Valér
4 °C
8 °C

Orbán szerint provokáció a szerverügy

2006.02.15. 17:06
Akinél az ellopott számítógép van, az tört be az MSZP szerverére, állítja az MSZP frakcióvezetője. Lendvai Ildikó rendszerre kötött számítógépét három nappal a kampányanyagok letöltése előtt vitték el a párt XXII. kerületi irodájából. Orbán Viktor provokációnak minősítette a szerverügyet.

Lendvai Ildikó valószínűnek tartja, hogy a szocialista szerverre való fideszes behatolás előtt két nappal ellopott számítógépéről származik a fideszes hekkertámadás idején használt jelszó. Az MSZP frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy január 31-ről február 1-re virradó éjszaka ismeretlenek betörtek a szocialista párt XXII. kerületi irodájába. Ott feltörték a páncélszekrényt, viszont sem az ott lapuló 30 ezer forintot, sem a vadonatúj nyomtatót nem vitték el, kizárólag azt a gépet tüntették el, amelyen keresztül az MSZP választási központjával tartották a kapcsolatot.

Duplabetőréssel nem gyanúsítja

Extra parlamenti napot javasol Orbán
Áder János után most Orbán Viktor is bejelentette, hogy a Fidesz kezdeményezi a parlament összehívását. Az elnökség döntése nyomán a téma nem a frakcióvezető által javasolt nyugdíjemelés lenne, hanem az Európai Unió felkínált egy áfacsökkentési lehetőséget vitatnák meg. A lehetőségnek ugyanis jogvesztő határideje van. A magyar kormánynak március 31-ig hivatalosan közölnie kell az Európai Unióval, hogy a felajánlott lehetőségek közül melyekkel kíván élni. A Fidesz a szociális lakások építése és a lakások felújítási és bővítési szolgáltatásainak esetére javasolja a kedvezmény kérését.

"Éppen három és fél év telt el a nélkül, hogy Orbán Viktor rendszeresen bejárt volna a munkahelyére, a magyar Országgyűlésbe. Parlamenti ülés kezdeményezése attól a képviselőtől, aki eddig kerülte az üléseken való részvételt, hiteltelen és álságos." - áll az MSZ közleményében. "A sok hiányzás adhat magyarázatot arra, hogy Orbán Viktor miért felejtette el, mi is az Országgyűlés, a parlamenti képviselők dolga. Ezért hozta magát kellemetlen helyzetbe szerdai javaslatával, ami teljes félreértésen alapul. Az ellenzéki pártvezető által említett március végi határidő nem a magyar Országgyűlést köti, hanem a Köztársaság kormányát: addig kell jeleznie Brüsszelnek, hogy milyen szolgáltatásokra szeretné bevezetni a kedvezményes, 5 százalékos áfát. Orbán Viktor javaslata ráadásul teljes tájékozatlanságról tanúskodik. Ahhoz ugyanis, hogy a magyar Országgyűlés döntési helyzetbe kerüljön, előbb még foglalkoznia kell az üggyel az Európai Parlamentnek is."

Lendvai elmondta, hogy ezen a gépen tárolták többek között azt a jelszót is, amelyet felhasználva törtek be a szocialisták kampányanyagait tartalmazó szerverre. Ezen a gépen tárolták továbbá Lendvai Ildikó és kampánystábjának levelezését is. A frakcióvezető felhívta a figyelmet, hogy a betörés után 48 órával jártak a szerveren a fideszes informatikusok, ezért azt vélelmezte, hogy akinél megtalálható az ellopott számítógép, az tört be az MSZP szerverére. "Duplabetöréssel nem gyanúsítom a Fideszt" - mondta Lendvai, viszont a politikai betörést a Fidesz már elismerte, mutatott rá. Az MSZP-s frakcióvezető felszólította Rogán Antal fideszes kampányfőnököt, hogy hozza nyilvánosságra, melyik nyilvános fórumon találták a jelszót.

Komolytalan üggyel nem foglalkozik

Orbán Viktor a Fidesz elnökségi ülését követő sajtótájékoztatóján "politikai provokációnak" minősítette a szerverügyet. A pártelnök kijelentette, szóba került az elnökségi ülésen, de arra kérte frakcióvezetőt és a kampányfőnököt, hogy az ülésen ezzel a komolytalan üggyel ne foglalkozzanak. Az Index kérdésére, hogy mit ért provokáción, azt mondta: nem szabad felülni annak, ha lényegtelen kérdéseket akarnak a politika napirendjére tűzni olyan fontos ügyek helyett, mint az otthonteremtés, vagy a nyugdíjak. "Egy kulcstaró, egy póló és egy szagosító is lerhet érdekes téma, de ez nem tartozik az elnökség hatáskörébe. Pólók, öngyújtók, légfrissítők felemelése a nagypolitika szintjére Orbán szerint bulvártéma, amivel Rogán Antal kampányfőnökhöz lehet fordulni" - mondta a Fidesz elnöke.

A fideszfrakcio.hu elismerte

Mint emlékezetes február 3-án a server.fidesz gépről behatoltak az MSZP ftp-szerverére, amely a szocialisták nyomdai kampányanyagait raktározta. Az MSZP szerint közel háromezer dokumentumot töltötte le. Hiller István MSZP-elnök bejelentése után a fideszfrakcio.hu szerkesztősége elismerte, hogy beléptek a rendszerbe. De azt állították, hogy a szükséges jelszavakat nyilvános oldalakon találták. A párt azóta sem nevezte meg azokat az internetes fórumokat, ahol a jelszavakat megtalálták.