Benedek
-5 °C
5 °C

SZDSZ: ’iratmegtartó’ az MSZP-javaslat

2005.02.07. 10:04
Az SZDSZ ügyvivője vitatja, hogy az MSZP új javaslata a történeti levéltárról szóló törvény módosítására csak technikai jellegű pontosítást jelent; Fodor Gábor szerint lényeges pontok változtak a szövegben, ami gyakorlatilag értelmetlenné teszi a módosítást.
"Az első pillanatban, amikor a javaslatról hallottam, akkor nekem is azt a tájékoztatást adták, technikai jellegű pontosításokról van szó" - mondta Fodor Gábor a Klubrádió adásában, hozzátéve: "ez nem igaz, nem ez a helyzet".

Hozzátette, hogy nagyon lényeges és fontos pontok azok, amelyek változnak a törvényben. Olyan fontos pontok, amelyeket ha így fogadnak el, akkor "gyakorlatilag semmi értelme az egésznek".

"Csak technikai"

Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnap az MTI-nek úgy nyilatkozott: a múlt hétfőn benyújtott javaslathoz kedden pontosítást fűzött a frakció, de a félreértések elkerülése végett úgy döntött pénteken, hogy egybeszerkeszti a két előterjesztést, és új javaslatként küldi el az Országgyűlésnek. Mint elmondta, a kedden benyújtott javaslat csak technikai pontosításokat tartalmaz.

Az eredeti törvényjavaslat biztosítaná az állambiztonsági iratok megismerhetőségét, valamint újra felállítana egy bizottságot, amely a nemzetbiztonsági szolgálatoktól a történeti levéltárba kerülő iratok átadását felügyelné.

Fodor: megijedtek

Fodor szerint "a mostani, legutolsó módosítás (...) visszahoz egy olyan kiskaput, amivel gyakorlatilag a szolgálatok újra kikerülnék ezt az iratátadó bizottságot és töménytelen mennyiségű iratot tarthatnának meg".

A szabad demokrata politikus szerint az történhetett, hogy az SZDSZ egyetértésével találkozó koncepció kialakítása után "jött a felébredés, és nyilván vannak a szocialista pártban és körülötte is olyanok, akik megijedtek ettől".

A Heti Válasz szerint három egykori ügynök levélben fenyegette meg az MSZP elnökét, hogy a szocialisták ne erőltessék a szigorú ügynöktörvény megalkotását.