Valér
-1 °C
0 °C

Ózon Fesztivál és faültetés

2000.08.30. 17:45
A dühös elkeseredettség valamint a tenni akarás volt az üzenete a ma délelőtti Levegő Munkacsoport és a Rügyecskék Alapítvány által rendezett sajtótájékoztatónak. Az apropó a szeptember közepére tervezett Ózon Fesztivál, valamint az azt követő Országos Faültetési Akció jelentette. A rendezvény fővédnöke Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter lesz, aki bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a fatelepítések, valamint az egészséges ökológiai rendszer fenntartása létkérdése a mai magyar társadalomnak. Mert ,,a fákban istenek laknak, hogyha ők maguk nem azok".

Családias hangulatban, főként környezetvédelmi aktivisták jelenlétében zajlott le a tájékoztató, amely mindenképp jelzi, hogy a riasztó számok ellenére korántsem tartják fontosnak a hazai hírgyárak, hogy a statisztikák szerint rövidesen megfulladunk. Magyarország területén az elmúlt évtizedekben nem történt erdőtelepítés, viszont a szántóföldek aránya 38 százalékkal meghaladja a világátlagot. A megmaradt erdők hatvan százaléka pedig beteg, húsz százalékuknak pedig nincs esélyük a túlélésre.

Kiherélték a favédelmet

Az urbanizáció pedig a régi ligetek és fák eltűnését hozta magával, és mivel Magyarországon ,,az egyetlen 1970-ben alkotott favédelmi törvényt tavaly kiherélte a kormány, mára semmi sem védi a fákat". Radó Dezső a Levegő Munkacsoport Szakértői testületének elnöke előbbi mondatához csak annyit tett hozzá, hogy az 1994-ben rendezett lillehammeri téli olimpián egyetlenegy fa védelmében még a bob-pályát is megváltoztatták.

Etalonok viszont nem léteznek. A sokat szidott trópusi országok fakitermelése csak kullog az Egyesült Államok és Japán fakitermelése mögött, de a helyzet itthoni veszélyességét jellemzi, hogy nálunk még Románia, és Bulgária is jobban oltalmazza óriásait. Radó professzor kiemelte, hogy a szántóföldek magas aránya mellett, a legnagyobb gondot a rendezetlen földtörvény jelenti, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a magas áron értékesíthető építési telkek kialakításával tovább csökkentsék a zöld területek nagyságát.

Csak hosszú távon

Ligetvári Ferenc az Index kérdésére elmondta, hogy a Torgyán József Földművelési és Vidékfejlesztési miniszter által meghirdetett, az 'egymillió hektáros szántóföld felszabadítás, és ennek erdősítése' számítása szerint mindössze 140 évet venne igénybe. Ezért első körben a minisztériumok, valamint az erdőgazdálkodási társulásokkal kialakított korrekt, és építő kapcsolat jelenthetne megoldást. Mindesetre - tette hozzá a miniszter, ebben a kérdésben a Környezetvédelmi Minisztériumnak van a legkisebb szava. Ligetvári kijelentette, hogy a minisztérium azt szeretné, ha a tervezett Nemzeti Földalapban ne szerepeljenek védett területek, hiszen ezzel tovább bonyolódnának a kezelési kérdések.

A fővárosban irtanak

Újpesti utcakép a faírtás után
Az ország erdősítése mellett a fővárosban kisebbfajta botrányt okozó fakivágások is szóba kerültek. Ezekről Lukács András a Levegő Munkacsoport elnöke az Indexnek azt mondta, hogy most is ,,kegyetlen küzdelmek folynak, de sajnos kevés sikerrel". Lukács szerint a mélygarázsok sorozatos építésével nagy hibát követ el a főváros, mert ezzel nem hogy kiszorítanák az autókat a belvárosi területekről, hanem újabb lehetőségeket biztosítanak arra, hogy minél többen használják a belterületi részeket.

Rockzene és biciklis felvonulás

A szeptember 16-ára tervezett Ózon Fesztiválnak az a célja, hogy felhívja a városi lakosság figyelmét a fapusztításokat pótlandó fák ültetésére, valamint anyagi forrást szeretne teremteni az október idusára tervezett Országos Faültetési Akciónak. Ez utóbbit a Rügyecskék Alapítvány szervezi, akinek képviseltében Ferjentsik Viola elmondta, hogy az Ózon Fesztiválon fellépő művészek ingyen vállalták a szereplést. Többek között Quimby, Kispál és a Borz, és Tereskova koncerteket hallgathat a közönség. Akik pedig személyesen szeretnének demonstrálni, azok a Tabánból induló biciklis és görkoris felvonuláshoz csatlakozhatnak.

Ligetvári Ferenc a minisztérium részéről tizenöt konflist szeretne a felvonulók között látni, de ez az akció jelen pillanatban még szervezés alatt áll.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!