Mátyás
-6 °C
1 °C

Lendvai szerint morális fordulatra van szükség

2004.08.30. 07:22
Lendvai Ildikó biztos abban, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt számíthat az MSZP képviselőcsoport voksaira. Az MSZP frakcióvezetője a Magyar Hírlapnak adott interjújában közölte, nem gondolkodik azon, hogy távozzon frakcióvezetői posztjáról, elismerte ugyanakkor, hogy Kiss Péter hátránnyal indult a miniszterelnök-jelölti csatába, mert úgy tűnhetett, ő az elnökség embere. Lendvai Ildikó nyilatkozatában morális fordulatot sürgetett.
"A frakció tudja, nincs más út, csak előre, az adott jogi keretek között a lehető leggyorsabb kormányalakítás és a lehető legjobb kormányprogram felé" - reagált a Magyar Hírlapnak adott interjújában Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető arra a kérdésre, milyen a hangulat a képviselőcsoportban. A politikus szerint "az első útkereszteződésen túl vagyunk". Lendvai szerint a nehéz, harmincnapos átmeneti idő könnyebbé vált az által, hogy Gyurcsány Ferenc mögé állt a koalíció és ő lett Medgyessy Péter helyettese.

Számítanak Medgyessyre és parlamenti voksaira

Reményét fejezte ki, hogy a távozó miniszterelnök a szocialistákkal marad, mint parlamenti képviselő és így számíthatnak majd az ő szavazataira is.

Lendvai Ildikónak nincs afelől kétsége, hogy a szocialista frakció megszavazza majd Gyurcsány Ferencet miniszterelnöknek. "A képviselőcsoport, amikor a múlt héten három jelöltet is el tudott fogadni, akkor arról is szavazott, hogy bárki kapjon közülük bizalmat, felsorakozunk mögé" - szögezte le, hozzátéve: lehet, hogy valaki Kiss Pétert, más pedig Gyurcsány Ferencet tartotta volna jobb választásnak, "mindkettejüket jobbnak tartjuk azonban Orbán Viktornál".

Lendvai hármas fordulatot sürget

Az MSZP frakcióvezetője nem bánta meg, hogy a kongresszuson Kiss Péter megválasztása mellett kardoskodott. Lendvai úgy véli: az MSZP 2002-ben azért nyert mert hármas fordulatot ígért: szociálist, demokratikust és modernizációst. A politikus úgy gondolja három új fordulatra lesz szükség. "Egy baloldalira, amely nem azonos az osztogatással; Szükség van fordulatra az elitnek szóló jószándékú gesztuspolitikától a valódi nemzeti-társadalmi párbeszéd felé. Az elitek csevelye helyett az embereket kell megszólítanunk" - hangoztatta.

Mit szabad és mit nem

"A harmadik a morális fordulat." - szögezte le. Arra a felvetésre, hogy ez utóbbin mit ért kifejtette: "Ezzel nem azt mondom, hogy a kormány vagy az MSZP bármiféle bűnöket követett volna el". A frakcióvezető ugyanakkor úgy látja, nem tudták megtörni azt a látszatot, hogy a politikának - bárkik csinálják - nem sok köze van az erkölcshöz, hogy ők sem jobbak a Fidesznél. "Ebben nem annyira a tényleges bakik, de nem is csak a rágalmak és a mi pipogyaságunk játszott közre. Nem tettük világossá normáinkat, hogy mit szabad és mit nem szabad. Ezért az elején olykor túl szigorúnak, majd később néha túl elnézőnek tűntünk" - szögezte le.

"Az elnökség rontotta Kiss Péter esélyeit

Lendvai Ildikónak eszébe sem jutott, hogy Gyurcsány Ferenccel egyeztessen arról, ő vezesse-e a továbbiakban is a parlamenti frakciót. "Ennek csak az egyik oka, hogy engem a frakció választ. A másik pedig, hogy akkor cselekednék helytelenül, ha úgy gondolnám: az új miniszterelnökünk csak régi híveivel akar dolgozni. Ismerem őt, nem ilyen ember."

Az MSZP frakcióvezetője úgy gondolja, a gazdaságnak ártott volna, ha az MSZP vezetése nem nevezi meg új miniszterelnök-jelöltjét. "Az elnökség letette a maga voksát, pontosan tudva, hogy a végső döntés joga nem az övé. Ezt a frakció és a választmány - helyesen - új jelöltekkel egészítette ki." Lendvai szerint kétségtelen, a döntésük később rontotta Kiss Péter esélyeit, aki az "elnökség emberének" látszhatott.

A politikus a Magyar Hírlap arra a kérdésére, hogy milyen változás lehetséges az MSZP elnökségében az októberi tisztújító kongresszus után, úgy reagált: "Természetes, hogy az európai parlamenti választás után az elnökség tekintélye megcsappant. Érthető, hogy a miniszterelnök-jelöltünk is hendikeppel indult. Októberben a szokásosnál nagyobb átrendeződést gondolok, de ez mindenképpen így lett volna."