Felfüggesztették Liebmann Katalin párttagságát

2001.01.06. 17:39
Az FKGP vezetése szombaton rendkívüli országos elnökségi ülést tartott a párt Belgrád rakparti székházában, ahol arról döntöttek, hogy felfüggesztik a párt budapesti elnökének, Liebmann Katalinnak párttagságát. A döntést Bernáth-Varga Balázs, a párt főtitkára azzal indokolta, hogy a Torgyán József által csütörtökön felfüggesztett budapesti elnök pártszerűtlen magatartásról tett tanúbizonyságot, amikor nem fogadta el felfüggesztését és a kerületi elnökökkel összeszövetkezve a párt kettészakítására tett kísérletet.
Bánk Attila
Az FKGP országos elnöksége a budapesti elnökséggel kialakult áldatlan helyzetet elemezte szombati rendkívüli országos elnökségi ülésén. A tanácskozáson döntöttek a fellázadt Liebmann Katalin párttagságának felfüggesztéséről, valamint arról is, hogy felkérik az országos pártfőügyészt, Bánk Attilát, hogy kezdeményezzen vele szemben fegyelmi eljárást.

Bánk Attila az Indexnek elmondta, a fegyelmi eljárás a párt belső szabályzata szerint már elindult Liebmann Katalin ellen, ennek folytatása hétfőre várható. A párt frakciójának vezetője arról azonban már nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy melyek ezek a szabályok, és mikorra várható az eljárás lezárása.

A budapesti elnökséget kitiltották a Belgrád rakpartról

Liebmann Katalin
a felfüggesztett budapesti FKgP-elnök
Liebmann Katalin az Index kérdésére elmondta, elképesztőnek tartja, hogy felfüggesztették a párttagságát, mivel a párt szabályzata szerint a felfüggesztést egy lezárult fegyelmi eljárásnak kell megelőznie. Mint Liebmann kifejtette, nem érzi, hogy magatartása pártszerűtlen lett volna. Véleménye szerint az FKGP vezetősége lábbal tiporja a demokráciát és egy jogszerűtlen döntést most egy újabb jogszerűtlen döntéssel próbál meg legitimálni. A felfüggesztett budapesti elnököt egyébként nem hogy nem hívták meg a párt szombati rendkívüli ülésére, hanem arról még csak nem is értesítették. Mint ahogy arról sem kapott még írásos dokumentumot, hogy az ülésen párttagságának felfüggesztéséről döntöttek.

Liebmann felháborodását fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a sajtóból kellett megtudnia, miszerint sem ő, sem a budapesti elnökség tagjai, de még a titkárnő sem teheti be a lábát a Belgrád rakparti székházba. ,,Ha ez idő alatt, feltörik a szobámat - ahol sok személyes holmim is van - és nélkülem történik meg Szentgyörgyvölgyi Péterrel az átadás-átvétel, akkor feljelentést fogok tenni" - fejezte be Liebmann.

Újból megerősítették a gödi tanácskozás határozatát

Torgyán József
Az országos elnökség rendkívüli ülését egyébként a Chilében tartózkodó pártelnök, Torgyán József írásos kezdeményezésére hívták össze. Az ülésen újból megerősítették a párt szilveszteri maratoni elnökségi ülésének határozatát is, amelyben felhatalmazták Torgyán József pártelnököt, vitassa meg Liebmann Katalinnal a budapesti szervezet helyzetét, és ezt követően döntsön személyi kérdésekben. Bernáth-Varga Balázs főtitkár az MTI kérdésére újra leszögezte, Torgyán József ennek alapján függesztette fel Liebmann Katalin fővárosi elnököt, valamint a budapesti vezetőséget és bízta meg Szentgyörgyvölgyi Pétert az FKGP fővárosi szervezetének vezetésével.

Molnár: Gödön nem született határozat a fővárosi elnökség felfüggesztéséről

Molnár Róbert főtitkárhelyettes ezzel szemben továbbra is azt állítja, hogy Gödön nem született határozat a fővárosi elnökség felfüggesztéséről, mint mondja: ,,két személy hitelesítő aláírása nélkül a jegyzőkönyvet legfeljebb egy dolgozatnak lehet tekinteni". Bernáth-Varga főtitkár és Molnár főtitkárhelyettes még mindig arról vitatkozik, hogy a gödi elnökségi ülés jegyzőkönyve pontos-e vagy sem. Molnár állítja, a jegyzőkönyv pontos és nem azért nincs aláírva, mert ő nem jól avagy hiányosan jegyzetelt. Molnár a szombati rendkívüli ülést követően nyilatkozatában közölte, ,,továbbra is fenntartom, hogy nem jogszerűen függesztették fel a fővárosi vezetést, ezért én nem fogadtam el az országos elnökség ennek megerősítésére vonatkozó, mostani határozatát".

Pokol Béla alávetette magát a gödi határozatnak

Pokol Béla
Bár az elnökség több tagja is úgy nyilatkozott, hogy a szombati rendkívüli ülésen nem esett szó arról, hogy a frakcióvezetés pénteken arra kérte a testületet, vizsgálja felül a képviselőcsoport vezetésének átalakítására vonatkozó gödi ajánlást, az MTI arról tudósított, hogy Pokol Béla lemondott a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportjában betöltött frakcióvezető-helyettesi posztjáról. Pokol döntését azzal indokolta, hogy így talán megőrizhető a képviselőcsoport egysége. Bánk Attila frakcióvezető, aki elfogadta Pokol lemondását, az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: "nem a frakciónak van pártja, hanem a pártnak frakciója". Pallag László frakcióvezető-helyettes felhívta a figyelmet arra: a képviselőcsoport elnökségének átalakítására született két ajánlásról a frakció a hónap végén dönt.


  • Tippek
  • Hírek