Mihály
3 °C
17 °C

Politikusok a Lipóton

2007.05.22. 19:11
Miért kell megszüntetni az országos pszichiátriai intézetet? – Mikola István szerint erre nem sikerült választ kapni a Lipótmezőn tartott, kihelyezett bizottsági ülésen. A 140 éves intézmény „bejárásakor” kiderült, az OPNI egyáltalán nincs annyira lerobbanva, mint sok más hazai kórház. Megtudhattuk azt is, hogy Matejka Zsuzsa, a minisztérium kabinetfőnöke nem szcientológus, hanem római katolikus, bérmálkozott is, de nem ugyanoda jár templomba, ahová Mikola István.

Aki nem beteg, de szeretne megnyugodni, az is menjen el a Lipótra. Amíg lehet. Az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézetet (OPNI) gyönyörű park veszi körül. A főbejárat feletti erkélyről szinte csak fákat és zöldet látni és érintetlen, dúsan zöldellő hegyeket. A helyszínen jobban érthetővé válik, miért is keltheti fel ingatlanbefektetők fantáziáját ez az épület és ez a park.

A homlokzat rossz állapotban van, néha az az érzése az embernek, hamarosan a fejére hullik még a maradék vakolat is. Belül a folyosók tágasak és tiszták. A „bejáráson” bemutatott osztályok többsége jóval kultúráltabb, mint sok más hazai kórházban.

Néhány részleg már üres, itt-ott pedig már pakolnak. Az egyik folyosón zene szól, a sarokban egy magába roskadt és láthatóan nagyon feszült beteg ül, aki nem érti, mit keres itt ez a sok ember.

Szakrális-tudományos hely

A lipótmezei intézetbe a Fidesz képviselői kezdeményezték az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság, és az egészségügyi bizottság együttes ellenőrző albizottsági ülését. Egyetlen kérdésre nem kaptunk választ: miért kell megszüntetni az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézetet – mondta az ülés végén Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa.


Nyugodtan kattintson a képre!

A képviselők és a meghívottak a lipótmezei intézmény tanácstermében tárgyaltak, ahol a falakon neves pszichiáterek portréi sorakoztak. „Máshol ilyen arcképcsarnok köré házat építenek, nálunk megszüntetik az intézményt”, háborgott Mikola, aki felhívta képviselőtársai figyelmét arra, hogy „szakrális-tudományos helyen” vannak. A nemzet orvosának szavait Donáth László szocialista képviselő és evangélikus lelkész helyesbítette, mondván ez egy tébolyda és nem egy templom.

A nagy múltú Lipótmezei intézményt hamarosan kiürítik. Eddigi feladatait az Szent István és a Szent János kórház, a Semmelweiss Egyetem, a Nyírő Gyula kórház az Amerikai úti idegsebészeti intézet, Bajcsy kórház, a Heim Pál Kórház valamint a Jahn Ferenc Kórház kapja meg. Az épületet, amely a Parlament után Budapest második legnagyobb ingatlana, a tervek szerint eladják. A minisztériumi ígéretek szerint a befolyó pénzt az egészségügyre fordítják.

Szervezkedni fogunk

„Szervezkedni fogunk, küzdünk az OPNI megmaradásáért, s vállaljuk a konfliktust mindenkivel, akár a szcientológiai egyházzal is”, hangoztatta Mikola, aki korábbi parlamenti felszólalásában a szcientológusok pszichiátria-ellenes munkálkodásának tulajdonította az OPNI megszüntetését. A Fidesz egészségpolitikusa fel is tette a kérdést: vajon mi köze van a szcientológiai egyházhoz a jelenlévő Matejka Zsuzsának, a minisztérium kabinetfőnökének.

Ezt ugyancsak Donáth László igazította helyre, aki arra figyelmeztette Matejka Zsuzsát, nehogy válaszoljon Mikola kérdésére, az ugyanis a világnézeti meggyőződésére irányul, s ilyen érzékeny adatot nincs jogában firtatni senkinek. Matejka Zsuzsa később mégis válaszolt Mikola Istvánnak, mondván római katolikus, megkeresztelték, bérmálkodott, most is jár templomba, csak nem oda, ahova Mikola István.

Az ülésen jelen volt a Nemzetbiztonsági Hivatal képviselője is, akitől Semjén Zsolt, a KDNP elnöke azt kérdezte: az NBH-nak milyen adatai vannak a szcientológiai egyház hazai tevékenységéről, esetleg kormánytagokra vagy minisztériumi tisztviselőkre gyakorolt befolyásáról.

Hova tovább?

Katona Béla az NBH képviseletében azt mondta: erre a kérdésre nem válaszolhat. Csak akkor adhat tájékoztatást erről képviselőknek, ha azok átesetek a megfelelő nemzetbiztonsági átvilágításon.

Az egyik gond ma láthatóan az, hogy a Lipót betegeit és feladatait átvevő intézmények még nincsenek felkészülve az új feladatra. Mikola István például állítása szerint elment az OPNI egyes feladatait befogadó Merényi Gusztáv kórházba, ahol „emberek ellátására alkalmatlan körülményeket” talált.

A bizottság ülésén felszólalt Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese, aki szerint aggályos az OPNI-ban ápolt betegek sorsa, nem látható ugyanis át, ki hova és milyen körülmények közé kerül. Takács szerint a pszichiátriai ellátás amúgy sem jó színvonala az átszervezésel nem fog növekedni.

De miért kell megszüntetni az OPNI-t? Baraczka Mariann, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára szerint nem az intézményt szüntették meg, hanem a fekvőbeteg-ellátást. Matejka Zsuzsanna, az Egészségügyi Minisztérium kabinetvezetője megismételte a tárca korábbi érveit. A 21. században a pszichiátriai betegeket már másképp kell kezelni, mint 140 évvel ezelőtt.

Túlteljesítettek?

A betegeket ma nem elzárni kell, a cél éppen az, hogy kihozzák őket a kórházak falai közül, s megszokott környezetükben kezeljék őket, érvelt Matejka Zsuzsa. A kabinetfőnök szerint ma már megvannak a modern gyógyszerek arra, hogy a betegek többségét járóbetegként kezeljék. A tárca korábban azzal is érvelt, hogy egy ilyen nagy fekvőbeteg intézmény fenntartása gazdaságilag nem hatékony, ezért kell a feladatokat szétosztani.

Nem az épülethez ragaszkodunk, attól tartunk, hogy az OPNI megszüntetése a magyar pszichiátriai ellátás lefejezését jelenti, mondta a Magyar Pszichiátriai Társaság alelnöke. Kurimay Tamás szerint hiába telepítik szét az OPNI-ban dolgozó orvosi csoportokat, ezzel megszűnik a hazai pszichiátria országos központja, amely a kutatásban és oktatásban is élenjáró volt.

A társaság alelnöke által idézett adatok szerint Magyarország túlteljesít a leépítéssel. Míg nemzetközi ajánlások szerint 10 ezer emberre 5 pszichiátriai ágy fenntartása indokolt, Magyarországon 3,1 ágy jut majd ennyi emberre, de lesznek olyan régiók, ahol átlagosan mindössze 1,1 ágy 10 ezer lakosra.

Az egyik laborunk vezetője jelenleg Texasban van, telefonon azt mondta, megismerve az itteni helyzetet, már nem is kíván hazatérni, vázolta az intézmény dolgozóinak hangulatát Nagy Zoltán az OPNI főigazgatója.