A drogfogyasztók bebörtönzése miatt tiltakoznak a kormányfőnél

2005.11.02. 17:26
Ajánlást fogalmazott meg ötven, az egészségügy és a szociális ellátások területen neves külföldi szakember Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, mert lehetetlen helyzetben van a magyarországi kábítószerhelyzet.

A drogfogyasztók büntetőjogi felelősségre vonásának eltörlését javasolja Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek írt levelében ötven külföldi, egészségügyi és szociális szakember. Az ártalomcsökkentő szolgáltatások nem hatékonyak egy olyan jogi környezetben, ahol a célcsoportot alkotó drogfogyasztókat a büntetőtörvénykönyv kriminalizálja, olvasható az angol nyelvű levélben.

"
HIV fertőzöttek Magyarországon
Magyarországon a legnagyobb fenyegetést jelentő HIV/AIDS járvány előfordulása még viszonylag alacsony, ez a helyzet évről évre, drasztikus gyorsasággal változhat: a szomszédos Ukrajnában például a lakosság 1,4 százaléka HIV pozitív, nagy részük a használt fecskendők megosztása miatt fertőződött meg. A hepatitis C járvány elterjedtsége a hazai drogfogyasztók körében is jelentős.

A nyílt levélben felsorolják a jogi és anyagi környezet miatt ellehetetlenült kórházakat, alapítványokat. A levél a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet kezdeményezésére íródott, és szakemberek a világ 26 országból támogatják.

Lehetetlen jogi és anyagi környezet

A hazai ártalomcsökkentő programok napi fennmaradási problémákkal küszködnek, írják. Az ország legnagyobb metadonklinikája például anyagi problémákra hivatkozva nyáron beszüntette az új drogbetegek felvételét. A szerzők nemzetközi ajánlásokra és a magyar nemzeti drogstratégiára hivatkozva felhívják a figyelmet az ártalomcsökkentő beavatkozások életmentő szerepére a droghasználók között.

A levelet aláíró nemzetközi hírű orvosok, pszichológusok, szociológusok és jogászok arra kérik a miniszterelnököt, hogy lépjen fel személyesen az ártalomcsökkentés anyagi támogatásának előmozdítása, és a veszélyeztett csoportok büntetőjogi üldözésének megszüntetése érdekében.