Pepó botrányairól híresült el - hátterünk

2000.06.15. 21:13
Pepó Pál környezetvédelmi miniszter elsősorban a közvéleményt irritáló ügyei miatt került fókuszba és lett a "sajtótámadások" céltáblája. Ez azonban nem csoda, hiszen szakmai munkájáról nem sok pozitív tény áll a rendelkezésre. A miniszter közel két éves regnálása alatt több botrányba bele keveredett, kezdve a miniszteri A8-as és Mercedes kisbusz- valamint többmilliós lakás-ügyével, folytatva a minisztériumából a földművelésügybe ,,elüldözött" közalkalmazottak esetével, és végül a legnagyobb: a mai napig homályba hagyott Aradi-eset. A felmondáson nem valószínű, hogy csodálkozni kellene, a kérdés inkább az: miként húzta idáig.
A miniszter első ,,botránya" a kormányzati autócserék kapcsán robbant, amikor is Pepó kettővel magasabb fokozatra kapcsolt, szó szerint. A miniszter ugyanis miniszteri autónak - amikor a kormányzatban a VW Passat és az Audi A6-os az általános - egy A8-as csúcsmodellt, személyes használatú járműnek pedig egy Mercedes ,,kis"buszt rendelt (az utóbbi állítólag a tárca bármely olyan dolgozójának rendelkezésére állt).

Bár az igény közbeszerzési szempontból megfelelő volt, a sajtó és a közvélemény hosszasan csámcsogott a témán, így az A8-as Orbán ellenállásán szép lassan meg is bukott.

A második húzás

Pepó második húzása az általa átvett minisztériumból elbocsátott közalkalmazottak ügye volt. A háromnegyedére apadó Környezetvédelmi Minisztériumból ,,elbocsátott" munkatársak (egyes híresztelések szerint a listát maga Pepó állította össze) Pepó főnökéhez, a Torgyán József által irányított Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba kerültek. A közalkalmazottaknak azonban - azon kívül, hogy nem tudták őket leültetni - sokáig nem tudtak korábbi munkakörüknek megfelelő szakmunkát adni, hiszen ők többnyire környezetvédelemmel foglalkoztak. Ráadásul az érintettek személyzeti anyagát átadták az FVM-nek, amiből később 15 munkaügyi per is lett. Pepó azzal védekezett, hogy az áthelyezés a júliusi Orbán-Torgyán megállapodás eredménye, ő csak később került a pixisbe.

A harmadik botlás

Pepó következő ,,botlása" lakásügye volt. Pepó lakásként egy 75 millió forintos budai lakást igényelt, ám ezt később ugyancsak elutasította Orbán miniszterelnök, így a kisgazda miniszter kénytelen volt beérni elődje felújított lakásával.

A legnagyobb bukás

Orbán Viktor bocsánatkérésre szólította fel Pepót az Aradi-ügy kapcsán
Pepó legnagyobb bukása a Hortobágyi Nemzeti Park park igazgatója, Aradi Csaba elleni ügy volt. Az aggteleki cseppkőbarlangrendszer után második magyar természeti területként az UNESCO világörökség-listájára felkerült park igazgatója ellen - egy névtelen bejelentés alapján - Pepó kezdeményezésére tavaly szeptemberben fegyelmi vizsgálatot indított a tárca közigazgatási államtitkára. A fideszes Megyesy Balázs azonban októberben visszahelyezte állásába a ,,parkért élő" Aradit, és az eljárást megszüntette.

Pepó azonban a végletekig kitartott Aradi vétkességének hangoztatása mellett (egy földvásárlási ügyről - a Park területének elfecsérléséről - van szó), annak ellenére, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök is személyes bocsánatkérésre szólította fel. Mindezt tetőzte, hogy a környezetvédelmi bizottság elutasította Pepó beszámolóját az ,,Aradi-ügyről" (a kisgazdák és a MIÉP mentette meg), az ellenzék pedig lemondásra szólította fel a kisgazda minisztert. Mindezek ellenére Pepó idén január végén mégis felmentette Aradit, indoklás nélkül. A miniszter szerint Aradi maga kérte kirúgását, amit Aradi ,,felháborítóan valótlannak" nevezett.

Illés kontra Pepó

Pepónak nem volt szerencséje Illés Zoltánnal, a fidesz főkörnyezetis emberével, a környezetvédelmi bizottság elnökével sem (aki túlzottan is zöld volt a fidesznek a tárca vezetéséhez). Illés - nem titkoltan - két év alatt ott bírálta Pepót, ahol tudta, kritikája többnyire jogos is volt, Pepó ugyanis regnálás alatt nem sok eredményt tudott felmutatni. A minisztériuma a legkevesebb törvénytervezetet nyújtotta be, és bajok voltak a környezetvédelmi pénzek elbírálásával is.

Ezek küzül az egyik legemlékezetesebb 1999 végén, Karácsony után történt, amikor a két ünnep közt Pepó több, a környezetvédelemhez nehezen kapcsolható pályázat támogatásáról döntött. A miniszteri döntés szerint a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat (KAC) fejlesztési célra fordítandó keretéből ,,természetvédelem" címen 51,8 millió forint támogatásban részesül például két, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (FVM) tartozó sportlétesítmény is, a gödi vízitelep - írta a HVG. Állítólag 20 milliót kapott az egyik Pepó-tanítvány által vezetett Hortobágyi Génmegőrző Kht., 60 millió forintot a miniszter korábbi munkahelye, a Debreceni Agrártudományi Egyetem, valamint 100 millió forintot a Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) sajtópályázat és lapalapítás céljára - legalább is a Népszava szerint.

Torgyán kitartott mellette

Pepó alkalmatlanságát látta az ellenzék a cián-ügyben is. A Tisza februári szennyezésének kapcsán az SZDSZ a következményeiért a környezetvédelmi és a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert tette felelőssé. Az ellenzék szerint Pepó nem lépett idejében, nem volt felkészült. "A miniszterelnök mentse fel az alkalmatlanságát már több ízben bizonyított környezetvédelmi minisztert és nevezzen ki a feladat ellátására képes személyt a tárca élére!" - szólította fel Orbánt az MSZP. Ennek ellenére a miniszterelnök továbbra sem mozdította el Pepót a helyéről.

Torgyán kitartott Pepó mellett
Pepó mellett minisztersége alatt végig kiálló Torgyán az első - Chikán és Hámori fideszes minisztereket érintő -, majd a második, ,,félidős" - Katona Kálmánnal és néhány államtitkárral kapcsolatos - kormányátalakításkor sem volt hajlandó meneszteni a környezetvédelmi minisztert.

Pedig Pepó alig valamivel kinevezése után a ,,rosszindulatú sajtóhíresztelések" miatt kezdhette cáfolni menesztésének hírét, amit aztán két évig nem győzött ismételni ő és Torgyán József. Mindezzel ,,azt a munkát sértik, amelyet a korábbinál jóval megalapozottabb szakmaisággal végez a tárca" - mondta még 1998 őszén. A kisgazdapárt pedig sajtónyilatkozatában állt ki (a mai napig) Pepó mellett.  • Hírek
  • Hitelkártya