Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Mégis bűncselekmény lehet a lehallgatás

2008.09.22. 07:26
Az adatvédelmi szakértők szerint, az ügyészség véleményével ellentétben, mégis bűncselekmény lehet az MDF elnökválasztása ügyében lehallgatott telefonbeszélgetés, sőt már a puszta kiszivárogtatás is, írja a Népszabadság.

Dávid Ibolya múlt pénteken a Legfőbb Ügyészségtől és a Nemzeti Nyomozó Irodától kért soron kívüli vizsgálatot, miután birtokába került egy hangfelvétel szerint egykori pártbeli riválisa, Almássy Kornél érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

A Fővárosi Főügyészség akkor úgy foglalt állást, hogy a lehallgatott és rögzített beszélgetés alapján legfeljebb a magántitok jogosulatlan megismerésének kísérletére lehet következtetni, ez pedig nem bűncselekmény.

A Népszabadság által megszólaltatott adatvédelmi szakértők szerint viszont bűncselekmény történhetett. Az ugyanis, hogy a telefonbeszélgetést rögzítették – feltéve, hogy a felvételt nem maguk az érintettek készítették –, önmagában a magántitok jogosulatlan megismerésének minősülhet. Ha viszont a beszélgetés valamelyik résztvevője vette fel a beszélgetést, akkor annak nyilvánosságra hozatala a rágalmazás gyanúját veti fel.

A fentieknél súlyosabb törvénysértés történt, írja a Népszabadság, ha a felvétel az UD Zrt. vezetői elleni titkos nyomozás során keletkezett.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter vasárnap úgy nyilatkozott, hogy szerinte sok jel utal arra, hogy bűncselekmény történt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!