Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Stumpf és Boross a liberális klubban

2003.06.05. 10:26
Boross Péter egykori miniszterelnök szerint a szélsőségektől egy igazi jobboldali elhatárolódik, míg Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere nem tartja kizártnak az együttműködést a Jobbik Magyarország nevű mozgalommal. Egyebek között ez is elhangzott szerdán a Pénzügykutató Klubban.
"Egy liberális szellemű klubban mindenki jön-megy, eszik-iszik, de konzervatív vendégeinkre tekintettel ezt legyetek szívesek, függesszétek fel" - szólította meg Lengyel László a Pénzügykutató Klub hallgatóságát, hogy bemutathassa vendégeit: Boross Péter volt miniszterelnököt és Stumpf István egykori kancelláriaminisztert.

Visszavonulás, tisztogatás, szőnyegbombázás

"A választások után egy évvel erősebbek vagyunk, mint a jobboldal vezető ereje nyolc éve ilyenkor" - adott hangot derűlátásának Stumpf, akinek optimizmusát a karizmatikus jobboldali vezető személyiség megléte, a nagyszámú parlamenti mandátum, valamint a Fidesz, mint "a régió legerősebb szerveződése", tovább fokozza. A ma már politikai elemzőként bemutatkozó Stumpf szerint egy újabb kormányzás felelősségét "a visszavonulás, a tisztogatás, a szőnyegbombázás" után újra vállalhatja a párt.

A volt kancelláriaminiszter meggyőződésének adott hangot: a Fidesz akkor lehet sikeres, ha a jobboldal centrumában marad, és együttműködik a tőle balra lévő MDF-fel, és a jobbra elhelyezkedő Jobbik Magyarországgal. "Erős jobboldali pártot csak akkor lehet megtartani, ha tőle jobbra nincs jelentős politikai erő" - mondta Stumpf, aki a Fidesz érdemének tartja, hogy a radikális jobboldal nincs jelen a parlamentben.

A vidéki értelmiség pártjaként definiált MDF-ről úgy vélekedett: ha mérsékelt jobboldali alelnökei révén a Fidesz túlságosan középre húz, akkor Dávid Ibolya pártjának ott nem lesz hely, ebben az esetben "közösen kell a stratégiát felépíteni".

Elkezdődnek ilyen-olyan bajok

"Ha Bethlen István miniszterelnököt 1929. január elsején egy hasonló rendezvényen megkérdezik, hogy merre halad a jobboldal, akkor bizakodással mondhatta volna: a politika szilárd, a gazdaság pezsgő, a társadalombiztosítási rendszer alakul" - hozott fel történelmi példát Boross Péter egykori kormányfő. Bethlen azonban nem tudta, hogy az Egyesült Államokban a tőzsde körül "elkezdődnek ilyen-olyan bajok", ami végsős soron elhozza Adolf Hitler hatalomra kerülését.

Boross nem osztotta Stumpf optimizmusát. Riasztónak tartja, hogy vannak olyan szélsőséges események, amelyektől egy igazi jobboldali "elzárkózik", "nem járatja le magát" velük, "nem kábítja a közösséget". A Fidesz-kongresszus és egyes újságok alapján az egykori miniszterelnöknek csupán a "kibontakozás kínjai" tükröződnek. Felhívta egyúttal a jobboldal figyelmét: "Az utcai demonstrációk nyugaton ma már a baloldalhoz kötődnek."

A jobboldali pártpalettáról Boross a Független Kisgazdapártot sem venné le, "senki sem számol azzal, hogy a vezér nélkül is talpra áll" a közelmúltban ezerfős kongresszust tartó párt. "A Jobbik Magyarországot nem ismerem pontosan, egy jóképű fiatalember néha nyilatkozik a tévében" - mondta Boross, aki emlékeztette Stumpfot a "Centrum-tapasztalatra", utalva arra, hogy a Fidesz megnyerhette volna a 2002-es választást, amennyiben nem bont zászlót a Kupa Mihály vezette párt.

Én ezzel nem dicsekednék

Stumpf István egy kérdésre válaszolva kijelentette: "Amíg a média részéről ekkora igény van a szélsőjobbtól való elhatárolódásra, addig Orbán Viktor ezt soha nem fogja megtenni." A közönség soraiban helyet foglaló szociológus és esszéista Kende Péter meggyőződésének adott hangot: a jelenlegi helyzetben, amikor olyan "öntörvényű személyiség" vezeti a Fideszt, mint Orbán Viktor, nem lehet komoly politikai elemzéssel előállni. Kende ugyanakkor elhárította a vádat, miszerint Orbán-fóbiája van: "A múltkor a Pannónia utcában megáll egy autó, kinyílik a hátsó ajtaja, és Orbán Viktor szól ki bentről: - Szervusz Péter!" Békesi László kiáltott közbe: "Én ezzel nem dicsekednék!"