Géza
-12 °C
-4 °C

Kerepesen listázzák a diákokat

2005.07.15. 08:51
Egy kerepesi általános iskolában az osztályfőnököknek "ránézésre" kellett névsort írniuk a roma tanulókról - tudta meg a Magyar Hírlap. Első ízben indult Magyarországon olyan per az iskolai szegregáció miatt, amelyet nem az érintettek kezdeményeztek.
Első ízben indult Magyarországon olyan per az iskolai szegregáció miatt, amelyet nem az érintettek kezdeményeztek. Az Esély a hátrányos helyzetű gyermekeknek alapítvány a miskolci önkormányzatot perelte be, mert állításuk szerint a városban úgy vontak össze papíron egy módosabb és egy szegényebb környéken lévő iskolát, hogy a gyakorlatban minden maradt a régiben: a gyermekek külön ünneplik az évnyitót, és nem mennek együtt kirándulni. Az első tárgyalás augusztus 30-án lesz.

Ujlaky András, az alapítvány elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta, szigorítaná a büntetőjogi szabályozást. Javaslataik szerint büntetendő lenne az a "kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki az egyenlő bánásmód követelményéből fakadó kötelezettségét megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését súlyosan veszélyezteti".

Listázás

A napokban zárult le egy ombudsmani vizsgálat a kerepesi Széchenyi István Általános Iskolában. Ezen kiderült, hogy az intézményben jogellenesen listázták a roma tanulókat. A névsorokat minden év elején az igazgató kérésére készítették el, a tanároknak "ránézésre" kellett megállapítaniuk, kik romák. A gyermekek és szüleik nem is tudnak erről.

Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa felszólította Nagy Lászlót, az iskola igazgatóját, szüntesse be a jogsértő gyakorlatot, ezt az intézmény vezetője meg is ígérte – tudta meg a Magyar Hírlap Fórika Lászlótól, az ombudsmani hivatal munkatársától.