Viola
-5 °C
-2 °C

Orbán egyeztet Ligetvárival

2000.11.08. 13:22
Orbán Viktor szerdán kijelentette, hogy addig nem dönt a környezetvédelmi miniszter menesztéséről, amíg nem tárgyalt az érintettekkel. Torgyán József a kisgazdák elnöke még kedden kezdeményezte a miniszterelnöknél Ligetvári felmentését. A minisztérium tájékoztatása szerint a Miniszterelnöki Hivatalból nem értesítették a felmentésről. Így Ligetvári egyelőre a posztján marad, és önként nem is távozik onnan.A koalíciós szerződés szerint Orbán a kisgazda partner kezdeményezésére felmenti az FKGP vezette tárcák vezetőit, tehát Torgyán kérésének elutasítása a megállapodás megszegését jelentené.
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdán kijelentette, hogy amíg nem beszélt az érintettekkel, addig nem hoz döntést Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter felmentése ügyében. A kormányfő már szerdán is megbeszéléseket folytat Ligetvári Ferenccel és Turi-Kovács Bélával, ami elmondása szerint várhatóan két-három napot vesz igénybe. Nincs olyan körülmény, ami miatt hirtelen, elhamarkodottan, egyik óráról a másikra kellene döntést hoznia az ügyben - mondtza a miniszterelnök.

Orbán kifejtette, hogy azért kell beszélnie Ligetvárival, hogy a miniszter elmondja: mit végzett az elmúlt hónapokban, mik a tervei és hogyan tud együttműködni Torgyán Józseffel. Úgy fogalmazott: "nekem egy békés, együttműködő koalíciót kell működtetnem, nem pedig belső vitáktól terhelt kormányt".

,,Ligetvári Ferenc jó szakembernek tartja magát, aki a környezetvédelmi bizottság előtt tett ígéreteit betartotta, rendezte a minisztérium kapcsolatait a civil szervezetekkel, népszerűvé tette a tárcát, és nemzetközi tekintélyt vívott ki annak"- vélekedett a szóvivő.

A miniszterelnök a mai nap délelőttjéig nem foglakozott a témával, és még nem kapta meg azt a levelet, amelyben Torgyán József kezdeményezi a felmentést- közölték a kancellária sajtóosztályán.

Torgyán József kezdeményezésének az elutasítása a koalíciós szerződés megszegését jelentené, ez pedig veszélyeztetné a kétéves költségvetés elfogadását. Így szinte biztosra vehető, hogy Ligetvárinak mennie kell. Utódja Turi-Kovács Béla, az FKGP frakcióvezető-helyettese lesz.

Dr. Ligetvári Ferenc
Önként nem mond le
A környezetvédelmi minisztert már múlt héten támadták a kisgazdák a Környezetgazdálkodási Intézetben (KGI) elrendelt vizsgálat miatt. A miniszter viszont arra hívta fel az FKGP elnökségének a figyelmét, hogy a rendcsinálással éppen Torgyán József bízta meg. Mujzer János, az intézet Ligetvári által kinevezett igazgatója tegnap mondott le, de az ügyészségen feljelentést tett a KGI korábbi vezetői ellen a pazarló gazdálkodás miatt. A HVG információi szerint több százmillió forintra rúghat a ,,nem vagy nehezen azonosítható" kifizetések összege, emellett pedig havi átlag 2,3 millió forintba került az a 19 állás, amit a Pepó-korszakban hoztak létre a KGI-nél munkaköri leírás és érdemi munkaköri kötelezettség nélkül.

A szálak a Hortobágyra vezetnek?

A Hortobágyi Halgazdaság Rt.-nél elrendelt vizsgálat is összefügghet Ligetvári lemondásával- értesült a Magyar Hírlap. A halgazdaságra 1993 óta közel egymilliárd forintot költöttek, de az továbbra is csak a veszteségeket halmozta. Az Rt. vezetői a tulajdonviszonyok rendezetlenségével és a védett madarak kártételével magyarázták a veszteségeket, de névtelenséget kérő halgazdasági dolgozók szerint a bajok fő oka a csapnivaló gazdálkodás.

Rendrakás Pepó után

Ligetvári Ferenc a Pepó-érában eltávolított szakemberek visszahívását és a zöld mozgalmakkal megromlott viszony rendezését ígérte. Kisgazda körökben sokan kifogásolták, hogy Ligetvári az 1990-es választásokon az MSZP jelöltjeként indult. A miniszter célként tűzte ki a 28 milliárd forintos keretösszegű környezetvédelmi alap kifizetéseinek átláthatóbbá tételét. Megígérte azt is, hogy visszatér ahhoz a Pepó előtti gyakorlathoz, amely szerint a zöldek oszthatják el a civil szervezetek környezetvédelmi programjaira szánt keretet. Torgyán József az MTI-nek elmondta, hogy Ligetvári Ferenc jól látta el a feladatát, ellentétben a minisztérium vezetésével, ezért szükség van egy erős kezű emberre a tárca élén. Szerinte erre kitűnően alkalmas jelöltje, Turi-Kovács Béla.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!