Donát
-4 °C
2 °C

Választási csalás ügyében fáradjon be!

2006.05.15. 12:09
Százszámra hívja be a választási csalás ügyében nyomozó rendőrség Lentiben azokat a választópolgárokat, akiknek az ajánlószelvénye Bartók Tivadarnál, illetve Bollér Vilmosnál landolt. Előbbi a - sajátos helyesírású - Kereszténydemokratapárt, utóbbi a Független Kisgazdapárt jelöltje volt. Az MSZP helyi kampányfőnöke szerint saját pártjában, "házon belül" kell keresni a tömeges kopogtatócédula-hamisítás elkövetőit. Mindenki provokációról beszél, de kinek állhat ez érdekében?

Hosszú és veretes káromkodásban tört ki Lenti egyik közismert polgára rendőrségi tanúkihallgatás előtt, az ajtón kikiabáló nyomozó ugyanis "választási csalás ügyében" szólította név szerint az irodába. A városban többnyire nagy röhögés kíséretében mesélik a történetet, de azt már komolyabban teszik hozzá, hogy a vehemens úriemberen kívül több százan - öregek, fiatalok egyaránt - hasonlóan jártak az elmúlt hetekben. Az eddig háborítatlanul folyó kopogtatócédula-bizniszből egy furcsa lebukással a rendszerváltás utáni politikát érintő, példátlan méretű nyomozás kerekedett.

Átcsúszott volna

A szemtanúk szerint a kereszténydemokratapárti Bartók Tivadar tényleg nagyon meglepődött, amikor Lenti választási bizottságában, ahol a képviselőjelöltek között dívó szokástól eltérően személyesen megjelent, közölték vele, hogy az általa leadott cédulák között az azokat ellenőrző okmányiroda vezetője megtalálta saját ajánlószelvényének hamisított változatát. Azután a választási bizottság egyik tagjának hamis kopogtatócédulája is előkerült. A bizottság elnöke ekkor javasolta a Kereszténydemokratapárt elnökének, hogy üljön le egy időre, és gondolja át, mit akar most csinálni. Bartók ott helyben visszalépett.


Nógrádinak is jól jött a visszalépés

"Ha nincs az a három cédula (az okmányiroda vezetőjéé és a VB-tagé mellett a MSZP helyi, a városban közismert kampányfőnökének ajánlószelvénye is Bartók csomagjában volt), lehet, hogy átcsúszott volna az egész" - mondja a lenti választási bizottság elnöke. Varga László emlékei szerint, tizenhat éve, mióta a testület élén áll, nem volt hasonló súlyú ügy a praxisában, a városban legfeljebb plakáttépkedés vagy hasonlók miatt kellett a bizottságnak összeülnie. A hamisított választási okmányokkal kapcsolatban végül a testülettel egyeztetve a lenti önkormányzat jegyzője tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, magánokirat-hamisítás és személyes adatokkal való visszaélés gyanúja, valamint a választás rendjének megzavarása miatt.


A választási bizottság tizenhat év alatt nem látott ilyet

Nincs duplex példány

A lebukás közvetlenül a kopogtatócédulák leadási határideje előtt, március 16-án történt. Az azóta eltelt néhány hétben a rendőrség szokatlan gyorsasággal aktivizálta magát, a választások első fordulóját követő napon elindított vizsgálat nyomán a botrány is gyorsan dagadt: a kisvárosban eddig már több száz szavazópolgárnak okozott kellemetlen pillanatokat, hogy egy "választási csalásról" kellett tanúskodnia, de a kiszivárgott hírek szerint a rendőrség összesen ezer-ezerötszáz embert akar meghallgatni.

Kölcsönös segítségnyújtási taktika
A mostani választáson volt a legtöbb felszínre került visszaélés a kopogtatócédulákkal. Az gyakorlatilag nyílt titoknak számított, hogy a nagy pártok segítik az esélytelen kicsiket is, hogy a másik tábora szavazatokat veszítsen. A Munkáspárt egyik vezetője a Magyar Hírlapnak írása szerint nem csinált titkot abból, hogy a Fidesz szelvényekkel segítette pártjának indulását, mint ahogy arról is lehetett híreket hallani, hogy a demokrata fórumot pedig a szocialisták segítik, végül azonban nem bukott ki az ügylet. Egyedül a Nyírségben akadt példa arra, hogy állítólagos hangfelvételekre hivatkozva tartott sajtótájékoztatót a Thürmer Gyula-féle pártból kivált alternatív Munkáspárt vezetője. Vajnai Attila azt állította, a Fidesz jelöltjei ajánlottak segítséget és több száz kopogtatócédulát is átadtak volna számukra. Balmazújvárosban viszont szintén a Bartók Tivadar vezette Kereszténydemokratapárt aspiránsa bukott le, ugyancsak olyan ajánlószelvényekkel, amelyeket nem nekik adtak le. A rendőrség ott is vizsgálódik.

A lenti Ezüst Ponty sörözőben hetek óta téma a rendőrségi nyomozás. A vendéglátóipari egységben, amely egykoron halas különlegességeiről volt híres, ottjártunkkor is tartózkodik egy, a rendőrségi kihallgatást átélt fiatalember, aki nevét nem, csak történetét adja a sztorihoz. "Tíz percig tartott az egész - mondja -, kérdezték kinek adtam a kopogtatócédulát, elmondtam, aztán megmutatták, hogy valami Bartók nevére van kitöltve, de nem az én írásommal."

Bár a Zala megyei Rendőr-főkapitányság nem nyilatkozik a folyamatban levő ügyben, az ismert, hogy a nyomozók lefoglalták a Bartók és - egy másik feljelentés alapján - a Független Kisgazdapárt jelöltjeként induló Bollér Vilmos kopogtatócéduláit. (A szintén több mint 800 kopogtatócédulát leadó kisgazda jelölését elfogadták, a választáson összesen 198 szavazatot kapott.)

A hamisítás módszere már a rendőrségnek átadott választási bizottsági jegyzőkönyvből is egyértelműen kiderült: valaki vagy valakik újraírtak jónéhány cédulát úgy, hogy egy üres, valódi ajánlószelvényre más kézírással átmásolták az eredetin szereplő személyi adatokat és az aláírást, de megváltoztatták az ajánlott párt és jelölt nevét. Az eredeti kopogtatócédulák viszont eltűntek, a dupla példányokat azonnal jelezte volna az okmányiroda ellenőrőszoftvere, ilyen hibajelzés azonban egyszer sem fordult elő.

Elkövető házon belül

A lenti választás már az április 9-i első fordulóban eldőlt: a Fidesz–KDNP-s polgármester, Nógrádi László 50,75 százalékos támogatottságot elérve majd 20 százalékot rávert a szocialisták jelöltjére, Pásztohy Andrásra. Az egyre szélesebb kört érintő vizsgálat viszont a kampány gyors lezárulása után is izgalomban tartotta a lentieket. Bartók visszalépése a nagy győzelem ellenére kétségtelenül jól jött a polgármesternek, aki maga úgy nyilatkozott, hogy ha a KDNP-vel közel sem azonos Kereszténydemokratapárt jelöltje talpon marad, akkor "biztosan szükség lett volna második fordulóra is".


Bartók Tivadar

Bollér Vilmos

A városban azonban az korbácsolta fel igazán a kedélyeket, hogy elterjedt, a hamis ajánlócetliken szereplők közül sokan nyíltan vállalták, hogy ők az MSZP-nek adták kopogtatócédulájukat. A szocialisták helyi szervezetében a napokban tartott ülésen többórás vita alakult ki arról, hogy a pártnak mit kellene tennie ebben a helyzetben. Volt, aki a szervezet feloszlatása mellett érvelt. Lentiben egyébként is csak többszöri sikertelen próbálkozás után lett szocialista képviselőjelölt, a központilag kijelölt Pásztohy mellé aztán fővárosi kampányirányítókat is adott a párt.

"Sajnos, minden jel arra utal, hogy házon belül kell keresni az elkövetőket" - állítja Tóth Péter, az MSZP helyi kampányfőnöke, aki érintetté vált az ügyben, mert kopogtatócédulája hamisítva szintén Bartókhoz került. Tóth szerint "aki az ügy eddig ismertté vált részletei után tagad, az cinkosságot vállal az elkövetőkkel, sőt ide tartoznak azok is, akik tudatosan próbálják elbagatelizálni a történtek súlyosságát". Tóth a maga részéről megköveti a párt szimpatizánsait, akiket a rendőrségi vizsgálat során önhibájukon kívül kellemetlenségek értek.


A kampányfőnök szerint házon belül kell keresni

Vegzálták a választókat

"Semmit nem tudok az egész ügyről" - nyilatkozta az Indexnek Pásztohy András, a földművelési tárca politikai államtitkára, aki Göndör István, Szép Ferenc és Bárándy Gergely sikertelen kandidálása után 2005 szeptemberében lett a zalai 4-es választókörzet szocialista jelöltje. Pásztohy közlése szerint mind a kampányát, mind kopogtatócéduláinak összeszedését a helyi pártszervezet intézte. Visnyei Csaba viszont, aki a főváros XI. kerületében tevékenykedik az Új Buda Kht. ügyvezetőjeként, elismerte, hogy ő vezette a lenti MSZP-s kampányt, de - mint mondta - nem tud a kopogtatócédula-ügyről semmilyen felvilágosítást adni, mert a rendőrség őt nem kereste meg, és az utóbbi hetekben nem is követte már a zalai eseményeket.

Horváth Csaba, az MSZP lenti szervezetének elnöke provokációnak tartja a kopogtatócédulás történetet. "A választások előtt arra utaló jelek voltak, hogy a környék lakosságában leváltó hangulat uralkodik, vagyis esély mutatkozott Nógrádi László legyőzésére" - vélekedett a helyi pártelnök, feltéve magának a kérdés: belekeverik-e kampányfőnökük szelvényét, ha csalni akartak volna. Horváth Csaba szerint a szocialista szimpatizánsokat elbizonytalanította, hogy már az első forduló előtt több százukat vegzálták a hatóságok, és emiatt az MSZP jelentős mennyiségű szavazatot elveszített. Horváth szerint elemi érdekük, hogy kiderüljön az igazság, hiszen az önkormányzati választások közeledtével nagyon nem jó, hogy "a csalás gyanújának árnyéka" vetődik rájuk. "Ha kiderül, hogy közülünk való a csaló, kizárjuk" - ígérte a helyi pártelnök azt állítván, az általa lefolytatott vizsgálat - amely abból állt, hogy megkérdezte munkatársait, érintettek-e - szerint nem volt közük az ügyhöz.

Érdeke volt a visszalépés

"Én nem tudtam, nem is tudhatom, hiszen nyilvántartást nem készíthetek róla, hogy kik voltak az ajánlóim" - mondja Bartók Tivadar. A pártelnök úgy véli, hogy a jelek nyilvánvalóan provokációra utalnak: "Ha az okmányiroda vezetőjének meghamisított szelvénye belekerülhetett a paksamétába, akkor azzal valakinek egyértelműen az indulásom megakadályozása volt a célja, valaki olyannak, akinek érdeke volt, hogy ne legyek a jelöltek között." Bartók állítása szerint a kopogtatócédulák gyűjtésével egy, a pártjához "kötődő embert" bízott meg, ugyanazt, akit 2002-ben is, ő csak egy elismervényt írta alá a több mint 800 szelvény átvételekor. A szervező nevét azonban nem kívánja nyilvánosságra hozni. Bartók szerint a történtek leginkább a kopogtatócédula-rendszer tarthatatlanságát bizonyítják, azt, hogy a rendszer rossz, jobbat azonban ő sem tud pillanatnyilag.

Kereszténydemokrata történelem

A Kereszténydemokratapártot Bartók Tivadar 2005-ben alapította meg, három évvel azután, hogy jogerősen kiebrudalták egykori pártjából, a Kereszténydemokrata Néppártból. A KDNP prominensei még 1997-ben vesztek össze, a Fidesz a jobboldali összefogást szorgalmazta már akkor is, az akkor Giczy György vezette formáció viszont az önállóság pártján állt. A kereszténydemokrata pártszakadás 1997-ben történt, ekkor megszűnt a párt önálló frakciója is. A pozícióharc az országos választmány elnöki posztjáért tört ki, ezt a tisztséget Mizsei Zsuzsa szerezte meg, míg Semjén Zsolt alulmaradt.

'98-ban már be se került a KDNP a parlamentbe, mert nem érte el az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A Giczyékkel szemben álló csoportok 2002-ig pereskedetek, ekkor a magyar demokrácia történetében példátlan döntés született, törvénytelenségekre hivatkozva megsemmisítették a KDNP 1997-es választmányi ülésén született döntéseket, és az akkori tisztújítás megismétlését rendelték el úgy, hogy az akkori résztvevők közül több mint negyven személy részvételét megfúrták a pártjukat visszavenni akaró, de már évek óta a Fideszben politizáló, ekkor még volt KDNP-sek.

A bírósági döntést azonban még megelőzte a 2002-es parlamenti választás, ekkor még a Bartók-féle KDNP a Centrum Párttal indult közösen, az újszerű jobboldali összefogás szükségességét hangoztató Bartók 2005-ben hozta létre új pártját. A párt az áprilisi választáson mindössze 25 jelöltet tudott állítani a 176 egyéni választókörzetben, de így is országos listát állíthatott, igaz ugyanakkor, hogy hiába volt listája, nem sikerült átlépnie az egyszázalékos határt, azaz nem lett állami támogatásra jogosult.