Eleonóra
-1 °C
2 °C

A koalíció szívesen beszél a zavargásokról, de nem ma

2006.10.24. 12:28
A kormánypárti frakciók támogatják, hogy parlamenti vitanapot tartsanak az október 23-i zavargásokról és azok felelőseiről, de nem kedden, hanem csak a házszabálynak megfelelő módon és időben. A kormánypárti frakciók a vizsgálóbizottság létrehozásához is hozzájárulnak.

Az MSZP és az SZDSZ is támogatja a Fidesz által kezdeményezett parlamenti vitanapot - mondta el Lendvai Ildikó szocialista és Kuncze Gábor szabaddemokrata frakcióvezető a két párt közös sajtótájékoztatóján. Ahhoz ugyanakkor nem járulnak hozzá a kormánypártok, hogy a vitanapot kedden, a házszabálytól eltérő módon tartsák meg. Támogatják az üggyel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is, hogy beszélhessenek arról, kié a közvetlen és a közvetett felelősség.

Lendvai Ildikó a Fidesz által kezdeményezett népszavazásról azt mondta: az a változatlanságot kezdeményezi, azt eredményezné, hogy minden, az egészségügy, az oktatás, valamennyi ellátórendszer marad úgy, ahogy most van. A szocialista frakcióvezető szerint a hétfőn történtek nem a kormánynak ártottak, hanem azoknak a békés budapestieknek, akik reggel nem tudták, el merjék-e indítani iskolába a gyerekeiket, elinduljanak-e munkába.

A hétfői zavargásokról azt mondta: néhány nappal ezelőtt még senki nem gondolta, hogy az a tank, amely az 56-os ünnepség díszletét jelentette, elindul, hogy lesznek olyanok, akik el tudják indítani. Voltak, akik azonban felkészültek erre, akik a rendbontók oldalára álltak, tette hozzá.

Kuncze Gábor arról beszélt, hogy semmiféle folytonosság nincs a hétfői események és a 1956 között, 56-ban egy diktatúra ellen indult forradalom, hétfőn viszont a demokráciát érte támadása. A liberális politikus felvetette a Fidesz felelősségét is, amiért az ellenzéki párt négy éve folyamatosan az utcára viszi a politikát, ennek megálljt kell parancsolni.

Révész Máriusz hétfői sérülését mindketten sajnálatosnak nevezték, ám azzal kapcsolatban Lendvai Ildikó furcsának mondta, hogy az ellenzéki politikus akkor nem emlékezett semmire, ma viszont már visszatértek az emlékei. Kuncze Gábor megismételte azt a reggeli kijelentését, hogy Révész Máriusszal szemben ő nem sérült meg, mivel nem volt ott a zavargások helyszínén.