Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Lendvai: 250 milliárd Fidesz- közeli cégeknek

2002.05.23. 11:41
A távozó kormány mintegy hatszázötven milliárd forintot 'tulajdonított el' az adófizetőktől - jelentette ki Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke. Szerinte a pénz közel fele Fideszhez közeli cégekhez került. Az alelnök emlékeztetett: az Állami Számvevőszék egy jelentésében bírálta a közpénzek felhasználásának ellenőrizhetetlenségét.
Egyperces néma főhajtással adózott az Orbán kormány bukása után elköltött milliárdoknak Lendvai Ildikó szocialista alelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint a Fidesz kabinet egy "szép" történelmi hagyományt elevenített fel az elmúlt hetekben: Lendvai emlékeztetett arra, hogy régen egy város elfoglalása után a zsoldosvezér szabad rablást engedett seregeinek, mielőtt azok elhagyták volna a várost.

A szocialista alelnök számításai szerint a most távozó kormány mintegy hatszázötven milliárd forintot "tulajdonított el" az adófizetőktől, azt követően, hogy kiderült: elvesztette az emberek többségének bizalmát.

Milliárdok Fidesz-közeli cégeknek?

Lendvai Ildikó
A hatszázötven milliárd forintból mintegy 250 milliárd forint jutott olyan cégeknek, amelyek az újsághírek szerint a Fideszhez közeli vállalkozók tulajdonában vannak.

A szocialisták úgy számolják, hogy ebből a pénzből minden magyar polgár huszonötször ehetne háromfogásos ebédet egy középkategóriás vendéglőben, 82 ezren vehetnének egy új Opel Astrát, és 16 500-an építhetnének maguknak új lakást.

Lendvai Ildikó napokra, sőt órákra is lebontva ezt az összeget arra hívta fel a figyelmet: hogy 12 percenként költött el a távozó kabinet egy Tocsik-ügynyi pénzt.

"Öntapadós kormány"

A történelemkönyvekbe az 1998-2002 között hatalmon lévő koalíció minden valószínűség szerint "öntapadós kormányként" kerül be- fogalmazott az alelnök.

Szerinte Orbán Viktorék úgy gondolták, hogy a bársonyszékekhez vannak ragadva, onnan nem eltávolíthatók. Mikor kiderült, hogy ez nem így van, felelőtlen és fedezetlen ígérgetésbe kezdtek. Lendvai Ildikó hasonlata szerint úgy viselkedtek, mint ha valaki meghívná a fél falut a kocsmába egy italra, majd a ceh kifizetésekor derülne ki, hogy a meghívó eltűnt. A politikus az államháztartási törvény egyik passzusára hivatkozva közölte: a fedezetlen vállalásokat a jogszabályok is tiltják.

Hiányos a közpénzek ellenőrzése

Lendvai Ildikó utalt az általa elmondottakkal kapcsolatban az Állami Számvevőszék május 22-én nyilvánosságra hozott legújabb jelentésének egy részletére, eszerint a közpénzek felhasználásának ellenőrzése hiányos, így "egyes eljárások tisztasága is kétségessé vált".

Egy kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy 1998-ban az akkori ügyvezető Horn-kormány nem hozott a mostanihoz hasonló intézkedéseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!