Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az SZDSZ a szocialisták államfőjelöltjére vár

2005.03.29. 12:49
Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető bízik abban, hogy megállapodik a két koalíciós párt a köztársaságielnök-jelölt személyéről, mivel a szocialisták önállóan nem tudják megválasztani a következő államfőt. Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő úgy reagált, várják a szocialisták javaslatát, hiszen önállóan ők még jelölni sem tudnak.

Az MSZP frakcióvezetője nem tart attól, hogy pártja nem tud megállapodni a koalíciós partnerével a köztársasági elnök személyéről. "Nem, hát ilyen fejre ejtett koalíciót csak nem alkotunk" - mondta Lendvai Ildikó, a Napkeltében.

Keserves folyamat

A szocialista frakcióvezető szerint olyan még nem volt, hogy lényeges kérdésekben ne tudta volna a közös akaratot ez a koalíció a parlamentben érvényesíteni. "Ez most is így lesz. Nem azt mondom, hogy nem keserves folyamat fog odáig elvezetni, (...) de a végén meglesz a közösen felvállalható és megszavazható jelölt (...) "nagy és jelképes politikai vereség, hogyha a koalíció nem tudja a saját köztársasági elnökét abba a bizonyos székbe ültetni" - hangsúlyozta.

Lendvai Ildikó kijelentette, "természetesen tudom, hogy nem elegendők a szocialista képviselők szavazatai ahhoz, hogy a parlament köztársasági elnököt válasszon, de a szabad demokrata koalíciós partnerrel odáig jutottunk, hogy ők most tőlünk várják a név kimondását, amiben aztán vagy meg tudunk egyezni, vagy nem" - mondta, s reményét fejezte ki, hogy sikerül megegyezni.

Eddig csak informális egyeztetés volt

Jelezte, hogy Kuncze Gáborral és Pető Ivánnal váltott szót az elnökválasztás szempontjairól, és a szóba jöhető körről is, de nem volt formális és hivatalos egyeztetés, nem is lehet addig, amíg, ha nem is az MSZP kongresszusa, de a választmánya "ki nem munkálja, ki az a jelölt, akivel érdemes odafordulni a szabad demokratákhoz".

Az SZDSZ várja a jelöltet

Az SZDSZ várja, hogy az MSZP megtegye javaslatát a köztársasági elnök személyére, közölte Horn Gábor az MTI-vel kedden. Az SZDSZ ügyvivője hangsúlyozta, "várjuk azt, hogy az MSZP, akinek módja nyílik a baloldali, liberális oldalon jelöltet állítani, megtegye a javaslatát, de ez még nem történt meg." Hozzátette, a liberális párt 20 országgyűlési képviselővel nem tud önálló köztársasági elnök jelöltet indítani, s "a Fidesszel közösen nem kívánunk jelölni".

Közölte, az utóbbi időben több alkalommal volt nem hivatalos találkozó a két párt között, és "folyamatosan találkoznak egymással az érintett politikusok". Az SZDSZ több, szerinte alkalmas személyre is javaslatot tett, ezek közül Gombár Csaba neve került nyilvánosságra - fűzte hozzá.

Mint mondta, nem menne bele találgatásokba, mert a köztársasági elnök-jelöltek kapcsán olyan közéleti személyiségek neve került szóba, "akiket nem érdemes fölöslegesen, se így, se úgy meghurcolni". Az SZDSZ ügyvivője hangsúlyozta: a két párt közötti koalíciós egyeztetést az MSZP április 16-i jelöltállító kongresszusa előtt kell lefolytatni.