Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Mikola szerint egy szaudi herceg privatizálhatta volna a Lipótót

2004.11.22. 16:01
A Lipót eladásáról szóló helyszíni sajtótájékoztatót tartott az Orbán-kormány egészségügyi minisztere és a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője. Az Index információi szerint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet vezetése nem tud róla, hogy privatizálnák a több hektáros ősparkban álló kastélyépületet.
Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet vezetése nem engedte be hétfőn a Hűvösvölgyi úti intézménybe a bejelentés nélkül sajtótájékoztatót tartó fideszes politikusokat.

Akár lakópark lehetne

Kupper András és Mikola István szerint az épület privatizálásának szándéka állhat a főváros vezetésének azon szándéka mögött, hogy a Nyírő Gyula Kórházat pszichiátriai-neurológiai szakkórházzá alakítsa - közölte a Fidesz-MKDSZ fővárosi frakciójának vezetője. Kupper András elmondta: ha valaki megveszi az intézetet, akkor a betegellátást áttelepíti a Nyírő Gyula kórházba, eleget téve ezzel a szerződésben vállalt ellátási kötelezettségének. Ugyanakkor az ingatlan szabaddá válik és az egészségügyből kivonható lesz, így "akár lakópark vagy kastélyszálló létesíthető ezen a gyönyörű telken".

Bankár Rt. tervei

Mikola István, az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere szerint több hullámban tesznek kísérletet az intézet eladására. Példaként említette, hogy egy szaud-arábiai hercegnek is felajánlották megvételre, két másik egészségügyi intézménnyel együtt. Közölte: a magánosítási szándékot jelzi az is, hogy a Bankár Rt. nevű cég tervet készített arról, miként lehetne értékesíteni az intézet sok milliárd forint értékű ingatlanját úgy, hogy a betegellátás ne szenvedjen kárt. "Nem engedjük az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, nem engedjük az itt fekvő lelki betegeket kiszolgáltatott helyzetbe kerülni" - hangoztatta.

Egy épületet árulnak

Az intézmény vezetője, Nagy Zoltán főigazgató nem kívánt reagálni a Fidesz helyszíni sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Információink szerint ugyanakkor az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben nem tudnak az eladásról, az egészségügyi tárca vezetője egyébként korábban már cáfolta a privatizációs szándékról elterjedt híreket. Az Egészségügyi Minisztériumban, ahol hivatalosan szintén nem reagáltak Mikoláék állításaira, arra hívták fel a figyelmet, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet egyik lerobbant részlegét valóban árulják már, de a Völgy utcai épületre évek óta nem akadt vevő.
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft