Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Fideszes törvényjavaslat az átlátható Gyurcsány-vagyonért

2003.10.08. 15:30
A Fidesz a kormány minden tagjára kiterjesztené a nyilvános vagyonnyilatkozati kötelezettséget. Répássy Róbert és Szijjártó Péter a sportminiszter vagyoni helyzetét kívánja egy törvénymódosítással átláthatóvá tenni, miután a képviselői mandátummal nem rendelkező minisztereknek eddig csupán titkos bevallást kellett benyújtani. Gyurcsány Ferenc egyetért az egyenlő elbírálás elvén nyugvó javaslattal.
Répássy Róbert szerdán bejelentette: Szijjártó Péterrel közösen törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a képviselői mandátummal nem rendelkező kormánytagok is nyilvános vagyonnyilatkozatot tegyenek.

Csak a képviselők

Jelenleg azok a miniszterek, akik nem képviselők a parlamentben, csak titkos vagyonnyilatkozatot tesznek - hangsúlyozta a fideszes képviselő újságírók előtt Budapesten. Elmondta: nem Gyurcsány Ferenc az egyetlen kormánytag, aki nem rendelkezik képviselői mandátummal, de a módosítás alapjául az ifjúsági és sportminiszter "vitát kavaró ügyei" szolgáltak. Répássy Róbert kifejtette: a kabinet tagjaira a nyilatkozattétel szempontjából a köztisztviselői törvény vonatkozik, ez pedig csak úgynevezett zárt vagyonnyilatkozatot ír elő, amelynek tartalma csak egy esetleges vizsgálat során használható fel. Hozzátette, Magyarországon ugyanakkor a legkisebb település képviselő-testületének tagjai is évenkénti rendszerességgel számolnak be vagyoni helyzetükről a nyilvánosság előtt.

Visszakeresnék a cégeket

A fideszes politikus közölte: a héten elkészülő és várhatóan a jövő hét elején a parlamenthez benyújtandó javaslatukat a Ház remélhetőleg még az őszi ülésszakban megvitatja, így január 1-jétől életbe léphet a rendelkezés. Elmondása szerint a módosítások a miniszterek jogállásáról szóló, valamint a köztisztviselői törvényt érintik. Hangsúlyozta: a nyilatkozattétellel a tíz évvel ezelőtt szerzett vagyontárgyak eredetéről nem kell beszámolni, ám a cég-, illetve az ingatlan-nyilvántartásokból mindezek visszakereshetők. Az ellenzéki képviselő reményét fejezte ki, hogy a "milliárdok felett döntő" miniszterek a módosítás elfogadásáig önként is tesznek nyilvános vagyonnyilatkozatot.

Gyurcsány egyetért

Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter egyetért a Fidesz képviselőinek azzal a javaslatával, hogy a képviselők és a miniszterek egyenlő elbírálás alá essenek a vagyonnyilatkozat ügyében - közölte a tárca sajtófőnöke az MTI-vel csütörtökön. Amennyiben a parlament elfogadja a Fidesz képviselőinek kezdeményezését, Gyurcsány Ferenc eleget tesz a nyilvános vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségnek - közölte Szigetvári Viktor.