Viola
-5 °C
-2 °C

,,Ligetvári nem birkózott meg a minisztériumi intrikákkal"

2000.11.10. 13:41
Torgyán József többek között Ligetvári Ferenc tudóshabitusával magyarázta, miért kell távoznia a környezetvédelmi miniszternek. A kisgazda elnök szerint Ligetvári nem tudott megbirkózni a minisztériumi intrikákkal. Fekete Katalinnak, a tárca kommunikációs igazgatójának is mennie kell, mivel Torgyán szerint jogköre jóval meghaladta pozícióját. Tímár György kisgazda képviselő lemondott a miniszteri tanácsadó testület éléről.
Az elmúlt négy hónapban, amíg én itt dolgoztam, rengeteget javult a minisztérium megítélése - jegyezte meg Fekete Katalin az Indexnek nyilatkozva. Elmondta, hogy ezt alátámasztják a közvélemény-kutatók adatai is. A kommunikációs igazgató értetlenül áll Torgyán József azon kijelentése előtt, amely szerint ,,túlterjeszkedett jogkörrel" rendelkezett.

Ligetvárit menesztik
A Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztályán elmondták, hogy Orbán Viktor a jövő hét elején dönt végleg Ligetvári ügyében. Előreláthatólag ekkor hallgatja meg Torgyán jelöltjét, Turi-Kovács Bélát.

Ligetvári Ferenc nem nyilatkozik a sajtónak. Posztjától december elsején válik meg.

Az utód tervez

Az Európai Bizottság a héten közzétett országjelentésében ismét a környezetvédelmet jelölte meg az integráció egyik legkritikusabb területének. Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke szerint Magyarország rendkívül kínos helyzetbe kerülhet a nemzetközi színtéren eredményes Ligetvári leváltásával - olvasható a Magyar Hírlapban. A miniszter integrációs államtitkárságot hozott létre a tárcánál az uniós lemaradás pótlására, és felgyorsult a jogalkotási munka is.

Turi-Kovács Béla az Indexnek elmondta, hogy konkrét tervei vannak a környezetvédelmi tárca irányításával kapcsolatban, de addig nem beszél ezekről, amíg nem tárgyalt a miniszterelnökkel.
Illés Zoltán, (FIDESZ) - aki korábban kiállt Ligetvári mellett, de azt a miniszterelnök rossz néven vette - nem kívánt nyilatkozni.

A nép szavaz

A jobboldali Magyar Nemzet című újság internetes honlapján mindenki véleményt mondhat a környezetvédelmi miniszter menesztéséről. A péntek déli állás szerint a szavazók több mint a fele, 54 százaléka helyteleníti a menesztést, 16 százalék pedig helyesli azt. A voksoló internetezők 17 százaléka úgy látja, hogy önmagában helyes a döntés, de a valódi probléma az, hogy tovább csökken a kormányfő, a kormány és Torgyán József tekintélye. 13 százalék azok aránya, akik nem látják jelentőségét az ügynek.

Az Index vitafórumán felvetődött az a kérdés is, hogy miért nem fér össze a ,,tudományos oktatói habitus" a miniszterséggel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!