Piroska
-1 °C
5 °C

Leszavazták a gazdasági államtitkárt

2007.11.19. 15:07
Ebben a parlamenti ciklusban még nem fordult elő, hogy az interpellációs időszakban egy kormánytagot leszavaztak volna. Most Garamhegyi Ábel maradt hoppon, mert nem volt elég kormánypárti képviselő a teremben.

Az Országgyűlés hétfőn nem fogadta el Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára válaszát, amelyet Firtl Mátyás (KDNP)interpellációjára adott.

A kereszténydemokrata képviselő az decemberben bekövetkező schengeni határnyitás kapcsán arról beszélt, hogy a határ menti településeket a szomszédos országokkal gyakran semmilyen, vagy csak használhatatlan utak kötik össze. Firtl Mátyás azt akarta megtudni, mikorra várható az utak rendbetétele.

Garamhegyi Ábel elismerte, hogy a megszakított közlekedési kapcsolatokat újjá kell építeni, szavai szerint csak az a kérdés merül fel, melyeket, mikor és miből. Hozzátette, a kormány már eddig is számos intézkedést hozott és számos előkészületet tett.

Válaszát sem az ellenzéki képviselő, sem az Országgyűlés nem fogadta el. A Ház 136 igen, 140 nem szavazattal, tartózkodás nélkül utasította el a választ. Világosi Gábor levezető elnök bejelentette, hogy a kérdést kiadja a gazdasági és informatikai bizottságnak.

Garamhegyi Ábel a történtekről azt mondta, valószínűleg azért nem fogadták el az interpellációra adott válaszát, mert nem volt elég kormánypárti képviselő a teremben. "Kicsit jobban kell figyelni" - jegyezte meg. Szavait igazolja a parlamenti jegyzőkönyv, amely szerint a nemmel szavazó képviselők között nem volt kormánypárti képviselő: a Fidesz-frakcióból 120-an utasították el az államtitkári választ, a KDNP képviselőcsoportjából 16-an, az MDF-ből 4-en. "A kérdésben nem láttam olyan feszültségpontot, amely okot adhatott volna a leszavazásra - jelentette ki.

Ebben a parlamenti ciklusban még nem fordult elő, hogy az interpellációs időszakban egy kormánytagot leszavaztak volna.