Tekla
9 °C
20 °C

Mégis bűncselekmény lehet a lehallgatás

2008.09.22. 07:26
Az adatvédelmi szakértők szerint, az ügyészség véleményével ellentétben, mégis bűncselekmény lehet az MDF elnökválasztása ügyében lehallgatott telefonbeszélgetés, sőt már a puszta kiszivárogtatás is, írja a Népszabadság.

Dávid Ibolya múlt pénteken a Legfőbb Ügyészségtől és a Nemzeti Nyomozó Irodától kért soron kívüli vizsgálatot, miután birtokába került egy hangfelvétel szerint egykori pártbeli riválisa, Almássy Kornél érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

A Fővárosi Főügyészség akkor úgy foglalt állást, hogy a lehallgatott és rögzített beszélgetés alapján legfeljebb a magántitok jogosulatlan megismerésének kísérletére lehet következtetni, ez pedig nem bűncselekmény.

A Népszabadság által megszólaltatott adatvédelmi szakértők szerint viszont bűncselekmény történhetett. Az ugyanis, hogy a telefonbeszélgetést rögzítették – feltéve, hogy a felvételt nem maguk az érintettek készítették –, önmagában a magántitok jogosulatlan megismerésének minősülhet. Ha viszont a beszélgetés valamelyik résztvevője vette fel a beszélgetést, akkor annak nyilvánosságra hozatala a rágalmazás gyanúját veti fel.

A fentieknél súlyosabb törvénysértés történt, írja a Népszabadság, ha a felvétel az UD Zrt. vezetői elleni titkos nyomozás során keletkezett.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter vasárnap úgy nyilatkozott, hogy szerinte sok jel utal arra, hogy bűncselekmény történt.