Másfél évig nem lesz reáljövedelem-emelkedés

2006.06.03. 11:37
Az egyensúly helyreállításához szükséges döntéseket az idén, illetve a jövő év elején meghozzuk - közölte az MSZP frakcióvezetője a Népszavának adott, szombaton megjelent interjúban; Lendvai Ildikó elfogadható modellnek nevezte, hogy a miniszterelnök egyben egy párt vezetője is.

A döntések hatása 2007 végéig biztosan eltart. A kormányzás első másfél évére nem tudunk reáljövedelem-emelkedést ígérni - nyilatkozta Lendvai Ildikó. Hozzátette: ebben az időszakban igyekeznek szinten tartani a családok reáljövedelmét, majd 2008 után "fokozatosan megkezdődhet az újabb életszínvonal-emelkedés".

Miért van több politikus a miniszteri bársonyszékekben?

Fontos, hogy "a takarékosság oltárán" senkinek se kelljen elviselhetetlen áldozatot hozni. A ma is nagyon nehezen élőknek nem romolhat a helyzete - hangsúlyozta. Közölte, a kormányprogramban rögzítették, hogy bár nagyon akarták, de el kell halasztani az adócsökkentési programot a költségvetési egyensúly érdekében.

Lendvai Ildikó az új kormány miniszterjelöltjeire utalva arról beszélt: a közéletben sokáig élt a politikamentes, "szakértői kormány nimbusza", de úgy látja, eddig jobban beváltak azok a miniszterek, akik emellett a politikához is értettek. Nincsenek egyedül üdvözítő szakmegoldások, egy ponttól politikusként kell dönteni egy adott kérdésben - indokolta, miért került több politikus a minisztériumok élére, mint korábban.

Pártelnök lesz a miniszterelnökből?

Arra az újságíró felvetésre, jónak tartaná-e, hogy a miniszterelnök irányítsa a szocialista pártot, azt válaszolta: ez egy elfogadható modell a világban. Mint mondta, arra vigyázni kell, hogy ebben az esetben legyen mellette valaki, aki a párt szervezésével foglalkozik.

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz csak néhány dologban tudja megakadályozni a kormány terveit, azokban az esetekben, ahol kétharmados országgyűlési többségre van szükség. "Félútig" ezekben az ügyekben is elérhetünk - tette hozzá. Példaként említette a választott régiók létrehozását, amelyben ha nem kapnak támogatást, akkor "fejlesztési egységként" erősítik meg ezt a területi szintet.

Az utolsó megyei választás

A régiók létrehozása kapcsán azt is közölte, az idei lenne az utolsó megyei választás. "A tárgyalási pozíciónk az, hogy most a megyéket csak három évre válasszuk meg. Ez legyen az utolsó megyei választás" - fogalmazott.  • Hírek
  • Támogatások