Benedek
-5 °C
5 °C

Dalolt a roma delegáció a brüsszeli szocialistáknak

2004.11.11. 14:19
Teleki László romaügyi államtitkár és Kolompár Orbán OCÖ-elnök vezetésével huszonnégy roma közéleti személyiség látogatott Brüsszelbe európai parlamenti és európai bizottsági vezetőkkel való találkozóra. A delegáció elénekelhette a dalként beharangozott romahimnuszt, aztán kiterelték őket a szocialista frakcióból. Mindeközben tovább mélyült a magyar EP-delegáció megosztottsága a romapolitika területén.
A Lévai Katalin szocialista EP-képviselő meghívására érkezett, főként az OCÖ elnökségének tagjaiból álló delegáció - sorai közt Kolompár Orbánnal, az Országos Cigány Önkormányzat vezetőjével és Kállai Katalinnal, az MSZP roma ügyekért felelős elnökségi tagjával - többek közt találkozott Vladimír Spidlával, az új Európai Bizottság szociális ügyekért felelős tagjával és Martin Schulz-cal, az EP szocialista frakciójának vezetőjével. A delegáció a szocialista frakciónak elénekelte a roma himnuszt, amit a frakció nagy tapssal jutalmazott. Vladimír Spidla pedig kijelentette, hogy támogatná egy ötfős romaügyi konzultatív testület magyarországi létrehozását, amin keresztül - negyedévenkénti találkozókkal - rendszeresen figyelemmel követhetné a magyar romapolitika alakulását.

Hazakiabál

Lévai Katalin, az EP jogi bizottságának alelnöke és egy újonnan létrehozott, romákkal foglalkozó frakcióközi munkacsoport vezetője azt mondta, hogy a látogatásnak ismerkedés és figyelemfelkeltés volt a célja, és csak az első állomás az európai romapolitika kialakítása felé. Mint mondta, ténykedésének fontos eleme lesz a lobbizás és a magyar kormány állandó ellenőrzése és elszámoltatása a romapolitika terén. "Európából fogok hazakiabálni, ha kell" - mondta.

Ismét meghívja

A magyar európai parlamenti delegáció megosztottsága mindeközben tovább mélyült a romapolitika területén. Lévai Katalin a romadelegáció távozása után közölte a sajtóval, hogy noha mindenben támogatja Járóka Lívia európai néppárti képviselő tőle független romaügyi erőfeszítéseit (Járóka egy másik frakcióközi munkacsoport, a némileg általánosabb célokat megfogalmazó Rasszizmus-ellenesség és Sokszínűség tagja), de nem érzi úgy, hogy ők ketten együtt tudnának működni. Lévai szerint ez nem rajta múlott, mert - mint mondta - ő annak idején meghívta Járókát a saját romaügyi munkacsoportjába, de Járóka abban nem akart résztvenni. "Még egyszer nem fogom hívni" - szögezte le a szocialista képviselő. Lévai azt is elmondta, hogy a néppárti képviselő kedden találkozott az általa meghívott delegáció tagjaival, de - mint mondta - "valahogy idegenkedtek egymástól".

Megtöltik tartalommal

Járóka kérdésünkre azt mondta, hogy ő nem akar sajtóvitába keveredni Lévai Katalinnal, szerinte leginkább dolgozni kellene, nem pedig üzengetni. Megismételte, hogy azért nem csatlakozott a Lévai-féle munkacsoporthoz, mert annak munkáját látszatpolitizálásnak tartja, aminek nincsen szakmai magva. "Ha megtölti tartalommal, nagyon szívesen együttműködöm velük az Antirasszizmuson és Sokszínűségen keresztül" - mondta, utalva a saját munkacsoportjára. Járóka szerint Lévai Katalin csak megosztja a romaügyekkel foglalkozó szervezeteket azzal, hogy egy újabb munkacsoportot hozott létre. Ráadásul szakmailag sem helyes megközelítés olyan szervezetet alapítani, ami konkrétan a romákra fókuszál, mert ez gettósítja, etnicizálja a romaügyeket, kiemeli a nemzetközi emberi jogi diskurzusból - vélte, rámutatva, hogy az Antirasszizmus munkacsoport általános esélyegyenlőségi problémaként akarja kezelni a romák nehézségeit.

Nem csak romakérdés

Jelenleg tehát három munkacsoport is létezik az Európai Parlamentben, amely roma kérdésekkel foglalkozik, tagjai közt magyarokkal: a már korábban létrehozott Antirasszizmus és Sokszínűség, ami nem csak romakérdésekre fókuszál (ennek tagja Járóka Lívia); a Lévai Katalin által nemrég életrehívott romaügyi frakcióközi munkacsoport (parlamenti zsargonnal intergroup); és az Európai Néppárt saját, párton belüli bizottsága, amelynek feje Orbán Viktor alelnök, operatív vezetője pedig Járóka Lívia.

Egzotikus törzs

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, aki nem kapott meghívást az egykori baloldali roma koalíció tagjaiból álló küldöttségbe, Járóka Líviával ért egyet abban, hogy az iskolai, lakhatási ügyekhez hasonlóan az EP-bizottságok esetében sem az elkülönített intézményi rendszer hasznos a romák számára. Horváth szerint érdekes, hogy jobb- és baloldalon is elkezdődött a tülekedés a roma szavazatokért, de a frakciókban létrehozott házi bizottságok alacsonyabb szintű szolgáltatásokat és képviseleti jogosultságot jelentenek, mint az EP valódi feladatokkal felruházott munkacsoportja. A Roma Parlament elnöke hozzátette, személy szerint felháborítónak tartja, hogy "mint valami egzotikus törzs tagjait", viszik a magyar cigányság "kontraszelektált" elitjét Brüsszelbe, és ott a lobbyharc részeként elénekeltetik velük dalként beharangozva a cigányhimnusz, aztán kézzel fogható eredmény nélkül hazaküldik őket.