-Ékes távozását?

2002.11.29. 12:58
Hétfőn délelőtt tíz órakor jelenti be távozását Körmendy-Ékes Judit, a médiahatóság fideszes elnöke. Az Index információi szerint Körmendy-Ékes már korábban elhatározta távozását, addig azonban nem válhatott meg posztjától, amíg a Hír TV-t be nem jegyezte a médiahatóság.
Elsőként a Magyar Nemzet adott hírt arról, hogy lemond az ORTT elnöki tisztéről Körmendy-Ékes Judit. A Fidesz egykori szóvivőjét még 1996-ban a médiahatóság létrejöttekor delegálta tagnak a párt, elnökké pedig Révész T. Mihály a szocialista-liberális kormány által kinevezett vezető mandátumának lejárta után lett.

Az Index információi szerint Körmendy-Ékes Judit már korábban elhatározta, hogy távozik posztjáról, lépését csupán az hátráltatta, hogy csúszott a "polgári nyilvánosság" tévéjének, a Hír TV-nek a bejegyzése. Lapinformációk szerint az áll az elnök távozása mögött, hogy a parlament nem fogadta el a médiahatóság 2001-es működéséről szóló jelentését, amit politikai bizalmatlanságnak tekint a fideszes elnök. Körmendy-Ékes hétfőn délelőtt tíz órakor jelenti be távozását a sajtónak, addig viszont nem kíván a nyilvánosság elé állni.

A Magyar Hírlap pénteki jelentésében Ladvánszky Györgyöt, az ORTT szocialista delegáltját jelölte meg, mint a médiahatóság elnöki posztjának várományosát. Ha őt neveznék ki elnöknek a szocialisták egy új tagot delegálhatnának, így az öttagú testületből háromra emelkedne a kormánypárti delegáltak száma.

Ladvánszky bíróságra megy egy ORTT-döntés miatt
A Fővárosi Bíróságon támadta meg a médiahatóság egyik szeptemberi határozatát Ladvánszky György, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szocialista párt által delegált tagja - értesült több forrásból az MTI. A testületi tag azért kérte az RTL Klub ez év április 13-i Híradójával kapcsolatos, általa jogsértőnek ítélt döntés megsemmisítését, mivel szerinte az a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságának indokolatlan korlátozásához vezet. Ladvánszky György azt kifogásolja, hogy az ORTT, amikor úgy döntött, hogy az említett műsorszámban sérült a tárgyilagosság, a tényszerűség, a kiegyensúlyozottság és a pártatlanság elve, csupán kiragadott riportokat vizsgált. Véleménye szerint e munka során a médiahatóság az anyagokban közölt tényeket félreértelmezte, szövegkörnyezetükből kiragadva interpretálta a kereskedelmi csatorna által a Fidesz - Magyar Polgári Párt és a MIÉP rendezvényeiről sugárzott beszámolókat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?