Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kicsinyes bosszú vagy hadakozás a szellemekkel?

2005.06.14. 15:46
Leszavaztak egy SZDSZ-es államtitkárt hétfőn a parlamentben. Révész Máriusz szerint az MSZP kicsinyes bosszúja, a szocialisták szerint pedig technikai probláma miatt fordult elő az ebben a ciklusban példátlan eset.
Leszavazás
Az Országgyűlés leszavazta a gazdasági minisztérium politikai államtitkárának interpellációra adott válaszát hétfőn a Parlamentben. Az Országgyűlés 136 igen, 137 nem szavazat (köztük négy MSZP-s) és szintén szocialista képviselőktől származó három tartózkodás mellett leszavazta Dióssy Gábor válaszát Manninger Jenő fideszes képviselőnek a balesetveszélyes közutakról szóló interpellációjára.

Az ellenzéki képviselő azt mondta, arra a lendületre, ahogy az elmúlt három évben tették tönkre az utakat, senki sem számított. 2002-től folyamatosan csökkentették az útfenntartásra, útfelújításokra fordított költségvetési forrásokat - tette hozzá. Dióssy Gábor válaszában közölte: a közutak jelenlegi állapota nem csak az utóbbi évekre, hanem az útfenntartási munkák több évtizedes elmaradására vezethető vissza.

A szocialisták így akartak kicsinyes bosszút állni az SZDSZ-en az államfőválasztás miatt, mondta a Fidesz szóvivője arar hivatkozva, hogy Dióssy Gábor szabad demokrata gazdasági államtitkár egy interpellációra adott válaszát a parlament leszavazta.

Ebben a kormányzati ciklusban először fordult elő, hogy egy államtitkári, vagy miniszteri választ leszavaztak a parlamentben.

Homokszem

"Eddig jól működött a koalíciós szavazógép, de most homokszem került a gépezetbe" - mondta a szóvivő. Négy szocialista képviselő, köztük Horn Gyula volt miniszterelnök szavazott nemmel, három MSZP-s tartózkodott, míg 37-en nem szavaztak, bár közülük többen bent tartózkodtak a teremben.

Révész Máriusz szerint a leszavazás egyik magyarázata az lehet, hogy a szocialisták így akartak bosszút állni az SZDSZ-en a liberális párt államfőválasztáson tanúsított magatartása miatt. A Fideszes politikus elképzelhetőnek tartja, hogy Kóka János "régi üzlettársát", Horváth Zoltánt nevezte ki az útfenntartásért és felújításért felelős intézmény élére, és ez vágta kia a szocialistáknál a biztosítékot.

Technikai probléma, japán teanap

"A szocialista frakció technikai jellegű probléma miatt nem tudta biztosítani a többséget az államtitkár interpellációra adott válaszának elfogadásakor, ugyanis a képviselőcsoport tagjainak jelentős része nemzetközi kötelezettségének tett eleget, japán teanapon vett részt" - mondta Varju László, az MSZP frakcióvezető-helyettese, frakcióigazgatója.

A politikus szerint szellemekkel való hadakozásnak lehetünk tanúi, mivel egy technikai jellegű problémából akarnak sokan, köztük a Fidesz is messzemenő következtetéseket levonni, ez pedig teljesen életszerűtlen. Az Országgyűlés hétfőn 136 igen, 137 nem szavazat és három tartózkodás mellett leszavazta Dióssy Gábor, a gazdasági és közlekedési tárca államtitkára válaszát Manninger Jenő fideszes képviselőnek a balesetveszélyes közutakról szóló interpellációjára.