József, Bánk
-7 °C
0 °C

Újságcikkben üzent Medgyessy a szocialistáknak

2004.10.15. 09:54
Medgyessy Péter volt miniszterelnök a Népszabadságban jelentette meg gondolatait a szocialista pártról és a baloldaliságról. A levelet pénteken felolvassák az MSZP kongresszusán is. Medgyessy korainak tartja, hogy megjelenjen a kongresszus és szocialista párti barátai előtt.
Medgyessy Péter volt miniszterelnök a Haladó Kormányzás című konferenciára és az MSZP tisztújító kongresszusára időzítve jelentette meg a Népszabadságban levelét, amelyben baloldaliságról, szeretetről és patriotizmusról elmélkedik. Medgyessy levelének egyharmadában az elmúlt két-három évre emlékezik, arra az időszakra, amikor miniszterelnök-jelölt volt és kormányfőként tevékenykedett.

Szolgálat, nem uralom

A levélből kiderül, Medgyessy három éve, elsősorban azért vállalta a miniszterelnök-jelöltséget, mert "a szeretet akkor őszinte és mély, ha kötelességtudatot is mozgatja. A lehetőségek (...) azt az erkölcsi kívánalmat is magukban rejtik, hogy (...) mindent megtegyünk a társaink boldogulásáért". Medgyessy a hatalmat szolgálatnak és nem uralomnak tekintette, írja.

A volt miniszterelnök hisz abban, hogy "baloldalinak lenni jó", és büszke elkötelezettségére. A baloldaliság "igazi nemzeti elkötelezettség, amely egyaránt érvényes az itt és a határon túl élő magyarság iránt". Az országnak "nem a gyanakvással teli romboló szándék, hanem az építő akarat" hozhatja el a "legfőbb jót". "A szabadság mellé oda kell tennünk a biztonságot" - írja Medgyessy, aki szerint a kettő egymásnak ad értelmet és életerőt. A miniszterelnök hisz továbbá szolidarításban, "szép magyar szóval: közösségvállalásban".

Medgyessy úgy véli, hogy a XX. századdal ellentétben a XXI. század "a szabadság, az emberi jogok érvényesülésének kora lehet". Medgyessy nem nacionalistának, hanem patriótának tartja magát, megemlíti továbbá, hogy reményei szerint Magyarország megtalálja helyét az EU-ban. Hiszi, hogy a szegénység, az egyenlőtlenség felszámolása ellen csak a versenyképes gazdaság megteremtésével lehet tenni. Medgyessy azzal zára gondolatait, hogy 2002-höz hasonlóan "2006-ban is győzzön mindaz, amiben hiszek".

Ismét levélben

Medgyessy augusztus 25-án, lemondásának napján tartott rendkívüli szocialista kongresszust is levélben szólította meg. Akkor a delegáltak Gyurcsány Ferencet jelölték miniszterelnöknek, ezzel egyidőben pedig Medgyessy bejelentette, hogy lemond. A kongresszustól való távolmaradását akkor is azzal indokolta, hogy túl korai lenne megjelennie, viszont kilátásba helyezte, hogy októberben már részt vesz a találkozón.