16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Itt a kormánylista 1.0

2006.05.24. 22:08
Az Index több vezető kormánytagtól és szocialista vezetőtől származó információi szerint elkészült a második Gyurcsány-kormány listájának első, komolynak vehető változata. A kabinet Szilvásy György, Kiss Péter, Lamperth Mónika, Petrétei József, Iváncsik Imre, Gráf József, Hiller István, Veres János és még három szabad demokrata minisztérium vezetőjéből áll majd.

A koalíciós pártok csütörtökön még egyeztetnek a kormányprogramról és a kormánylistáról, pénteken, szombaton és vasárnap viszont véglegesedik a második Gyurcsány-kormány összetétele és programja. Az Index információi szerint a háromnapos finisnek Gyurcsány Ferenc az alábbi listával vág neki.

A Miniszterelnöki Hivatalt Szilvásy György, Gyurcsány évtizedes harcostársa és barátja, volt cégtársa és jelenlegi kabinetfőnöke veszi át. Itt tartják lakat alatt majd az EU-s pénzeket is, és a kulcs a kormányfő zsebében lesz.

Kiss Péter visszamegy a munka világához

Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatal jelenlegi vezetője a munkaügyi és szociális tárcát kapja meg, valamint hozzá kerülnek Göncz Kinga megszűnő minisztriumának feladatai is. (Göncz Kinga az Ifjúsági, Szociális, Családügyi, és Esélyegyenlőségi Minisztérium éléről távozik).

A Honvédelmi Minisztériumot Juhász Ferenc elhagyja, helyét a legnagyobb valószínűség szerint Iváncsik Imre, a mostani politikai államtitkár veszi át. A tervek szerint Juhász fél év múlva a Magyar Szocialista Párt ügyvezető elnökévé válna, és a pártelnök mellett a napi ügyeket intézné, és "csinálná a pártot".


Gyurcsány Ferenc megbízást kapott

A Belügyminisztérium vezetője továbbra is Lamperth Mónika maradhat, de tárcája csak a közigazgatási feladatokat látná el, a rendőrséget a tervek szerint ugyanis az Igazságügyi Minisztériumba integrálják. Az igazságügyi tárca vezetője Petrétei József marad.

Azt már a választások előtt tudni lehetett, hogy Gráf József agrárminiszter marad. Eldőlt viszont a nagy kérdés: Magyar Bálint nem marad oktatási miniszter, őt Hiller István váltja, sőt, a majdnai oktatási tárca alá tartozik majd az egyházügy és a kultúra is. A sportügyek felelőséről még nem döntöttek.

Veres maradhatott

A pénzügyminiszter Surányi György visszakozása miatt Veres János marad. "Nincs okunk Veres Jánost leváltani" - mondta egy kormányzati forrásunk. Surányinak a Magyar Nemzeti Bank elnöki tiszte kínálkozik.

Úgy tudjuk, az eldőlt, hogy a szabad demokraták három minisztériumot kapnak. Kóka János személyében SZDSZ-es vezetője lesz/marad a gazdasági minisztériumnak, és az egészségügyet is a szabad demokraták kapják. Az egyeztetéseket ismerő forrásaink szerint az csak csütörtökön dől el, hogy a harmadik SZDSZ-es minisztérium a környezetvédelmi vagy a külügyi lesz, de volt olyan informátorunk is, aki szerint még az oktatási tárca megszerzéséért is harcolnak, de annak megszerzésére nincs sok esélyük.

A szabad demokraták vasárnap tartják majd küldöttgyűlésüket, amelyen zárt ajtók mögött döntenek a kormánykoalíciós szerződés aláírásáról. A szocialista párt a múlt szombati kongresszusán Gyurcsány Ferencnek és Hiller Istvánnak felhatalmazást adott arra, hogy aláírják a megállapodást.

A kormány 12 minisztériumát 18 parlamenti bizottság ellenőrzi majd. Erről csütörtökön állapodott meg a parlamentbe jutott öt párt képviselője. A bizottságok száma kevesebb, viszont néhány testület létszáma növekedni fog.

Jönnek a változások

A miniszterelnököt a múlt kedden Sólyom László köztársasági elnök bízta meg kormányalakítással, amelynek előkészítése már hetekkel előtte elkezdődött. A program részletei még nem ismertek, de annyi bizonyos, hogy átfogó egészségügyi reformot kezdenek el.

Az oktatás területén szó van a nyolcosztályos rendszer megszüntetéséről, és a kormányfő szándékai szerint a szocialista párt oktatási programjának végrehajtásáról, valamint az utólagos képzési hozzájárulásról. És a reformcsomaggal együtt mindenki számára érezhető kiigazításokról sem feledkezhetünk meg.

A kormány június 12-én tartja alakuló ülését, ezután, a tervek szerint másnap számos törvénymódosítást nyújtanak be a parlamentnek, amelyek átfogó államreformot és közigazgatási reformot alapoznak meg, jelentette be a kormányfő szerdán. A változtatások főként a költségvetést, a közigazgatást és az államigazgatást érintik majd.

Csütörtökön Gyurcsány Ferenc elképzeléseit megosztja majd mind az öt parlamentbe került párt vezetőjével. A Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett, azóta ötpártivá vált találkozót Dávid Ibolya, MDF-es elnök javaslatára az MDF székházban tartják.  • Hírek
  • Hírek