Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lendvai: A tandemlogika egyszer nagyon bejött

2004.01.22. 08:18
Az MSZP nem egyszemélyes vezérpárt, hanem egy csapat - nyilatkozta Lendvai Ildikó a csütörtök reggeli Napkeltében a szocialisták európai parlamenti listájáról. Az MSZP frakcióvezetője nem tartja bukott miniszternek a harmadik helyre sorolt Lévai Katalin esélyegyenlőségi minisztert, László Csaba menesztésének korai bejelentéséről úgy nyilatkozott, hogy az elkerülhetetlen volt.
"Kérdés, hogy jogszerű, illetve célszerű-e a Fidesz kérelme a rendkívüli parlamenti ülés megtartásáról" - mondta a csütörtök reggeli Napkeltében Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. A legnagyobb ellenzéki párt gazdaságpolitikai kérdésekről faggatná a kormányfőt és a pénzügyminisztert.

Lendvai szerint a pénzpiacok "megnyugodni látszanak", a pénzügyminiszter-jelöltet elfogadják a gazdaság szereplői, ezért nem célszerű a rendkívüli ülés. Arra a felvetésre, hogy a rendkívüli ülés lehetővé tenné, hogy Draskovics Tibor január 26-án letegye képviselői esküjét és korábban elfoglalja helyét, a frakcióvezető így válaszolt: "Az, hogy tíz-tizenkét nappal korábban teszi le az esküt, nem változtatja meg alapvetően a pénzpiac helyzetét, ennek nincs nagy jelentősége."

Lévai nem bukott

Lendvai szerint az ideális pénzügyminiszter-váltás két-három nap alatt lezajlik, most azonban a döntés több mint egy hónappal korábbi nyilvánosságra hozatala volt a legjobb volt a "kisebbik rossz". Ha Medgyessy Péter csak február közepén jelenti be szándékát, az nem nyugtatta volna meg a piacot.

"Lévai Katalin harmadik helye az európai parlamenti listán meglepte a szocialistákat" - mondta Lendvai, aki szerint egy tegnapi szocialista fórum hozzászólóinak zöme jó javaslatnak tartja a jelölést. "Lévai Katalin nem bukott miniszter, mert ő a kormány két legnépszerűbb miniszterének egyike" - cáfolt egy újságírói felvetést a politikus, aki elmondta: a miniszter ugyan nem "csinálja végig" a ciklust, de az ügynek lesz folytatója.

Futballcsapat

"A tandemlogika egyszer már nagyon bejött, mi nem egy egyszemélyes vezérpárt, hanem csapat vagyunk" - mondta Lendvai arról, hogy Kovács Lászlót első, Horn Gyulát második helyére sorolták az európai parlamenti listán. Arról, hogy a két politikus nem lesz EP-képviselő, a frakcióvezető azt mondta: "Mi a futballcsapat kapitányát és edzőjét is a keretbe tettük, ők nem játszanak a mérkőzésen, de részt vesznek a felkészülésen."