Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lézerhíddal ünnepelhetjük EU-csatlakozásunkat

2005.03.08. 16:23
Kapcsolódó cikkek (1)
Nyolc pályázót díjazott a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkársága azon a pályázaton, amelyen a budapesti Duna-hidak átöltöztetésére kértek látványterveket. Az elképzelésekből a kancellária által felkért zsűri hármat tart megvalósíthatónak: a Lánchíd bulihíddá alakítását, lampionokkal és lámpákkal, az Erzsébet híd virágosítását, illetve egy lézerhidat, az Erzsébet és a Lánchíd közé.

Eredményesen zárult a Miniszterelnöki Hivatal látványterv pályázata: a kancellária koordinációs államtitkársága uniós csatlakozásunk évfordulójára kért elképzeléseket a Duna-hidak átalakítására. Bár a neves személyekből álló zsűri hat pályamunkát ítélt díjazásra méltónak, közülük csak három megvalósulását tartotta elképzelhetőnek a rendelkezsére álló ötvenmilliós keretösszegből.

Világbékét álmodtak a Lágymányosi hídra


Tekintse meg képeinket
Az egyik pályázó a vizek hídjaként képzelte el a Margit hidat, egy másik vízió szerint a Lágymányosi híd hatalmas békejelekkel díszítve a "világbéke" hídja lett volna, míg egy egyelőre ugyancsak elvetett ötlet az Árpád hidat öltöztetett volna különös díszbe.

Horn Gábor, a kancellária koordinációs államtitkára az Indexnek azt mondta, hogy a zsűri és államtitkársága is első körben három elképzelést ítélt megvalósíthatónak. Bár a mostani döntés még korántsem jelenti azt, hogy az elképzelések meg is valósulnak, hiszen a tervek megvalósulásának költségvonzatai még nem ismertek, így először ebből a szempontból vizsgálják a megvalósíthatónak tűnő ötleteket.

Bulihíd lehet a Lánchídból

A díjazott tervek szerint a Lánchíd a csatlakozási évforduló hétvégéjén bulihiddá alakulna, amelyet színes lámpák, lampionok díszítenének, a híd két oldalán pedig a népszerű budapesti kávéházak települnének ki, ahol e mellett népszerű lemezlovasok szolgáltathatnák a talpalávalót.

Az egyik nyertes pályázó, Illés Imre a Szabadság hidat díszítette volna fel Európa virágaival, de Horn Gábor szerint az installációt inkább az Erzsébet hídon kellene megvalósítani. Hornék ezért most azt kérték, hogy a pályázó dolgozza át terveit. A zsűri támogatta azt az ötletet is, hogy a Lánchíd és az Erzsébet híd közé, egy új virtuális Duna-hidat létesítsenek.

Később megvalósulhatnak a kirostált ötletek


Klikk a képre!
Ha megvalósul az ötlet, a híd formáját akár a városlakók is alakíthatnák. A politikai államtitkár szerint nem biztos, hogy a most fel nem használt elképzelések örökre megvalósítatlanok maradnak. Ugyanakkor az idei programokra ötvenmilliós keretösszeg áll rendelkezésre, amiből nem akarnak sok kicsi programot, hanem inkább néhány látványosat próbálnak megvalósítani. A nyolc pályázónak a 3,5 milliós keretösszegből 2,8 milliót fizettek ki, a fennmaradó pénzt a zsűri javaslata alapján a tervek megvalósítására fordítják.