Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

A munkaügyi tárcától küldik el a legkevesebb embert

2003.10.29. 19:19
Véglegesítette a kormány az október elején bejelentett tízszázalékos létszámleépítést, a közszférban. A legkevesebben a munkaügyi, a legtöbben pedig az oktatási tárcától távoznak.
A létszámcsökkentés a minisztériumoknál és a központi közigazgatási szerveknél 2603 ember elbocsátásával 10,35 százalékos lesz, a központi közigazgatási szervek területi és helyi szerveinél 4318 ember elbocsátásával pedig 6,84 százalékos - jelentette be Gál J. Zoltán a kormányülést követő tájékoztatón szerdán Budapesten.

A kormányszóvivő elmondta: a kabinet döntése értelmében a minisztériumoknál meghatározott 10 százalékos leépítéstől négy tárca tér el, szavai szerint ezt az uniós csatlakozásunkból adódó feladatok indokolják. Így egyes területeken szükséges a foglalkoztatás bővülése is.

A legnagyobb arányú leépítés az oktatási tárcánál lesz, itt a dolgozók 15,33 százalékát, azaz 224 embert küldenek el az 1461 munkatárs közül. A Pénzügyminisztérium várhatóan 506 munkatársától válik meg (12,28 százalék), ennél többen egy tárcától sem kényszerülnek távozni, igaz a minisztériumok közül itt dolgozik a legtöbb ember, jelenleg 4122 köztisztviselő. A Központi Statisztikai Hivataltól pedig feltehetően 126 embert küldenek el a jelenleg munkálkodó 1006-ból (12,55 százalék).

Legkevesebb munkatársától a munkaügyi tárca válik meg: itt 7,2 százalékos lesz a leépítés, azaz a 470 dolgozó közül 33-at küldenek el. Az ifjúsági tárca 325 munkatársa közül 35-től válik meg (10,77 százalék), a Miniszterelnöki Hivatal 1229 dolgozója közül 116-nak kell távoznia (10,01 százalék), a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 60 köztisztviselője közül 6-ot bocsát el (10 százalák). A kormányszóvivő közölte: az intézkedéssel az állam jövőre mintegy 20 milliárd forinttal kevesebb bért fizet ki.

Elmondta azt is: a tárcák a kormányhoz benyújtott intézkedési terveikben a feladatok hatékonyabb ellátásának vizsgálatával, valamint a szervezeti átalakítást figyelembe véve a közigazgatás korszerűsítésének programjával is foglalkoztak. Az intézkedések célja az, hogy korszerűsödjön a minisztériumok és háttérszervezeteik működése, javuljon a foglakoztatás, továbbá lehetővé teszik, hogy erősödjenek az új feladatokat ellátó szervezeti egységek.

A kormányszóvivő a tájékoztató után elmondta: az elbocsátások határideje november 30., az ehhez kapcsolódó szervezeti átalakításokat pedig jövő februárig kell elvégezni. Egy kérdésre válaszolva elmondta: a létszámleépítéshez szükséges végkielégítésekhez az idei költségvetésben keresnek és találnak majd forrásokat. A kormány október 8-án döntött arról, hogy 2003 végéig a minisztériumokban és a hozzájuk kapcsolódó központi igazgatási szerveknél, háttérszervezeteknél 10 százalékos, a központi közigazgatási szervek területi és helyi költségvetési szervezeteinél 6 százalékos létszámleépítést kell végrehajtani.