Kormányellenes jelszavak a béketüntetésen

2003.02.15. 18:54
A szervezők szerint több tízezren vettek részt a Civilek a Békéért mozgalom szombat délutáni budapesti demonstrációján. A nagy tömeg miatt a rendőrség az eredeti tervekkel ellentétben az egész Andrássy utat a tüntetők rendelkezésére bocsátotta. A rendezvényt magyar zászlókat lobogtató, Amerika- és Izrael-ellenes jelszavakat skandáló, Medgyessy Péter vesztét követelő csoport zavarta meg. A Hősök terén verekedés tört ki.
Délután három órára több tízezer ember gyűlt össze a Liszt Ferenc téren a Civilek a Békéért mozgalom felhívására. A szervezők több adatot mondtak a tüntetők létszámát illetően. Egyesek szerint huszonhatezren voltak, mások ötven-hatvanezer főről beszéltek. A nagy tömeg miatt a rendőrség az eredeti tervekkel ellentétben az egész Andrássy utat a tüntetők rendelkezésére bocsátotta, így nemcsak a járdán és a szervizúton vonulhattak.

Durván lenyúlta

Tekintse meg galériánkat!
Klikk a képre
A rendezők a Liszt Ferenc téren szembesültek azzal, hogy a tüntetést egy hangos, Amerika- és Izrael-ellenes jelszavakat skandáló, Medgyessy Péter vesztét követelő csoport, ahogy fogalmaztak, "durván lenyúlta". Az eredeti tervek szerint a Civilek a Békéért Mozgalom menetét egy tizenkét tonnás IFA teherautónak is kísérnie kellett, amelyből zene szólt volna, ám a teherautót a tüntetést saját céljaikra felhasználók nem akarták beengedni a Hősök terére, így az kerülőúton jutott el oda.

A Kodály körönd körül a békemenet két jól látható részre különült. Az élen egymásba kapaszkodó emberek - köztük Vaszlavik Gazember László - fekete szalagos magyar zászlót lobogtattak, a kormány lemondását követelték, és különféle transzparenseket emeltek magasba: "MSZP = háború = 'halálfej' = SZDSZ."

Kirugdossuk a MIÉP-eseket

A Hősök terén a szervezők egy halvány kísérletet tettek arra, hogy a jobboldali csoportokat ne engedjék be a térre ("Kirugdossuk a MIÉP-eseket a térről"), ám ezt nem tudták megakadályozni. A Civilek a Békéért mozgalom egyik vezetője az Index tudósítójának elmondta: maguk is meglepődtek azon, hogy egyes csoportok kormányellenes tüntetésre használják a békedemonstrációt. Ezektől az emberektől a leghatározottabban elhatárolják magukat.

A kerülőúton megérkezett teherautó előtt, amelynek platója színpadul szolgált, állt fel a tömeg. Bródy János a közönség egy részének hangos fújolása közepette elénekelt néhány dalt. "Magyar kormányt" követeltek, és azt, hogy "vesszen Medgyessy!". A szervezők kezéből ekkorra szemmel láthatóan kicsúszott az irányítás, és a tüntetők két részre bomlottak. Egy rendőr az Index kérdésére annyit mondott, nem tudnak semmit sem csinálni, mert "a tüntetés be lett jelentve".

A helyzet fokozódik

Olaj volt a tűzre, hogy a szervezők hangosbeszélőn szólították fel a hivatalos rendezőket, hogy távolítsák el az MSZP-t és az SZDSZ-t a háborúval azonosító halálfejes transzparenst. A táblát tartók összecsaptak a rendezőkkel, a két-három perces csetepaténak komolyabb sérültje nem volt. A rendőrség nem avatkozott közbe, hiszen a teret körülvették ugyan, de a tüntetők között nincs rendőr, így nem láthatták a történteket. Egy rendőr az Index munkatársának kérdésére annyit mondott: "Civil nyomozók vannak a téren." Egy biztos: nem avatkoztak közbe. Akkor sem, amikor egy két-három tucatnyi emberből álló - nemzeti lobogókkal és hungarista jelképekkel felszerelt - csoport körülvett egy fiatalembert, és ordítozva követelte tőle, hogy távolítsa el a ruhájára varrt, áthúzott horogkeresztet ábrázoló jelvényt.

Ekkorra már alig néhány száz ember maradt a téren, a békéért tüntetők nagy része elhagyta a tüntetést és hazament. A Civilek a Békéért mozgalom szónokait a folyamatosan kiabáló és fütyülő résztvevők időnként hógolyókkal dobálták.

Gris István, a tüntetést szervező civilszervezetek egyik vezetője elmondta, nem gondoltak arra, hogy a kialakult helyzetet látva félbeszakítsák a tüntetést. Gris úgy fogalmazott: ez a rendezvény jól példázza a magyar társadalom totális megosztottságát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla