'A miniszter felkészült és nyitott'

2000.06.19. 14:00
Rövidesen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fogja átvilágítani a Környezetvédelmi Minisztériumot, amely a jövőben erőteljes átalakuláson megy át - jelentette ki Dr. Ligetvári Ferenc a környezetvédelmi tárca miniszteri posztjának várományosa hétfő délelőtt, az Országgyűlés szakbizottsági meghallgatásán.
A bizottság ülését a látványos tapogatózás és a diszkrét hozzászólások fejezetei tagolták, de a tagok egyöntetű bólogatással nyugtázták a szakminiszter-jelölt válaszait. Ligetvári sarokpontjai: az EU szabványok mihamarabbi átvétele, a teljes jogharmonizáció, a pályázatok felülvizsgálata, és a pályázati pénzek átlátható nyilvántartása. A leendő miniszter személycserékben és a zöld szervezetekkel való együttműködésben látja a garanciát arra, hogy a botrányoktól elhíresült minisztérium a jövőben konstruktív munkát fog végezni.

Dr. Ligetvári Ferenc
A minisztérium a jövőben erőteljes átalakuláson megy át
- Magyarország leggyengébb láncszeme az Európai Unióhoz való csatlakozása során az ország siralmas környezeti állapota - kezdte meghallgatási beszédét a Debreceni Agrártudományi Egyetem tanszékvezetője. Az élénk érdeklődéssel kísért bizottsági meghallgatáson a miniszter-jelölt röviden ismertette programját.

Ligetvári kijelentette, hogy Magyarország csak úgy tud eredményesen harcolni a környezetszennyezés ellen, ha a normák betartása mellett a fiatal korosztályok tudatformálását is elősegíti. Ennek érdekében a miniszter-jelölt Kommunikációs Igazgatóság felállítását tervezi, amelynek elsőszámú feladata az oktatás segítése, valamint a környezet-érzékeny nevelés kialakítása.

A legégetőbb környezetvédelmi problémák megoldását a tárca hitelekkel is támogatni fogja, hiszen az ország érdeke, hogy minden területen normális környezetet tudjanak biztosítani a társadalom működéséhez. A miniszter-jelölt gyorsítani szeretné a szennyvízelvezetés és tisztítás kiterjesztését, az illegális hulladék-lerakó helyek felszámolását, valamint az energiahasznosítás korszerűbb formáinak alkalmazását.

Ligetvári sok helyen személycseréket tervez, ,,hiszen a baráti-szakmai kapcsolatok" csak segíteni tudják az általa vezetett munkát

Elárverezik Pepó mikrobuszát

A bizottsági tagok kérdéseit a jelölt már érezhető felszabadultsággal kezelte és Baja Ferenc kérdésre rögtön a kereszttűz előtt elmondta, hogy nem kívánja bírálni az elmúlt két év munkáját, mert erre nincs erkölcsi alapja. Annyi azonban biztos, hogy Pepó Pál mikrobuszát a tárca el fogja árverezni, és lemond arról a két terepjáróról is, amely a volt miniszter kérésére állt mindenkor a minisztérium rendelkezésére. Ellenzéki kérdésre Ligetvári elmondta, hogy a környezetvédelmi tárca nem fog prioritásokat élvezni a többi minisztériummal szemben, mert erről sem Orbán Viktor, sem Torgyán József nem biztosította.

Százmillió dollár adomány

A nyugodt és tapogatózó bizottság ülésen egyedül az a bejelentés keltett feltűnést, hogy még június vége előtt japán delegáció érkezik hazánkba. A szakemberek annak a lehetőségét mérik fel, hogy milyen beruházásokra fordítsák azt a százmillió dollárt, amelyet a Mitsubishi bankon keresztül juttatnának környezeti problémák megoldására.

Aradi Csabát is rehabilitálják
Ligetvári az Index kérdésére elmondta, hogy ez a pénz nem hitel, hanem adomány, amelynek felhasználását a japán fél folyamatosan ellenőrizni fogja. Arról nem kívánt nyilatkozni, hogy milyen beruházásokat vettek tervbe, de annyit hozzátett, hogy a magyar kormány mindig szívesen veszi a felajánlásokat. (Japán nem szívességből utalná ezt az összeget, mert ezzel az akcióval credit pontokat nyer, amelyek az ENSZ előtt szolgálnak ellenpontozásként az általuk elkövetett környezetvédelmi szabályszegésekért.)

Rehabitálják Aradi Csabát

- Nem új csak más stílust szeretnék meghonosítani - fogalmazott a miniszter-jelölt, amelyet az is igazolni látszik, hogy a Pepó által menesztett Aradi Csabát a minisztérium rehabilitálni fogja. A jövőben, mint ökológiai tanácsadó dolgozik, mert egyelőre nem kíván magasabb funkciót ellátni. Ligetvári kiemelte a zöld szervezetekkel, és a civil közösségekkel való együttműködés jelentőségét. Különösen az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal (OKT) folytatott majdani folyamatos konzultációktól, és a civil szerveztek alternatív javaslataitól vár sokat a leendő miniszter.

Az ellenzék bizakodik

Haraszty László az OKT elnöke kérdésünkre elmondta, hogy Ligetvári személye, és stílusa záloga lehet a jó és sikeres együttműködésnek. ,,A miniszter felkészült, a miniszter nyitott" -fogalmazott Haraszty, bár hozzátette, hogy nem a szavak, hanem a tettek fogják minősíteni a leendő miniszter munkáját.

A bizottság húsz igen, és egy tartózkodás mellett támogatta Dr. Ligetvári Ferencet, aki érezhető megkönnyebbüléssel vette tudomásul az Illés Zoltán bizottsági elnök által kezdeményezett szavazást. Az egyedüli tartózkodó Fodor Gábor SZDSZ-es honatya szerint azonban ,,egyetlen meghallgatás még nem jelenthet garanciát a sikerese munkára, annak ellenére, hogy szimpatikus embert ismerhetem meg, és bízom az átalakulásban". Hasonló álláspontot képvisel a négy évig környezetvédelmi miniszterként dolgozó MSZP-s Baja Ferenc is, aki ,,előzetes bizalomként" aposztrofálta a jelölt melletti voksokat.

A miniszer-jelölt hétfőn 14 órakor letette esküjét, és a sebtében távozó Pepó Pál helyét elfoglalva már keddtől a Környezetvédelmi Minisztérium vezetőjeként dolgozik.  • Hírek
  • Hitelkártya