Ervin
14 °C
22 °C

Orbán vezeti majd az MDF-Fidesz közös listát

2001.05.27. 16:36
Magától értetődőnek tekinti a Magyar Demokrata Fórum, hogy az MDF és Fidesz közös listáját Orbán Viktor miniszterelnök vezesse, amennyiben létrejön a két párt közötti választási megállapodás. Az MDF a második helyen a párt elnökét, Dávid Ibolyát indítaná - az azonban továbbra sem világos, hogy a koalíció pártjai hogyan egyezkednek majd a többi jelölt sorsáról.
Dávid Ibolya
Legyőzhetetlen párosnak véli az MDF vezérkara Orbán Viktor és Dávid Ibolya szövetségét - nyilatkozta az MTI-nek vasárnap Hende Csaba, a Magyar Demokrata Fórum általános alelnöke. Hende magától értetődőnek nevezte, hogy ammenyiben létrejön a két párt közötti megállapodás, akkor Orbán Viktor miniszterelnök vezeti majd a Fidesz-MDF közös listáját. Második helyen a demokrata fórum saját pártelnökét, Dávid Ibolyát indítaná.

- Ez az elrendezés kifejezésre juttatja és megjeleníti a két párt összefogásából fakadó hatalmas erőt is - jelentette ki Hende Csaba. Az MDF országos választmánya szombati ülésén jelezte a Fidesznek, hogy csupán olyan választási együttműködést támogat, amely jobb feltételeket biztosít a demokrata fórum számára 2002-ben, mint ami a Fidesz leköszönt elnökének, Kövér Lászlónak utolsó javaslata volt. Hende nyilatkozata némiképp tompítja Dávid Ibolya szombati kijelentését, miszerint "az országos választmány híve az esetleges választási együttműködésnek, de nem mindenáron".

Eltérő javaslatok

Orbán Viktor
Az MDF pártelnöke kedden arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy közös listára és 44 közös jelöltre tesz javaslatot a Fidesznek. Ez azt jelenti, hogy azon 16 választókerületen kívül, amelyben jelenleg is az MDF képvisel a parlamentben, további 28 helyen akarnak közös jelöltet állítani a kormányzópárttal. Ez a javaslat mindenképp előnyösebb, mint a tavaly decemberben megfogalmazott Fidesz elképzelés, amelyben a vezető kormánypárt 30 helyet ajánlott a demokrata fórumnak. Az MTI azonban arról értesült, hogy a demokrata fórum a Fidesz - Magyar Polgári Pártnak legutóbb tett ajánlatában 40 egyéni közös jelölt állítására tett javaslatot, valamint 25 listás közös jelöltre. A MTI információi szerint a közös listán induló 21 MDF-es képviselőnek egyéniben is el kell indulnia. Hende Csaba sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az értesülést.

Hétfőn is szóba kerül

A választási együttműködésről szóló megállapodás vélhetően szerepel a holnapi MDF-frakció ülésén, amelyen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is. A találkozó eredeti célja Balsai István frakcióvezető korábbi tájékoztatása szerint a koalíció előtt álló törvénykezési munkájának megbeszélése, valamint az ÁPV Rt. tervezett átalakítása.