Emőke
-4 °C
9 °C

Páncélozottlimuzin-flottát vesz az állam

2004.12.02. 14:01
Huszonhét páncélozott limuzint vásárol a Köztársasági Őrezred a következő két-három évben. Az Index információi szerint kormánydöntés született arról, hogy lecserélik a diplomáciai protokollra fenntartott gépjárműpark egy részét, mert az elöregedett autók nem ritkán a védett külföldi vezetők alatt mondták fel a szolgálatot.

A következő két-három évben huszonhét, új páncélozott gépjárművet vesz a Köztársasági Őrezred.

Alkalmatlan autók

Az Index információi szerint november végén született kormánydöntés a járműpark jórészének cseréjéről, mert a protokolláris célokra használt magyar autópark többsége már nem alkalmas a Magyarországra érkező delegációk biztonságos szállítására. A lepukkant autók cseréjét már idén megkezdték. Az utóbbi néhány hónapban öt A8-as Audit vásárolt az őrezred. A legújabb 4200 köbcentis gépkocsik többsége is a külügyes protokoll szolgálatba került, de ebből a flottabeszerzésből kapott új autót Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Az elmúlt években többször is előfordult, hogy egy-egy védett külföldi vezető szállítása közben romlott el a koros páncélozott Mercedes. A mostani beszerzéssel azt akarják elérni, hogy a Köztársasági Őrezred legalább két diplomáciai delegáció szállítását meg tudja oldani saját gépjárműparkjával. Eddig ugyanis gyakran nagyobb autókereskedésektől vagy külföldről kértek kölcsön felsőkategóriás, a védelmi előírásoknak megfelelő autókat. A beszerzést két-három évre akarják elhúzni, hogy ne egyszerre kelljen a hatszáz-hatszázötvenmilliósra tervezett beszerzés kiadásait fizetni.

Részben eladásokból fedezik a vételt

Úgy tudjuk, a beszerzés egy részét a lehasznált járművek eladásából fedezik. Az elképzelése szerint autókereskedők segítségével szeretnék eladni az autókat, lehetőleg egy csomagban.